PANORAMA:På Bergensbanens siste stasjon før Finse ligger hytta på 70 kvm med praktutsikt langt innover Hardangervidda. Foto: MORFEUS arkitekter, Margrethe Rosenlund
PANORAMA:På Bergensbanens siste stasjon før Finse ligger hytta på 70 kvm med praktutsikt langt innover Hardangervidda. Foto: MORFEUS arkitekter, Margrethe RosenlundVis mer

Flottere utsikt skal du lete lenge etter

Eierne må klatre opp til hytta som ligger på en fjellhylle.

Den spektakulære hytta på Haugastøl har en sprek eier. Og godt er det, det er nemlig utsikten som styrte hele utformingen da sivilarkitekt MNAL Margrethe Rosenlund hos Morfeus Arkitekter tegnet den.

Den ble bygget på en hylle i en bratt skråning. Oppholdsrommene er lagt i forkant med mange vinduer ut mot Hardangervidda.

Rommene bindes sammen av en gangsone med lagring og servicefunksjoner i bakkant. Gangsonen er åpen i begge ender for å komme til uteområdet fra alle kanter, men også for å sikre at det alltid er en dør som er blåst for snø.

Arkitekten forteller at været og himmelretningene er en del av hovedrommet med den ene veggen i glass, utsikten fanges inn og naturen er tilstede hele tiden.

Materialvalget er gjennomtenkt. Der hvor det samler seg snø, er ytterveggen i betong. Mens det er brukt granpanel på vegger som har mindre opphopning av snø.

Panelet er ekstra bredt og det er kun behandlet med jernvitriol for å oppnå jevn gråning.

Innvendig er det benyttet heltre bjørk på gulv, vegger og tak.

UTSIKT MOT HARDANGERVIDDA : Fra de store vinduene kan familien nyte utsikten over Haugastøl og vidda.  FOTO: MORFEUS arkitekter, Margrethe Rosenlund
UTSIKT MOT HARDANGERVIDDA : Fra de store vinduene kan familien nyte utsikten over Haugastøl og vidda. FOTO: MORFEUS arkitekter, Margrethe Rosenlund Vis mer

- Et naturlig materialvalg fordi hytta ligger rett over en skogslund av fjellbjørk, sier sivilarkitekt Margrethe Rosenlund. Hun forteller at i tillegg til at gløden i materialet gir rommet varme, er heltre behagelig å berøre samtidig som det lukter godt.

Senger, sofaer og hyller er snekret av overskudd av gulvmaterialer. Garderobeskap og kjøkken har fronter av bjørkefiner. Som de andre av hyttas møbler er det snekret på stedet av arkitekten og hennes mann.

Ville ha en koie

Margrethe Rosenlund forteller at hun tegnet hytta for sin mor.

- Etter mange år som bistandsarbeider i Asia ville hun tilbake til Norge. Hun bruker mye tid i fjellet, og ville ha en hytte der. Moren min er vant til røffe kår blant annet etter sine ryggsekkturer i India, Afrika og Sør-Amerika - og ikke minst skiturene på Svalbard.

Aller helst ville hun hatt en koie uten strøm og vann, langt inne på vidda.

Nøkternt interiør

GLASSKLART: Hovedrommet har glassvegg ut mot den storslåtte naturen. Utsikten fanges inn og naturen er tilstede hele tiden. © FOTO: MORFEUS arkitekter, Margrethe Rosenlund
GLASSKLART: Hovedrommet har glassvegg ut mot den storslåtte naturen. Utsikten fanges inn og naturen er tilstede hele tiden. © FOTO: MORFEUS arkitekter, Margrethe Rosenlund Vis mer

Men for å lokke barn og barnebarn til den unike hytta, ble den bygget i nærheten av tog og vei. Strøm og vann ble lagt inn, men enkelheten fra den ønskede koia er vel ivaretatt.

Rommene er ikke en centimeter større enn de må være. Likevel er det plass til overnattingsgjester. Det er lagt til rette for overnatting i alle kroker, på hemsen over soverommene samt på brisker og benker i stua.

Badet er av samme grunn lagt opp til flere små rom slik at det er mulig å bruke de ulike funksjonene samtidig.

- Interiøret er nøkternt og møblene er plassbygget. For min mor fungerer hytta så godt at hun vil prøve å bo der mer eller mindre fast. Det er kanskje bra det ikke ble koia likevel, sier arkitekt Rosenlund.

Les også:
Denne hytta kan bli din for 60 000 kroner
Formet tilbygget som et sneglehus
Her bor familien på 11 kvadratmeter
Her bor arkitekten uten vann og strøm

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

HYTTESNITT: Hytta sett fra siden, tegning ved sivilarkitekt MNAL Margrethe Rosenlund, partner hos MORFEUS arkitekter.
HYTTESNITT: Hytta sett fra siden, tegning ved sivilarkitekt MNAL Margrethe Rosenlund, partner hos MORFEUS arkitekter. Vis mer