FÅ TING: Patrick Stangbye (26) velger å omgi seg med stadig færre ting. - Japansk minimalisme er en trend som er kommet for å bli, mener sosialantropolog og trendforsker Gunn Helen Øye. Foto: Martine Stenberg.
FÅ TING: Patrick Stangbye (26) velger å omgi seg med stadig færre ting. - Japansk minimalisme er en trend som er kommet for å bli, mener sosialantropolog og trendforsker Gunn Helen Øye. Foto: Martine Stenberg.Vis mer

Japansk ekstrem minimalisme

Flere og flere sverger til denne ryddetrenden

Japansk ryddeguru har ti tips til en ryddigere hverdag.

- Jeg velger bare å beholde det som har betydning for meg. Jeg har for eksempel ikke tv eller radio. I skapene mine finnes det ikke mer enn det jeg har behov for, sier Patrick Stangbye (27).

For snart tre år siden erfarte han første gang gleden ved å omgi seg med mindre. Da han flyttet til en liten leilighet i Paris, ble han tvunget til å kvitte seg med overflødige ting og velge bort eiendeler han ikke kunne ta med seg.

- I flytteprosessen kjente jeg at jeg ble redd for at jeg ikke kunne ha med meg alle tingene mine, men så erfarte jeg at det gikk veldig greit å leve med det en brøkdel av det jeg hadde. Omstillingen startet en prosess som har vedvart, sier han og legger til:

- Vi lever i en verden med mye støy - på jobb og andre arenaer, hjemme er det eneste stedet jeg kan velge hvor mye visuelt støy jeg vil utsettes for.

FÅ REDSKAP: Japanske Fumio Sasakis kjøkken rommer svært få ting. Etter at han ble hekta på å leve med færre ting gikk han ned hele ti kilo. Foto: Panta Forlag.
FÅ REDSKAP: Japanske Fumio Sasakis kjøkken rommer svært få ting. Etter at han ble hekta på å leve med færre ting gikk han ned hele ti kilo. Foto: Panta Forlag. Vis mer

Få ting

- Hva eier du nå?

- Jeg prøver å eie ting som betyr noe. Jeg har så klart hobbyer som gjør det utfordrende til tider, men jeg er bevisst med hva jeg velger å anskaffe meg. Jeg har kuttet ned til det som virkelig betyr noe for meg. Kommer én ting inn, må en annen ut. Jeg har de stolene jeg trenger, jeg har bestikk og vinglass til ti mennesker, men utover det har jeg lite som er overflødig. Alt jeg har nå fyller en funksjon.

I likhet med mange andre var livet til Patrick Stangbye tidligere preget av mange materielle ting. Erfaringen han gjorde for halvannet år siden førte til at han fortsatte å kutte ned på antall ting han anskaffer seg.

- Hva fikk deg til å endre deg og levesettet ditt?

- Når jeg forstod at jeg ikke fikk noe nytte av å skaffe meg noe nytt, sier han og fortsetter:

- Jeg har lært meg å stille spørsmål ved hver ting jeg har. Jeg er fascinert av japansk minimalisme. Kjenner jeg ingen umiddelbar glede ved tingen, kvitter jeg meg med den.

- Rydding er hot

FRA ROT TIL NESTEN INGENTING: Japanske Fumio Sasaki har sagt farvel til nesten alt han hadde. Foto: Panta Forlag 
FRA ROT TIL NESTEN INGENTING: Japanske Fumio Sasaki har sagt farvel til nesten alt han hadde. Foto: Panta Forlag  Vis mer

De senere årene har japansk orden og minimalisme tatt verden med storm.

Soaialantropolog og trendforsker Gunn Helen Øye mener dette er en trend som er kommet for å bli.

- Rydding er blitt hot. Vi lar oss stadig fascinere av systemer, østens ryddige mat, vi leter etter ro og mindfulness, og vi begynner for alvor å få øynene opp for rydding, tror hun.

Selv har hun vært bitt av ryddebasillen i mange år. - Det er ikke snakk om å bare rydde materielle ting, men også ditt indre liv.

Ryddeguruen Marie Kondo har fått millioner av mennesker til å åpne øynene for nye ryddemetoder, og revolusjonerte måten vi bretter klær på for to år siden.

Ryddig ettroms: - Før klarte jeg ikke kvitte meg med noen ting. Jeg gikk fra å være en rotete maksimalist til å bli en minimalist. Jeg tok farvel med tingene mine, flyttet i en mindre leilighet og fikk orden, sier Fumio Sasaki. Foto: Panta Forlag. 
Ryddig ettroms: - Før klarte jeg ikke kvitte meg med noen ting. Jeg gikk fra å være en rotete maksimalist til å bli en minimalist. Jeg tok farvel med tingene mine, flyttet i en mindre leilighet og fikk orden, sier Fumio Sasaki. Foto: Panta Forlag.  Vis mer

Mulig inspirert av henne, har japanske Fumio Sasaki nå gitt ut boka «farvel, ting».

Den 36-år gamle redaktøren Sasaki, var en gang en lidenskapelig samler av bøker, CDer og DVDer, men for to år siden ble lei av rot og å følge trender. Etter at han i årevis tok seg selv i å sammenligne seg med andre, bestemte han seg en dag for å kvitte seg med det meste han eide. Nå bor han i en svært liten leilighet i Tokyo med sine få ting.

- Jeg tok meg i å tenke på alt jeg ikke hadde og alt jeg savnet, sier han i boka.

- Tingene eier ikke tiden min

Nå eier forfatteren tre hvite identiske skjorter, fire bukser, fire par sokker og underbukser samt to komfortable gensere, i tillegg til bankkort, mobil, husnøkler, en madrass og en tannbørste.

- Å bruke mindre tid på å vaske og handle betyr at jeg har mye mer tid til å gå ut, være sammen med venner og reise når jeg har fri. Jeg har blitt mye mer aktiv, for tingene eier ikke tiden min lenger, sier han.

Et av målene han hadde har vært å slutte å sammenligne seg med andre.

BITT AV TRENDEN: Hjemme hos trendanalytiker og sosialantropolog Gunn-Helen Øye finnes det knapt en ting som er overflødig. Foto: NTB/Scanpix
BITT AV TRENDEN: Hjemme hos trendanalytiker og sosialantropolog Gunn-Helen Øye finnes det knapt en ting som er overflødig. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Trendforsker og sosialantropolog Gunn-Helen Øye mener tiden er kommet for at mindre er mer.

- Tendenser kommer ikke alene. Vi ser at vi adopterer mer og mer av dette i den norske kulturen, gjennom meditasjon, yoga, mindfulness, og søken etter ikke-materielle ting. Nå kan du i større grad vise statusen din ved å leie fremfor å eie, sier hun og legger til:

- Vi er veldig mottakelig for denne ryddetrenden nå. Denne boka hadde ikke vært vellykket for 20 år siden.