Du leser nå Dagbladet Pluss

Fjernet brystene for datterens skyld

Kreften tok livet til Zandras mamma, tante og mormor. For ikke selv å få kreft har hun operert bort begge brystene sine. Eggstokkene er neste.

BESTEMT OG GLAD: Leonie beskrives som en glad og bestemt lita jente. Mamma Zandra Sundman håper å kunne fortelle henne om hvorfor mamma har arr på brystene, på en helt naturlig måte, en dag når datteren er blitt større. Foto: Privat
BESTEMT OG GLAD: Leonie beskrives som en glad og bestemt lita jente. Mamma Zandra Sundman håper å kunne fortelle henne om hvorfor mamma har arr på brystene, på en helt naturlig måte, en dag når datteren er blitt større. Foto: PrivatVis mer

Over brystene til Zandra Sundmans kan du se to arr. Fra brystvortene og ut til armhulene. Arrene er for Zandra beviset på kjærligheten til sin datter, og til seg selv.

Zandra (31) bærer på et arvelig gen, BRCA1, noe som i mange tilfeller forbindes med en dødsdom (se faktaboks).

Den som har dette genet har en 80 prosents risiko for å få brystkreft, og 60 prosents risiko for å få eggstokkreft. Zandras mamma, mormor og tante hadde alle dette arvelige genet, og alle tre gikk bort midt i livet.

- Mamma ble 44 år, hun døde av eggstokkreft. Vi sto hverandre veldig nær. Jeg elsket henne og jeg vet at hun elsket meg.

For å ikke gå den samme skjebnen i møte som sine kvinnelige slektninger, valgte Zandra å teste seg. Da ville hun med sikkerhet kunne vite hvordan framtida hennes skulle kunne se ut.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.