Passtrøbbel:

Flere hundre pass forsvant i posten. Politiet skulle bare spare penger

Nå gjør de denne endringen ved utsending av pass og id-kort.

Pass godt på passet: Og dersom det blir borte må du sørge for å varsle politiet så raskt som mulig. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Pass godt på passet: Og dersom det blir borte må du sørge for å varsle politiet så raskt som mulig. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Over 500 norske pass blir borte i postgangen hvert år. Mens selve passbestillingen skjer etter en møysommelige og nøye gjennomtenkt sikkerhetsprosess sendes passet ut til mottakeren via ordinær uregistrert brevpost - til 14 kroner per konvolutt.

34 401 norske pass meldt stjålet eller mistet i løpet av fjoråret. Og politiet slo pass-alarm.

- Dessverre ser vi at folk ikke behandler passet som et verdidokument. Vi oppfordrer alle til å oppbevare passet som nettopp det det er, et verdidokument. Du bør oppbevare det på samme måte som du oppbevarer penger, sier seksjonssjef i ID-seksjonen i Politidirektoratet, John Kristian Thoresen.

Men selv sender de deg altså passet i uregistrert post.

Pass i posten

- Vi sendte ut ca 730 000 pass i fjor. Dersom disse skulle sendes i rekommandert forsendelse, ville det gitt en ekstrakostnad på 127 millioner kroner fordelt på 175 kroner for hvert pass. I stedet betaler vi 14 kroner for å sende det med vanlig postforsendelse. Vi har undersøkt hva det ville koste å få passene levert ut med bud, og det er omtrent samme prisen som ved rekommandert sending. Det er et kostnadsspørsmål i forhold til det antallet som blir borte i posten, sier Thoresen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer