Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sibir:

Flere tonn gull ble spredt utover rullebanen da flyet lettet

Politiet måtte sperre av området.

<b>GULL OG SØLV:</b> Et problem under takeoff gjorde at mer enn tre tonn edle metaller ble spredt utover rullebanen i Yakutsk i Sibir. Foto: HO / YakutiaMedia / AFP / NTB Scanpix
GULL OG SØLV: Et problem under takeoff gjorde at mer enn tre tonn edle metaller ble spredt utover rullebanen i Yakutsk i Sibir. Foto: HO / YakutiaMedia / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyet skulle bare mellomlande på flyplassen i Yakutsk i Sibir, øst i Russland, for å fylle tanken. Men da det skulle ta av igjen, beveget lasten seg på en slik måte at lastedøra ble skadet, åpnet seg og falt av.

Resultatet? Tonnevis med gull og sølv havnet utover rullebanen.

Ifølge The Guardian, som først meldte om den edle lasten, var det til sammen over ni tonn edle metaller i lasten. Litt over tre tonn havnet på rullebanen.

Nyheten spredte seg, og trakk lokale på gulljakt. Politiet så seg nødt til å sperre av området. Det er fortsatt ikke klart om alt ble samlet opp, men til sammen måtte de samle opp 172 barrer, som besto av en legering av sølv og gull.

Den dyrebare lasten tilhørte det kanadiske gruveselskapet Kinross Gold, og skulle transporteres fra Kupol-gruven til Krasnoyarsk, der raffineriet ligger.

Ifølge YakutiaMedia var det fem personer om bord, men ingen ble skadet.

Undersøkelsene etterpå tyder på at lasten ikke var ordentlig stabilisert.

- Da flyet var på vei opp, ble lastedørene ødelagt på grunn av lastens bevegelse, sa Russlands undersøkelseskomité i en pressemelding.

I følge The Siberian Times, som også har bilder av det ødelagte flyet, mistet flyet - en AN-12 fra selskapet Nimbus Airlines - også last mens det fløy til Magan, 26 kilometer unna avgangsflyplassen.

Nyhetsbyrået Tass, som siterer lokale tjenestemenn, skriver at flyet mistet 3,4 tonn med gull, platina og andre materialer. 172 gullbarrer ble samlet opp i etterkant.

Den samlede verdien på flyfrakten skal ha vært 380 millioner amerikanske dollar, omlag tre milliarder norske kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!