Fløtegratinerte poteter med bacon

Velkjent rett med ny vri - ingen grunn til ikke å prøve den.

PRØV DISSE POTETENE: Denne oppskriften slår knock-out på andre fløtegratinerte poteter. Foto: Erik Hannemann
PRØV DISSE POTETENE: Denne oppskriften slår knock-out på andre fløtegratinerte poteter. Foto: Erik HannemannVis mer

Det var så mange som elsket det fine trikset som tar ovnsbakte poteter til nye høyder at jeg måtte lage en potetoppfølger.

I globalt potetperspektiv er den franske oppskriften på fløtegratinerte poteter, gratin Dauphinois, den mest kjente. Men, den oppskriften er det få som bruker. Hvorfor? Her får du et hint: Lukk øynene etter denne setningen og forsøk å stave gratin Dauphinois. Nå?

Den andre årsaken, tipper jeg, er at den opprinnelige oppskriften på gratin Dauphinois faktisk ikke dekkes med revet ost på toppen.

Vi er allerede langt utenfor de norske konvensjonene om fløtegratinerte poteter. For bildet som umiddelbart dukker opp i norske hoder når de hører "fløtegratinerte poteter" er noe som ligner på dette:

Med ost. Ikke sant? (Oppskriften på varianten på bildet finner du her).

Gratin eller grateng, på norsk, er den gylne og sprø skorpen som danner seg på toppen. Skorpen kan lages av egg og brødsmuler, bare brødsmuler med litt smør og selvsagt av ost. I det fjonge franske kjøkkenet ble dette sprø lokket opprinnelig tatt av og servert for seg. Som snacks.

Enda bedre Til dags dato har jeg ikke møtt noen som ikke liker fløtegratinerte poteter. Og i samme sekund kom det som lyn fra klar himmel: Jeg har til gode å møte noen som ikke liker bacon. (At de avstår fra å spise det av sosiale, økonomiske, religiøse eller slankepolitiske årsaker er noe annet).

FLØTEGRATINERTE POTETER: Med laurbær, timian - og selvsagt fløte og poteter. Foto: Håvard Egge
FLØTEGRATINERTE POTETER: Med laurbær, timian - og selvsagt fløte og poteter. Foto: Håvard Egge Vis mer

Og i et himmelsk inspirert øyeblikk fikk jeg den samme følelsen som han som først klarte å legge sammen to og to: Milde måne, dette funker. Og jeg må fortelle til noen.

Det var bare et tidsspørsmål. Og nå har vi fått det: Fløtegratinerte poteter med bacon.

I motsetning til det første mattegeniet er dette en no-brainer. Bacon gjør nesten alle retter bedre. Få ingredienser konkurrerer ut baconet på allsidigheten. Du tviler? Da kan du sjekke videoen over og se hvordan den eksperimentelle superkokken Heston Blumenthal overbeviser deg med sin egg and bacon ice cream.

Da jeg skulle lage mine fløtegratinerte poteter med bacon begynte jeg med å stekte baconet sprøtt (slik gjør du det). Så kuttet jeg det sprø baconet i biter og hadde det i kjelen med fløte og melk som jeg varmet opp. Denne røra hadde jeg over potetene, la et sjenerøst lag med revet ost og satte den i ovnen.

Resultatet ble som forventet. Fløtegratinerte poteter med baconbiter. Og som vanlig, når bacon er involvert, var det ingen som ønsket seg fløtegratinerte poteter uten bacon.

Her er oppskriften.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (6400 mennesker tar ikke feil...)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:
Så gode kan ovnsbakte poteter bli
Lavkarbobrødet som smaker godt
10 oppskrifter med kjøttdeig
Prøv denne indiske smaksbomben

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.