17 TIMERS TUR: 24. april i år fløy Qantas direkte fra Perth til London. Turen tar 17 timer. Foto: Qantas
17 TIMERS TUR: 24. april i år fløy Qantas direkte fra Perth til London. Turen tar 17 timer. Foto: QantasVis mer

Passasjer med superblære

Fløy i 17 timer - var aldri på do. Faktisk reiste han seg aldri fra stolen sin

Legene advarer: Kan være farlig.

I mars i år ble den første non-stop flyruta mellom London og Perth på Aurtalias vestkyst lansert av det australske flyselskapet Qantas. 17 timer tar turen, og er en skikkelig tålmodighetsprøve for passasjerene.

Å være så lenge «innesperret» i et såpass lite og trangt sted som en flykropp har da også fenget forskernes interesse, som ville se nærmere på hvordan passasjerene betedde seg under turen.

Mest overrasket ble de over en herre som ikke reiste seg fra setet sitt en eneste gang i løpet av de 17 timene, rapporterer The Telegraph.

Blir «overvåket»

BEHAGELIG, MEN: I en slik stor i Business Class, satt passasjeren sammehengende i 17 timer. Han var aldri på toalettet, faktisk aldri ute av stolen. Foto: Qantas
BEHAGELIG, MEN: I en slik stor i Business Class, satt passasjeren sammehengende i 17 timer. Han var aldri på toalettet, faktisk aldri ute av stolen. Foto: Qantas Vis mer

Forskere ved universitetet i Sydney har monitorert frivillige passasjerer under denne maraton-flyvningen. Frivillige har fått påmontert seg to sensorer som registrerer søvn, hjerterytme og bevegelse.

På bevegelsesbiten var det altså fint lite å hente hos den aktuelle passasjeren. Det var total mangel på den slags.

- Vi ble forbløffet over hvor lite han beveget seg, han tok faktisk ikke et eneste skritt i løpet av hele turen, sier professor Stephen Simpson ved Charles Perkins-senteret ved universitetet.

Mannen har opplyst at han fløy business-klasse og følte seg komfortabel i den nedslåtte stolen, som på Qantas Dreamlinere kan gjøres helt flate som ei seng, at han ikke følte noen trang til å bevege på seg.

Det må dog kunne antas at han neppe var så hissig på ølbestillingene underveis.

Kan være farlig

Men er det normalt?

Nei. I følge legevitenskapen er det normalt for en mann å urinere mellom fire og ti ganger i løpet av en dag. Nettstedet Healthline opplyser at et menneske må late vannet minimum seks ganger i løpet av et døgn.

En kan bare spekulerere på om mannen hadde ei supertålmodig blære, eller hva årsaken måtte være. Men uansett - metoden anbefales ikke. Snarere frarådes den på sterkeste.

Særlig under lange flyreiser er det spesielt viktig å reise seg og gjerne rusle litt fram og tilbake og strekke på lemmene. Ikke bare får det blodomløpet i gang, det kan også hindre blodpropper som i verste fall kan bli fatale. Det er velkjent at faren for DVT (dyp venetrombose), og da gjerne i leggene, øker under lange flyreiser der benene stort sett befinner seg i uvirksom stillstand.