Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Flere blir pensjonist med høy gjeld. Her er ekspertenes råd

- Det er en del ting man kan gjøre for å skape et større økonomisk handlingsrom i pensjonisttilværelsen.

HANDLINGSROM: Det er viktig å ta økonomiske grep for å realisere ønsker knyttet til pensjonisttilværelsen, mener Christin Engelstad (t.h.) og Audhild Freberg Iversen. Foto: Britt K. Andersen
HANDLINGSROM: Det er viktig å ta økonomiske grep for å realisere ønsker knyttet til pensjonisttilværelsen, mener Christin Engelstad (t.h.) og Audhild Freberg Iversen. Foto: Britt K. Andersen Vis mer

I dag har de fleste seniorer ingen eller forholdsvis lav gjeld. 39 prosent har under 1 million i gjeld, 15 prosent har 1–2 millioner i gjeld, og 41 prosent har ikke gjeld. Bare fem prosent har over 2 millioner i gjeld.

Men hva med neste bølge pensjonister? Vil de tre inn i pensjonistenes rekker med like god kontroll på økonomien?

Advokat Audhild Freberg Iversen og kommunikasjonssjef Christin Engelstad i organisasjonen Senior Norge diskuterer hvorvidt den nøkterne og sparsommelige pensjonisten hører til fortida, og om de yngre seniorene ikke setter tæring etter næring i like stor grad.

Audhild: Den økonomiske situasjonen for flertallet av pensjonister har statistisk aldri vært bedre enn i dag. Men det gjelder ikke alle. For mange er dessverre situasjonen den at de går inn i pensjonisttilværelsen med for høy gjeld eller for høyt forbruk – og gjerne begge deler. Mange tar heller ikke høyde for at inntektene går kraftig ned når de skal nyte pensjonisttilværelsen, og de har ikke planlagt økonomien godt nok i forkant. De økonomiske forpliktelsene man klarte å betjene mens man var i inntektsgivende arbeid kan bli uoverkommelige når man skal leve av pensjonen.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?