Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Flott rhododendron i hagen

En rhododendron som trives vokser seg stor og fin. Da kan den bli et virkelig smykke i hagen din.

POPULÆR: Rhododendron er en populær busk i norske hager.  Foto: www.colourbox.com
POPULÆR: Rhododendron er en populær busk i norske hager. Foto: www.colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rhododendron er en vakker plante som gjør mye ut av seg. Med store, flotte blomster lyser den opp i hagen om våren, og det nesten uten at du trenger å gjøre noe for å få den slik.

- Det er ikke mye hokus pokus med en rhododendron. Trives den, blir den stor og fin og da kommer også blomstene, sier Mette Olsen Elfstedt ved Gartner Olsen i Eidsvoll.

Ikke solsteik Men for at den skal trives, er det noen ting du må passe på. Du bør ikke plante rhododendron på et sted i hagen der solen steker hele dagen. Den vil gjerne ha en kombinasjon av sol og skygge. Ifølge hagesentret Plantasjen skal rhododendronen plantes om våren når bakken er frostfri, og det anbefales også å velge en rolig og beskyttet vokseplass.

Noe for enhver Det finnes utallige varianter av denne populære planten. Det er stor variasjon både når det gjelder farge og høyde, så det er fullt mulig å finne en rhododendron som passer inn i akkurat din hage. De laveste sortene passer for eksempel fint i naturhager. Det kan være flott å sette sammen flere forskjellige varianter, og rhododendron passer også godt mellom andre trær og busker.

Pass på PH-verdien - Dette er en såkalt surjordsplante. Den skal ha egen gjødsel som kalles rhododendrongjødsel, og man må passe på å ikke kalke i nærheten av denne planten. Da opphever man nemlig det sure miljøet, sier Olsen Elstedt. PH-verdien i joden skal ifølge Plantasjen helst ligge mellom 4,5 og 5,5 for at planten skal trives.

Nye knopper på rhododendron - Blir det barfrost om høsten er det ikke så mye å gjøre med det, men det beste for rhododendronplanten er at det kommer mye snø før det blir tele i bakken, sier Olsen Elfstedt. Du kan gjerne fjerne avblomstrede og stygge blomster når sommeren er på hell.

- Man må bare være oppmerksom på at rhododendronen danner knopper på høsten slik at man ikke fjerner de nye knoppene, sier Olsen Elfstedt. Rhododendron trenger ifølge Hageland vanligvis ikke beskjæring, men planten kan gjerne fornyes ved nedskjæring av hele planten.

FLOTTE FARGER:Rhododendron finnes i mange flotte farger.  Foto: www.colourbox.com
FLOTTE FARGER:Rhododendron finnes i mange flotte farger. Foto: www.colourbox.com Vis mer

Les også:
Slik planter du Lobelia
Plant syriner året rundt
Vedlikeholdsfri hage

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

STOR OG FIN: Rhododendronen din blir stor og fin hvis du får den til å trives.  Foto: www.colourbox.com
STOR OG FIN: Rhododendronen din blir stor og fin hvis du får den til å trives. Foto: www.colourbox.com Vis mer