Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Flyekspertenes hemmelige triks: Slik finner du de billigste billettene og de beste setene

Ikke gjør de samme feilene som andre gjør når du skal fly.

AVGANGSTAVLA: Denne viser deg gaten flyet ditt skal dra fra, men ikke nødvendigvis det riktige tidspunktet. Foto: ODD ROAR LANGE / TRAVELINSPECTOR.NO
AVGANGSTAVLA: Denne viser deg gaten flyet ditt skal dra fra, men ikke nødvendigvis det riktige tidspunktet. Foto: ODD ROAR LANGE / TRAVELINSPECTOR.NO Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Sannsynligvis har du opplevd å kjøpe flybilletter på feil dag, havnet på unødvendig dårlig plass i flyet, og langt bak i telefonkøen om flyet har blitt innstilt.

Kan du de smarte triksene?

De fleste starter reisen med å lete etter billigste og beste billett:

- Det generelle rådet når du jakter på billige billetter er å reise motstrøms. Loven om tilbud og etterspørsel er gjeldende når det også handler om flypriser, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen.

Du skal være tidlig ute for å få de billigste billettene på de mest populære avgangene, så det å tenke litt «kjerringa mot strømmen» kan gi økonomiske fordeler, mener han:

- Da det også er flere billige billetter tilgjengelig på tider der færre ønsker å reise, sier informasjonssjefen.

Lure triks Ønsker du å ta smartere valg når du skal ut å fly? Her er tolv tips det kan være kjekt å vite om.

- Her er det mange og gode tips, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen.

Det synes også flyplassjef John Offenberg i Avinor. Både han og Johansen bekrefter at de benytter seg av disse selv når de skal finne billige flybilletter og gode seter.

TOLV TIPS TIL FLYTUREN:  
1 Billigste billetter I perioden oktober 2014 til oktober 2015 analyserte Airlines Reporting Corporation og Expedia kjøp og salg av ti millioner flybilletter.

Konklusjonen er klar: De billigste billettene kjøper du i helgene.

Billettpriser justeres etter tilbud og etterspørsel, og firmakunder bestiller sjelden i helgene.

2 Bestill i god tid Å bestille billetter seinest åtte uker før avreise er ofte smart, særlig på lengre turer. Hold deg oppdatert via nettsidene til selskapene slik at det ikke kommer spesielle kampanjer like etter at du har bestilt.

Den mest punktlige flytida på døgnet er ifølge Avinor mellom klokka 11.00 og 14.00. Fra klokka 06.00-11.00 og etter klokka 14.00 er det stor tetthet på flyplassene og i lufta. Greit å vite om du skal bytte fly.

Lurer du på om flyet er i rute, kan du sjekke statusen på akkurat ditt fly på Flightstats.com.

3 Velg riktige dager Sats på utreise på lørdag morgen og hjemreise på tirsdag kveld. Du sparer masse penger, får reise på mer gunstige flyavganger og best av alt: Du slipper flyplasskøene.

DET BESTE SETET: Via nettstedet www.seatguru.com kan du finne ut hvor de beste setene i ditt aktuelle fly befinner seg. Du finner flytypen ved å se på billetten eller billettbestillingen. Foto: ODD ROAR LANGE / TRAVELINSPECTOR.NO
DET BESTE SETET: Via nettstedet www.seatguru.com kan du finne ut hvor de beste setene i ditt aktuelle fly befinner seg. Du finner flytypen ved å se på billetten eller billettbestillingen. Foto: ODD ROAR LANGE / TRAVELINSPECTOR.NO Vis mer

Velg gjerne forskjellige flyselskap på utreise og hjemreise. Her kan det være mye penger å spare. Fleksibilitet er nøkkelordet.

- Personlig anbefaler jeg å endre reisedager for storbyferier, eller andre ferier for den del, sier Avinors John Offenberg.

Dra torsdag til søndag, eller lørdag til lørdag. Du sparer mye på å reise andre dager enn det alle andre gjør, tipser han:

- Selv har jeg funnet ut at utreise lørdag med retur tirsdag ofte er en god kombinasjon. Det gir deg akkurat like mye tid på destinasjonen som torsdag til søndag, og mindre køer, sier Offenberg.

4 «Connection-tid» Dersom du bestiller dine egne billetter, og skal mellomlande for flybytte til neste destinasjon, velger de fleste å kjøpe «gjennomgående billett».

Du krysser da av for avreisested og endelig ankomststed, så finner datamaskinen fram alternativer for deg.

Kjøper du «løse billetter» er flyselskapet ifølge Pakkereiseloven ikke ansvarlig dersom du ikke rekker neste fly. For innlandsreiser må du huske å ha minimum 30 minutter mellom landing og neste avgang.

Det fordrer at du er rask til beins og bare har håndbagasje. Du kan rekke det, men det gjør ikke alltid din innsjekkede bagasje.

For utenlandsturer gjelder minimum 35 minutter såkalt «connection-tid».

5 Ved flyplasskaos Hvis du opplever kansellering, eller at flyplassen stenges på grunn av værforhold, kan det være vanskelig å komme gjennom på servicetelefonen til flyselskapet.
 
- Ved flyplasskaos er det mange som ringer Avinor. Det er det ikke noe vits i. Det er fly- eller handlingselskapet du må snakke med, sier flyplassjef John Offenberg i Avinor.

Et lurt tips er å ringe direktenummeret til handlingselskapet ved en av de mindre flyplassene i landet. Dette er selskapet som representerer flyselskapet du flyr med.

Selv om det er dårligere kapasitet der, så slipper du unna callsenteret, og du får direktehjelp. Prøv gjerne flyplassen på ditt hjemsted dersom du kommer fra et mindre sted i Norge. Husk å lagre nummeret på mobiltelefonen din.

6 Mobillading Flyplassene har ofte svært få stikkontakter. Spør rengjøringspersonellet eller de ansatte i serveringsstedene om råd. De vet nemlig hvor du finner ladepunktene.

Ta med deg et fullt oppladet ekstrabatteri på reisen. Du vet aldri når du får bruk for det. Det er sannsynligvis før du vet ordet av det.  

7 Når du reiser papirløst Ta et skjermdumpfoto av strekkoden eller QR-koden på telefonen, så slipper du å laste ned billetten på flyplassen.

Ha alltid en kopi av billetten din printet ut i papirformat selv om du har den lagret på telefonen din. Så er du ikke rådløs selv om du går tom for strøm på mobilen.  

8 Innsjekkingskøen Ikke velg den sikkerhetskøen hvor du ser barnefamilier eller mange sikkerhetsvakter.

BYTT FLYDAGER: Sats på utreise på lørdag morgen og hjemreise på tirsdag kveld. Du kan spare masse penger, får reise på mer gunstige flyavganger og best av alt: Du slipper flyplasskøene. Foto: ODD ROAR LANGE / TRAVELINSPECTOR.NO
BYTT FLYDAGER: Sats på utreise på lørdag morgen og hjemreise på tirsdag kveld. Du kan spare masse penger, får reise på mer gunstige flyavganger og best av alt: Du slipper flyplasskøene. Foto: ODD ROAR LANGE / TRAVELINSPECTOR.NO Vis mer

Barnefamilier trenger mer tid og ikke mer stress av stressede voksne.

Mange kontrollører betyr ifølge Avinor at det ofte er opplæring på gang.

9 Internett Norske flyplasser har gratis internett. Men bare i en time, ifølge Avinor og mange flyselskapene. 

Dette er løsningen:

- Her er det mange som ikke husker å fornye tilgangen sin etter at det er gått ut på tid. Da er det bare å logge inn på nytt, og krysse av for å godta betingelsene - dermed har du ny gratis surfetid. Mange trøbler med dette på tidlige morgenflighter, sier John Offenberg.

10 Ubrukt returbillett Skal du bare fly én vei til utlandet kan du spare mye penger på både å kjøpe utreisebillett og en fiktiv returbillett.

Flere flyselskap har ofte billigere tur-retur-billett enn bare enveisbilletten.

Innenlands er det ikke noe å spare på dette, men kjøp heller en fleksibel returbillett dersom hjemreisen en usikker. Da sparer du ofte mer enn på å måtte betale opptil 500 kroner på å endre en fast billett.

11 Avgangstavla lyver Avgangsavla viser deg gaten flyet ditt skal dra fra, men ikke nødvendigvis det riktige tidspunktet.

Sjekk med reiseagenten, eller ved innsjekkinga, når flyet faktisk skal gå. Her kan det være store endringer i forhold til ruta, og det er irriterende å stresse seg gjennom sikkerhetskontrollen bare for å oppdage at flyet er 30 minutter forsinket.

Du kan og registrere mobilnummeret ditt ved billettbestilling så får du varsel på sms.

12 De beste setene Via nettstedet www.seatguru.com kan du finne ut hvor de beste setene i ditt aktuelle fly er. Du finner flytypen ved å se på billetten eller billettbestillingen.

Du kan bestille et bestemt sete ved bestilling på internett 24 timer før avreise. Men du kan også endre setet på nytt like før innsjekking. Da kan du oppleve at de beste setene, som tidligere var opptatt, nå er ledige.

Ved «free seating» står ofte kabinpersonalet og blokkerer akkurat disse setene når du kommer om bord. Spør om å få sitte der, så får du oftest ja.

DET BESTE SETET: Via nettstedet www.seatguru.com kan du finne ut hvor de beste setene i ditt aktuelle fly er. Du finner flytypen ved å se på billetten eller billettbestillingen. Foto: ODD ROAR LANGE / TRAVELINSPECTOR.NO
DET BESTE SETET: Via nettstedet www.seatguru.com kan du finne ut hvor de beste setene i ditt aktuelle fly er. Du finner flytypen ved å se på billetten eller billettbestillingen. Foto: ODD ROAR LANGE / TRAVELINSPECTOR.NO Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media