ENGASJERT:  Stein Erik Hagen har selv op plevd å få prostatakreft. Nå donerer han penger til forskning og har engasjert seg for å få bedre diagnostikk og behandling i Norge. Målet er å få færre, maks tre, spesialiserte prostatakreft-sentre. Foto: Nina Hansen
ENGASJERT: Stein Erik Hagen har selv op plevd å få prostatakreft. Nå donerer han penger til forskning og har engasjert seg for å få bedre diagnostikk og behandling i Norge. Målet er å få færre, maks tre, spesialiserte prostatakreft-sentre. Foto: Nina HansenVis mer

Flere menn får påvist prostata-kreft, men legene krangler om testen

Movember-kampanjen gjør at flere går til legen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): - Helsemyndighetene anbefaler ikke PSA-testing, men det gjøres likevel i utstrakt grad i allmennpraksis, sier Michael Bretthauer, professor ved avdeling for helseledelse og helseøkonomi ved Universitetet i Oslo.

- LIVET ER VIKTIGERE Stein Erik Hagen oppdaget prostatakreft ved hjelp av PSA-testing.- Jeg angrer ikke på at jeg tok PSA-testen. Det er som en forsikring, du håper ikke du trenger å forsikre huset mot brann, men du gjør det likevel. - En kan få bivirkninger, men livet er viktigere. - Vi har en utrolig evne til å venne oss til det meste, sier Stein Erik Hagen.

Legesjekk

Da forretningsmannen var på en full legesjekk for to og et halvt år siden, hadde han forhøyet PSA-verdi på testen. Videre undersøkelser viste at det var kreft i prostata.- Jeg hadde det ikke i tankene, enda jeg burde hatt det. To av mine onkler døde av prostatakreft, og min far hadde det også, sier Hagen.Han fløy like godt til sykehuset hvor de er best på prostatakreft, Johns Hopkins i USA.- Med min familiehistorie følte jeg det beste var å fjerne prostata helt.- Har du fått bivirkninger?- Operasjonen var 100 prosent vellykket.

Pengestøtte

Nye prøver viser at han nå er helt kreftfri. Hagen begynte å interessere seg for prostatakreft, og støtter nå et forskningsprosjekt på Johns Hopkins. Den norske prostatakreftstiftelsen ble grunnlagt, for å bedre situasjonen i Norge.- Det dør flere menn av prostatakreft enn hva det gjør av brystkreft og trafikkulykker til sammen. Vi jobber for å lette byrden for menn.Stiftelsen jobber for å bedre diagnostikken og behandlingen av prostatakreft. Screening og PSA-testing bør innføres, men metoden må forbedres. Behandlingen bør også sentraliseres, hvor færre, spesialiserte kirurger opererer flere pasienter, er stiftelsens målsetting.

Han går sammen med kollega Mette Kalager hardt ut mot Movember-kampanjens fokus på PSA-testing i et debattinnlegg i dagens papirutgave av Dagbladet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn