Flere av disse er ristet i palmeolje

Se hvilken type peanøtter som kommer best ut i test.

SUNNEST UTEN SALT: Peanøtter uten salt er naturligvis sunnest, men de fleste typer er med salt. Det er imidlertid forskjell på hvor mye de er saltet. Foto: Erik Helgeneset
SUNNEST UTEN SALT: Peanøtter uten salt er naturligvis sunnest, men de fleste typer er med salt. Det er imidlertid forskjell på hvor mye de er saltet. Foto: Erik HelgenesetVis mer

(Bramat.no): Ristede og saltede peanøtter er selvsagt ikke så sunt som usaltete peanøtter. Naturlige peanøtter er en kilde til fiber, protein, sunne fettsyrer, vitamin E og andre antioksidanter, B-vitaminer og mineraler og sporstoffer. Dessuten inneholder naturlige peanøtter svært lite salt.
Sjekk hvilken olje nøttene er ristet i Når nøttene ristes i olje, blir de mer fettrike og kaloriinnholdet øker. Brukes det en sunn olje som raps, blir likevel fettsammensetningen bra. Men, når det brukes kokosolje og palmeolje øker innholdet av mettet fett. Palmeolje bidrar særlig med den kolesteroløkende palmitinsyren.

Les også: Pass deg for palmeolje

Styr unna de salteste nøttene Vi får i oss allerede nok salt i kostholdet, derfor kan du godt velge nøtter med det laveste saltinnholdet. Spiser du mye peanøtter, og velger de som inneholder mest salt, får du i deg langt mer salt enn anbefalt.

Les også: Derfor bør du spise mindre salt

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sett på peanøttenes innhold av kalorier, mettet fett, fiber og salt. Mye kalorier, mettet fett og salt har trukket ned. Fiber trekker opp. Vi har dessuten gitt et lite poengtrekk for bruk av palmeolje.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 2. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter i andre tester.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt. Hele testen finner du hos bramat.no.
Testresultater Go Eco Økologiske Peanuts En av testens vinnere. Fri for palmeolje, ikke for mye salt. Karakter: Produsent: I Nederland for NorgesGruppen Polly Extra large virginia peanuts En av testens vinnere. Bra med fiber, greit med kalorier og salt, men inneholder palmeolje. Karakter: Produsent: KiMs Norge AS REMA 1000 Salte peanøtter Et greit alternativ uten palmeolje. Karakter: Produsent: I Norge for REMA 1000 Eldorado Salte amerikanske peanøtter Et greit alternativ uten palmeolje. Karakter: Produsent: I Norge for NorgesGruppen Michael's Farm Extra large peanuts Et greit alternativ uten palmeolje. Karakter: Produsent: Brynild Gruppen AS Bittles Peanøtter Fri for palmeolje. Karakter: Produsent: I Tyskland for ICA Norge AS Coop Änglamark Peanøtter Mer salt enn vinnerne. Fri for palmeolje. Karakter: Produsent: V.Besana S.p.A (Italia) for Coop Trading A/S Sørlands Chips Peanøter med havsalt Mer salt enn vinnerne. Fri for palmeolje. Karakter: Produsent: Sørlandschips AS Coop Saltade jordnøtter Litt for mye salt. Laget med palmeolje. Karakter: Produsent: Intersnack (Nederland) for Coop Trading A/S Coop Salte peanøtter Litt for mye salt. Laget med palmeolje. Karakter: Produsent: Intersnack (Nederland) for Coop Trading A/S Polly Peanøtter Litt for mye salt. Laget med palmeolje. Karakter: Produsent: Orkla Confectionery & Snack Norge Maarud Peanøtter Mest salt av alle. Antakeligvis laget med palmeolje. Karakter: Produsent: Maarud AS Les mer på Bramat.no:
Deprimert?
Sammenlikner du treningspuls med andre?
Den beste dietten er den du klarer å følge