Flere tusen nordmenn har dette som sitt andre hjem

Og nei, det er ikke Kanariøyene.

ANTIBES: Stranda i Antibes med gamlebyen i bakgrunnen og Nice i det fjerne. Foto: TERJE MOSNES
ANTIBES: Stranda i Antibes med gamlebyen i bakgrunnen og Nice i det fjerne. Foto: TERJE MOSNESVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Nice er et godt reisemål i seg selv, men et enda bedre utgangspunkt for dagsturer uten bil. Nå går det mot sesong og daglige direkteflyginger igjen.

Et kvarters taxitur - eller en litt lengre busstur - vest for Nice sentrum, tar Aéroport Nice Côte d'Azur hver dag imot SAS- og Norwegian-passasjerer som har oppdaget den franske middelhavsbyens fortreffeligheter.

Noen av dem skal «hjem». Om lag 5000 nordmenn har gjort Nice til «home away from home» for større eller mindre deler av året.

UTGANGSPUNKTET: Nice byr på det meste, fra badeliv til vakker arkitektur og et rikt kulturtilbud. Den kilometerlange Promenade des Anglais langs sjøen er en av pulsårene i den franske storbyen, som også er et glimrende utgangspunkt for dagsturer med båt, buss og tog. 
Foto: TERJE MOSNES
UTGANGSPUNKTET: Nice byr på det meste, fra badeliv til vakker arkitektur og et rikt kulturtilbud. Den kilometerlange Promenade des Anglais langs sjøen er en av pulsårene i den franske storbyen, som også er et glimrende utgangspunkt for dagsturer med båt, buss og tog. Foto: TERJE MOSNES Vis mer

Men langt flere lander med turistens ferie- og fritidsforventning i blikket.

Det er til å begripe, for trivelige Nice har mange forlokkende kort på hånden i spillet om turistpotten.

Frankrikes femte største Byen er Frankrikes femte største, men nest mest besøkte, og byr følgelig på overnattings- og spisesteder i alle prisklasser.

Nice er også shopping, kunst & kultur og mildt middelhavsklima, og i sommerhalvåret kan storbyferien kombineres med bade- og spradeliv så å si midt i byen.

Og ikke minst er Nice et glimrende utgangspunkt for turer til nærliggende attraksjoner, med buss, tog eller båt.

Korsika-cruise Busser og tog går stort sett hyppig langs kysten og inn i Provence, men den som heller vil kjenne havbris i håret, kan i sommersesongen lage seg sitt eget lille endagscruise tur-retur Korsika om bord på en av de gule Corsica Ferries-fartøyene.

ÈZE: Fjellandsbyen Éze byr på en fantastisk botanisk hage og en like fantastisk utsikt. Foto: TERJE MOSNES
ÈZE: Fjellandsbyen Éze byr på en fantastisk botanisk hage og en like fantastisk utsikt. Foto: TERJE MOSNES Vis mer

Sjøreisen på nærmere seks timer hver vei er ikke helt på høyde med et virkelig cruise, men fra en dekksstol kan du se både horisonten og - med litt flaks - delfiner.

Du rekker også en liten times sightseeing i den korsikanske byen Calvi.

Sjekk avganger og rutetider på hjemmesiden til Corsica Ferries.

Buss og tog Slik buss- og togforbindelsene er i og omkring Nice, vil du med litt planlegging kunne få med deg mye uten å måtte bruke penger på leiebil, tilbringe tid i bilkøer, jakte på parkeringsplasser eller forholde deg til promillelovgivningen.

Yachtspotting i Monaco, for eksempel, eller «lunsj hos Rothschilds» i Villa Ephrussi på Cap-Ferrat, kunne det være noe?

SAINT-PAUL-DE-VENCE: På et høydedrag troner middelalderbyen Saint-Paul-de-Vence, med gallerier, småbutikker og den berømte restauranten La Colombe d'Or. Foto: TERJE MOSNES
SAINT-PAUL-DE-VENCE: På et høydedrag troner middelalderbyen Saint-Paul-de-Vence, med gallerier, småbutikker og den berømte restauranten La Colombe d'Or. Foto: TERJE MOSNES Vis mer

Hva med en svimlende høydeopplevelse i fjellandsbyen Èze?

Finn en buss eller hopp på et tog i retning øst, du kommer fint fram og tilbake på en dag.

Men kjøp togbilletten og validér den i automaten på stasjonen før du går på toget. Å kjøpe billett om bord koster opp mot det dobbelte.

Grasse Parfymeekspedisjon til den lille byen Grasse i en åskam et stykke inn i Provence?

Tog eller buss i halvannen time, og du kan snuse deg gjennom en rundreise i parfymens verden med fragrance av både kulturhistorie, industrihistorie og fabrikkutsalg-samtid på parfymemuseet i denne duftenes hovedstad.

Vence Middag på sagnomsuste La Colombe d'Or i middelalderlandsbyen Saint-Paul-de-Vence, der noen av verdens mest kjente kunstnere betalte for seg med bilder før de ble velbeslåtte?

GRASSE: Fragonard er en av parfymegigantene i Grasse, med eget parfymemuseum. Foto: TERJE MOSNES
GRASSE: Fragonard er en av parfymegigantene i Grasse, med eget parfymemuseum. Foto: TERJE MOSNES Vis mer

Reserver bord, fyll kontoen, ta Vence-bussen til Saint-Paul, og nyt maten og kunsten på en av klodens mest celebre restauranter.

Eller bli med litt lenger, til stoppestedet Fondation Maeght, og gå den lille skogsturen opp til kunstmuseet med samme navn, der arbeider av Miró, Chagall, Léger, Braque, Giacometti og mange andre moderne storheter har et hjem.

Utsmykket av Matisse Selve Saint-Paul innenfor bymuren er også en vandring verdt, med sine små og store gallerier og alskens suvenirbutikker.

Eller sitt på helt til Vence, den lille byen med det vakre Rosaire-kapellet, planlagt og utsmykket av Henri Matisse rundt 1950.

Vil du holde deg langs kysten, er Antibes og Juan-les-Pins en liten buss- eller togtur fra Nice.

Tvillingstedene har fine, men ganske tett befolkede strender, og Antibes har en morsom gamleby med stort marked, restauranter, småbutikker og et Picasso-museum som er besøket verd.

Cannes Toger eller busser du litt lenger vestover, dukker festivalbyen Cannes snart opp, med sin berømmelige croisette og sitt festivalpalass.

Vil du skaffe deg overblikk over hele Alpes Maritimes-området, er toppen av Grimaldi-borgen i middelalderlandsbyen Haut-de-Cagnes et velegnet utsiktspunkt, en halvtimes busstur fra Nice.

Haut-de-Cagnes er også en liten restaurantperle som har satt opptil flere spor etter seg i Michelin-guiden.

Er man sterkt kulturhungrig, ligger det et utmerket Renoir-museum en spasertur unna i tilstøtende Cagnes-sur-Mer.

KORSIKA: Sjøreisen fra Nice til Calvi på Korsika tar i underkant av seks timer, og i løpet av den timen den gule og hvite ferja ligger ved kai under byens majestetiske citadell, er det tid til shopping og sightseeing før tilbaketuren til Nice. Foto: TERJE MOSNES
KORSIKA: Sjøreisen fra Nice til Calvi på Korsika tar i underkant av seks timer, og i løpet av den timen den gule og hvite ferja ligger ved kai under byens majestetiske citadell, er det tid til shopping og sightseeing før tilbaketuren til Nice. Foto: TERJE MOSNES Vis mer