NEKTET ADGANG: Dette er noen av gjenstandene som flypassasjerer ved Flesland lufthavn Bergen har måtte levere fra seg den siste tiden.<br>Foto: Avinor/Flesland
NEKTET ADGANG: Dette er noen av gjenstandene som flypassasjerer ved Flesland lufthavn Bergen har måtte levere fra seg den siste tiden.
Foto: Avinor/FleslandVis mer

Flysikkerhet

Flypassasjeren ville ha med seg samuraisverd på flyet

Dette må du gjøre hvis du feiler i sikkerhetssjekken.

(Dagbladet): Selv om det har gått 17 år siden flyplasser verden over fikk strengere sikkerhetskontroller så er det fortsatt passasjerer som bommer på innholdet i håndbagasjen når de skal reise.
Flypassasjerer over hele landet skaper hodebry for seg selv og kontrollørene fordi de tar med seg artikler som er ulovlig å medbringe i håndbagasjen.

Og blant disse er det også gjenstander som kan brukes som våpen.

- Sakser og kniver i ulike formater og størrelser er det vanligste beslaget på Oslo Lufthavn Gardermoen, sier Gurli Høeg Ulverud, kommunikasjonssjef i Avinor. Kniver, sakser med bladlengde under 6 cm er tillatt i håndbagasjen, men unntaket gjelder blant annet for tapetkniver som ikke får med deg gjennom sikkerhetskontrollen.

GRANAT I BAGASJEN: Denne keramikkgranaten førte til full alarm på Flesland. Foto: Avinor/Flesland
GRANAT I BAGASJEN: Denne keramikkgranaten førte til full alarm på Flesland. Foto: Avinor/Flesland Vis mer

- Vårt beste råd til passasjerene er å forberede seg litt før de kommer fram til sjekken i sikkerhetskontrollen. Tenk litt gjennom hva du har med deg, og helst før du sjekker inn eventuell bagasje, sier Høeg Ulverud. Oslo Lufthavn Gardermoen har laget denne oversikten over hva du har lov til å ta med i håndbagasjen og hva du har lov til å ta med deg som innsjekket bagasje.

Våpenkopier

I sikkerhetskontrollen gjennomføres det daglig beslag av ulovlig håndbagasje.
Blant annet flypassasjeren som forsøkte å ta med seg et samuraisverd gjennom kontrollområdet. Det gikk ikke så bra, og forsøket ble stanset.

SKJULT KVIV: Kniver som er skjult i et «kredittkort» blir oppdaget i sikkerhetskontrollen. Foto: Tollvesenet
SKJULT KVIV: Kniver som er skjult i et «kredittkort» blir oppdaget i sikkerhetskontrollen. Foto: Tollvesenet Vis mer

-Det gjøres også beslag av våpendummies, altså kopier av våpen eller granater, forteller Gurli Høeg Ulverud.

Kredittkortkniver

- Vi får inn ulike kniver som batangakniver (foldekniver som kan brukes til å gjennomføre triks), kredittkortkniver (kniv som er kamuflert som kredittkort) og pepperspray. Vi opplever også ammunisjon, og som regel er dette løse patroner glemt i bukselommer og bager etter jakt, forteller lufthavnsjef John Offenberg ved Molde Lufthavn Årø.

- Ammunisjon kan tillates i innsjekket bagasje hvis det er pakket forsvarlig, fortsetter han.

Og minner om en regel som svært mange passasjerer ikke kjenner til:
- Det beslaglegges mange lightere, fordi regelen om bare 1 lighter per reisende er ukjent for mange, sier Offenberg.

Øker stressfaktoren

- Alle kan gjøre feil, det vet vi og det er menneskelig. De som tenker seg om allerede når de pakker bagasjen og planlegger det grunnleggende bidrar positivt på flere områder, sier Cathrine Fuglesang Framholt, markeds- og kommunikasjonssjef hos Avinor Flesland.

- Dersom du planlegger godt vil det ha flere gode effekter:

Det tar bort en stressfaktor for din egen del, og der bidrar til bedre flyt og en bedre opplevelse for seg selv og de andre reisende.

Dessuten produserer du ikke helt unødvendig avfall og beholder i tillegg gjenstander som du er avhengig av eller knyttet til.