NAM-NAM: Mye mat setter flekker. Noen er vanskeligere å fjerne enn andre. Tomatsaus er en gjenganger. Foto: Hege K. Fosser Pedersen
NAM-NAM: Mye mat setter flekker. Noen er vanskeligere å fjerne enn andre. Tomatsaus er en gjenganger. Foto: Hege K. Fosser PedersenVis mer

Flekkfjerningstipsene som virker på barneklær

Vekk med tomatsaus, bæsj, grønske, tran og blåbær.

Det skjer nesten daglig i de fleste småbarnshjem. Bodyen, genseren og buksa blir truffet av mat som setter flekker. Fortvil ikke, de fleste flekker lar seg fjerne hvis du kjenner triksene. Her får du rådene som tar knekken på flekken:

Tran Tranflekker er de aller vanskeligste flekkene. Det er lett å søle når man gir barnet tran, men det finnes gode triks, som å helle tranen i en tåtesmokk eller sprøyte. For å ha noe håp om å få vekk slike flekker, er det viktig at man forbehandler flekken så fort som mulig. Hell litt Zalo på flekken, la det virke i ca. 15 minutter og skyll Zaloen godt ut for å unngå overskumming i maskinen. Vask deretter i maskin på så høy temperatur som tekstilene tåler. Jo høyere temperatur, jo større sjanse for å få vekk tranflekken. Tranlukt sitter godt i klærne, luft derfor plagget godt etter vask. Det finnes også andre omegaprodukter for barn, men det er tran som scorer best i test.

Blod Blodflekker er ofte vanskelige å fjerne. Mange tenker at den forsvinner dersom man vasker den på så høy temperatur som mulig, men det er galt. Blodflekker bør skylles i kaldt vann så fort som mulig. Hell deretter litt flytende vaskemiddel på flekken (for eksempel Blenda Sensitive flytende), la det virke i 30 minutter og vask deretter på 30 grader i maskin. Prøv rustfjerner på gamle blodflekker som er vanskelige å fjerne.

Tomatsaus (ketchup), bæsj og bær Hell flytende Blenda Sensitive på flekken, trykk forsiktig inn i stoffet, la det virke i ca. 30 minutter og vask på så høy temperatur som plagget tåler. Er plagget lyst, så bruk gjerne et vaskemiddel for hvitt tøy. Dette inneholder blekemidler og øker sjansen for å få vekk flekken. Vanskelige flekker på hvite tekstiler kan blekes bort med Klorin eller Domestos Fresh Uten klor. Les bruksanvisningen nøye.

Blekk og tusj Store blekkflekker fjernes best ved å fukte flekken med varm rødsprit. Hell deretter litt flytende vaskemiddel på flekken og la det virke opptil en halv time. Vask så med så høy temperatur som tekstilen tåler. NB! Husk at rødsprit er meget brannfarlig og må bare varmes i vannbad. Har barnet tegnet med tusj på skapet, finnes det også råd.

Grønske og løvetann Hell Zalo på flekken, trykk forsiktig inn i stoffet og la det virke i 15 min. Skyll GODT og vask etter anvisning på plagget. Gjenta om nødvendig.

Skismøring, leppestift og sminke Hell litt flytende vaskemiddel direkte på flekken og la det virke opptil en halv time. Benyttes Zalo som flekkfjerningsmiddel, bør det skylles ut før maskinvask på grunn av fare for overskumming. Dette rådet kan også brukes på fettflekker, olje og majones.

Sjokolade og kakao Hell litt flytende vaskemiddel direkte på flekken og la det virke opptil en halv time. Vask deretter på så høy temperatur som tekstilen tåler.

Tyggegummi Legg plagget i fryseren ca. 30 minutter. Plukk deretter bort det løse. Flekken kan behandles med White Spirit.

Te Smør på glyserol. Etter å ha latt glyserolen virke i noen timer, eventuelt ett døgn, kan plagget vaskes igjen. Er man heldig, blir flekken borte.

Får mange henvendelser Mange foreldre som sliter med å få barnetøyet rent, tar kontakt med Forbrukerservice hos den norske vaskemiddelprodusenten Lilleborg. Leder Malin Skaar sier at det ofte er sesongavhengig hva foreldrene spør om. Om sommeren kommer spørsmålene om grønske, om høsten er det bærflekker, på vinteren er det skismøring og om våren er det blant annet isflekker på klærne som plager foreldrene, sier hun.

- Høst og vinter er det mange som sliter spesielt med flekker på ulltøy. Et godt tips er å helle Milo (gjerne parfymefri) rett på flekken, la det virke i ca. 30 minutter og deretter vaske etter anvisning på plagget. Ull slipper i utgangspunktet smuss lettere enn andre typer tekstiler, så det pleier å gå bra så lenge man tar flekken så raskt som mulig.

Høyere temperatur Mye barnetøy er merket med at de skal vaskes på maks 30 eller 40 grader.

- Veldig ofte sliter småbarnsforeldre med å få tøyet skikkelig rent. I mange av disse tilfellene må man opp i høyere temperatur for å få rene klær, anbefaler Malin Skaar.

- Hvite barneklær er som oftest ikke lenger kritthvite etter en dag i barnehagen. For å få hvite klær helt rene, anbefaler vi Blenda Sensitive Hvitt (som inneholder blekemidler.)

Ta flekken med det samme Det aller beste er å skylle eller forbehandle det møkkete plagget med en gang, men det er som oftest ikke mulig.

SPISER MED HELE ANSIKTET: Det blir mye klesvask med småbarn i huset. Her får du nyttige flekkfjerningstips.  Foto: Hege K. Fosser Pedersen
SPISER MED HELE ANSIKTET: Det blir mye klesvask med småbarn i huset. Her får du nyttige flekkfjerningstips. Foto: Hege K. Fosser Pedersen Vis mer

- Ofte oppstår flekkene når man er andre steder enn hjemme, og man har ikke like god tilgang til skiftetøy og vaskemaskin. Man bør vaske plaggene samme dag for best mulig resultat, men jeg vil påpeke at håpet absolutt ikke er ute dersom de blir liggende noen dager, sier Malin Skaar.

Hun sier at gamle tranflekker er nesten umulig å fjerne. Det samme gjelder blodflekker som har vært utsatt for høy temperatur. Ellers er det håp for de fleste flekker.

Grønn hverdags råd om flekkfjerning.

Kjerringråd Miriam Wicklund ga ut boka «Praktiske kjerringråd til husbruk» for snart 20 år siden. Hun sier at det sikkert finnes flekker som ikke lar seg fjerne, men at mange flekker som hun i utgangspunkt har trodd det ikke var noe å gjøre med, likevel er blitt borte ved å smøre på glyserol. - Etter at glyserolen har virket i noen timer, evt. døgn, kan plagget vaskes igjen, og er man heldig, blir flekken borte.

Her får du flere kjerringråd om flekkfjerning.

Les også:
Dette regntøyet er best i test
Skifter du bleie for ofte?
De beste dåps- og navnegavene

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.