Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Flere av disse egner seg best som dessert

Stor test av frokostblandinger.

SVÆRT ULIKT INNHOLD: Mange liker å starte morgenen med en frokostblanding. Men langt fra alle müslivariantene er av den sunne sorten. Foto: ERIK HELGENSET/BRAMAT.NO
SVÆRT ULIKT INNHOLD: Mange liker å starte morgenen med en frokostblanding. Men langt fra alle müslivariantene er av den sunne sorten. Foto: ERIK HELGENSET/BRAMAT.NO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Bramat.no) Velger du riktig type müsli kan det være en sunn start på dagen, eller et næringsrikt måltid senere på dagen.

Velger du feil type, får du noe som likner mer på dessert enn et sunt måltid.

Hele korn Forskjellen på müsli og andre frokostblandinger er at müsli inneholder hele korn.

Dette er positivt fordi undersøkelser viser at helkorn er gunstig for helsen.

Men i likhet med andre frokostblandinger, er det store forskjeller mellom de ulike müsliblandingene når det kommer til sunnhet.

Mens noen inneholder mye fiber og lite sukker og mettet fett, er andre stappfulle av fett og sukker.

Frukt og nøtter Ofte kommer en del av sukkeret fra tørkete frukter, men sukker er sukker uansett hvor det kommer fra.

Trenger du ekstra mye karbohydrater, for eksempel etter en treningsøkt, kan du gjerne velge müsli som inneholder mye tørket frukt.

Men for mange blir slike müsliblandinger fort litt for sukker-og kaloririke i hverdagen.

Noen müslityper inneholder mye nøtter, noe som i utgangspunktet er sunt.

Men mye nøtter betyr også mye kalorier, noe som kan være greit å huske på for deg som passer vekten.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi tatt for oss tolv forskjellige typer müsli som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.

Hver müsli fått poeng etter hvor mye kalorier, protein, sukker, fiber, mettet og umettet fett de inneholder.

Mye kalorier, sukker og mettet fett har trukket ned, mens mye protein, fiber og umettet fett har trukket opp.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Finax BranMüsli naturell En av testens vinnere, blant annet fordi denne müslien inneholder over dobbelt så mye fiber som mange av de andre. Innholdet av sukker er også svært lavt. Karakter: Produsent: Finax First Price müsli frukt Bra med fiber, ikke altfor mye sukker, og ganske mye protein gjør denne müslien til et bra valg. Karakter: Produsent: First Price Axa 4 korn Gode gamle 4 korn kommer alltid bra ut i tester som dette. Dette skyldes at 4 korn inneholder bra med fiber, minimalt med sukker og veldig lite mettet fett. Karakter: Produsent: Axa Axa multi crush eple og mandel Denne müslien inneholder mest fiber av alle müsliene i testen. Likevel holder det ikke til terningkast 6 ettersom innholdet av sukker er for høyt. Karakter: Produsent: Axa Coop Änglamark Müsli fruits and nuts, økologisk Et greit alterntiv selv om innholdet av fiber gjerne kunne vært litt høyere, og sukkerinnholdet kunne vært litt lavere. Innholdet av fett er derimot bra. Karakter: Produsent: Coop Änglamark Axa Og dag kakao og quinoa müsli En spennende nyhet som er helt ok ernæringsmessig, men som ideelt sett kunne innholdt mer fiber og litt mindre sukker. Karakter: Produsent: Axa Urtegram økologisk bluberry wellness muesli Det beste med denne müslien er at den inneholder minimalt med mettet fett. Fiberinnholdet er helt ok, men sukkerinnholdet burde vært lavere. Karakter: Produsent: Urtegram Coop Müsli fruits and nuts Bare halvparten så mye fiber som Finax BranMüsli, og en av de müslitypene som inneholder mest sukker. Karakter: Produsent: Coop X-tra fruktmüsli Denne müslien inneholder for mye sukker og mettet fett. Innholdet av fiber burde dessuten vært høyere. Karakter: Produsent: X-tra Axa Go dag fruktmüsli Terningkast to blant annet fordi den bare inneholder halvparten så mye fiber som testens vinnere. Det er dessuten mye sukker i denne müslien. Karakter: Produsent: Aax Axa Grace premium müsli 60 % fruit Mye tørket frukt, gjør at denne müslien får et høyt innhold av sukker. Nøttene gir et høyt innhold av umettet fett, noe som er bra, men det er også en del mettet fett i denne müslien. Karakter: Produsent: Axa First Price crunchy müsli Kanskje ingen overraskelse at denne müslien ble testens taper. Skyhøyt innhold av sukker, lite fiber og for mye mettet fett, gjør at denne til nød kan brukes som dessert men ikke som frokostblanding. Karakter: Produsent: First Price
Les mer på Bramat.no:

5 gode grunner til å spise frukt
Grønn te gir deg solbeskyttelse fra innsiden
Trening gjør deg lykkelig