MATDILLA:  Folk gjør mer og mer for matopplevelser utenom det vanlige. Maaemo i Oslo er blant restaurantene som er blitt reisemål i seg sjøl.Mange av gjestene har fløyet fra USA eller Asia for å spise. Maaemo skapte sensasjon ved å kapre to stjerner i Michelinguiden med en gang den ble vurdert. Nå har restauranten åpnet igjen etter å ha pusset opp. Foto: MELISA FAJKOVICt
MATDILLA: Folk gjør mer og mer for matopplevelser utenom det vanlige. Maaemo i Oslo er blant restaurantene som er blitt reisemål i seg sjøl.Mange av gjestene har fløyet fra USA eller Asia for å spise. Maaemo skapte sensasjon ved å kapre to stjerner i Michelinguiden med en gang den ble vurdert. Nå har restauranten åpnet igjen etter å ha pusset opp. Foto: MELISA FAJKOVICtVis mer

Flyr over Atlanteren for å spise en bedre middag

Gourmet-turismen tar av.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

«Måltidsturisme», «gastronomireiser», «gourmetturisme». Kjært barn har mange navn. Mat blir bare større og større trekkplaster.
 Kanskje ikke så rart. Hver tredje krone vi bruker på reise, bruker vi på måltider. Det vi kutter siste ned på er kostnader til mat. Noen tar trenden helt ut.

- Vi har gjester fra Hong Kong, USA og Australia som reiser til Oslo bare for å spise på Maaemo, forteller Bandar Abdul -Jauwad.

 Han er presseansvarlig på Oslo-restauranten som ble verdensberømt etter å ha kapret to stjerner i Michelinguiden i 2012.

Feriematlyst En ny undersøkelse utført av reisesøkemotoren Momondo viser at nordmenn ligger på topp i «feriematlyst».

MAT BETYR MEST : En ny undersøkelse viser at mat betyr mest når nordmenn er ute og reiser. Vi er villige til å bruke både tid, penger og krefter på å finne det rette spisestedet. Her "3 frakkar fiskerestaurant" i Reykjavik, hvor Anna Kristin Sveinsdottir serverer desserten "Skyr Brule". Foto: JOHN T. PEDERSEN
MAT BETYR MEST : En ny undersøkelse viser at mat betyr mest når nordmenn er ute og reiser. Vi er villige til å bruke både tid, penger og krefter på å finne det rette spisestedet. Her "3 frakkar fiskerestaurant" i Reykjavik, hvor Anna Kristin Sveinsdottir serverer desserten "Skyr Brule". Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

Syv av ti nordmenn oppgir god mat som mest avgjørende for en vellykket ferie.

Mat er viktigere enn strandliv, sightseeing, shopping og festing - uavhengig av om familie, partner eller venner er reisefølge. Maten er så viktig at man kan hevde at «er maten god, er ferien god».

30 prosent av oss foretrekker lokale retter på ferie, 53 prosent foretrekker en kombinasjon av lokale retter og mat vi kjenner fra før.

Er du klar for mat, er valgmulighetene i år enorme.

ÅRETS HETESTE: Merk det navnet "Amass". Restauranten ligger i København, drives av Matt Orlando med fartstid fra Noma og New York- restauranten "Per Se". Her finner du minst en tredjedel internasjonale gjester hver kveld. Foto: TIM SPREADBURY
ÅRETS HETESTE: Merk det navnet "Amass". Restauranten ligger i København, drives av Matt Orlando med fartstid fra Noma og New York- restauranten "Per Se". Her finner du minst en tredjedel internasjonale gjester hver kveld. Foto: TIM SPREADBURY Vis mer

Du kan dra på «kulinarisk topptur» i Romsdal (Kavli Moen Gård), utforske italiensk matkunst med matbloggeren Trine (Jomfrureiser), gå på kulinarisk vandringer i Paris (Star-Tour), legge opp din egen rute etter Conde Nast «gourmet traveller» eller det tyske magasinet «Gourmetreise».

Kortreist, økologisk, raw eller slow. Kokkene kappes om oppmerksomheten og ganen din.

Danmark i tet Godt hjulpet av verdens beste restaurant 2010-2012 «Noma» og «Geranium» (ledet av en verdensmester i kokkekunst) ligger Danmark først i matløypa i Norden.

Nye superrestauranter popper opp, gjerne startet av talenter med læretid hos mesterne. København-restaurantene «Marchal» og «Amass» er eksempler på dette. Merk deg navnene, de er de nye store i Danmark akkurat nå.

- Særlig på «Amass» finner du mange newyorkere, sier Line Lundø Jakobsen, prosjektleder i Food Denmark, en organisasjon med formål å løfte dansk matkultur.

NOE NYTT :  Nordmenn vil gjerne prøve nye ting når de er ute og reiser, viser en ny undersøkelse. Her serverer Jystyna  "Szpada"på restaurant Pod Wawelem i Krakow. Foto: JOHN T. PEDERSEN
NOE NYTT : Nordmenn vil gjerne prøve nye ting når de er ute og reiser, viser en ny undersøkelse. Her serverer Jystyna "Szpada"på restaurant Pod Wawelem i Krakow. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

Amass har nå kommet med på den eksklusive listen 100 restaurants worth a pilgrimage. Mange drar på gastronomisk pilgrimsferd. Ifølge presseansvarlig Evelyn Kim på Amass er tre av ti gjester utlendinger.

-De kommer fra Australia, New York, San Francisco, Japan og Hong Kong. Mange kommer fra London og selvfølgelig kommer mange fra  Norge og Sverige, skriver hun i en epost.

Men det er ikke bare i København danskene får det til.

På Jylland trekker stjernekokken Paul Cunningham internasjonale gjester til «Henne Kirkeby Kro», mens restaurant «Kadeau Bornholm» er blitt et reisemål i seg sjøl etter at søsterrestauranten i København fikk en stjerne i Michelinguiden nylig.

Tall fra Visit Denmark viser at 62% av nordmenn er opptatt av lokal mat og restauranter når de vurderer en destinasjon.

REISEMÅL:  Rasmus Kofoed er den eneste i verden som har vunnet både gull, sølv og bronse i Bocouse D'Or. Derfor kommer gjestene til "Geranium", selv om den ligger bortgjemt på et fotballstadion i København. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
REISEMÅL: Rasmus Kofoed er den eneste i verden som har vunnet både gull, sølv og bronse i Bocouse D'Or. Derfor kommer gjestene til "Geranium", selv om den ligger bortgjemt på et fotballstadion i København. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

-Måltidsturisme er en måte å bokstavelig talt smake seg gjennom et lands kultur og atmosfære på, sier Julie Ryland, kommunikasjonssjef for VisitDenmark i Norge.

Hun understreker at det ikke behøver å være mat i michelinklassen.

-En lekker dansk frokost eller kromåltid kan være like minneverdig, sier hun.

Matminner Minner er stikkordet. Undersøkelser, blant annet fra Sverige, viser at gode måltider er de minnene som holder lengst. Det gir en positiv opplevelse av stedet. Motsatt reiser vi sjelden tilbake til steder hvor vi har spist dårlig.

Sverige legger for øyeblikket millionbeløp på bordet for å bli «best på matturisme i Europa». Det skal skje innen 2020.

HEILNORSK: Du finner gastroturister i Norge også. De liker ikke prisene våre, men de liker lokal, norsk mat. Her fra Steigen i Nord-Norge. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
HEILNORSK: Du finner gastroturister i Norge også. De liker ikke prisene våre, men de liker lokal, norsk mat. Her fra Steigen i Nord-Norge. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Stjernekokker som Mathias Dahlgren er spydspiss, økoturisme og lokalmatprosjekter er byggesteiner. For å øke kunnskapen kan man nå studere «Måltidsturism» på det svenske Mittuniversitetet.

Der lærer studentene blant annet verdien av historiefortelling og «måltidet som symbol for reisemålet».

Gjennom mat opplever vi mye av et steds ekthet og identitet.

På mange måter startet trenden med det katalanske restauranteventyret «El Bulli». Fra hele verden nærmest tryglet folk om en plass hos stjernekokken Ferran Adrià. Ventelistene var opptil tre år, prisene høye. Likevel folk fløy inn.

POPULÆR: Restaurant Orangeriet er en av mange restauranter med BIB Gourmand utmerkelse, det vil si at den serverer svært god mat til moderate priser. Restauranten ligger i en park i København. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
POPULÆR: Restaurant Orangeriet er en av mange restauranter med BIB Gourmand utmerkelse, det vil si at den serverer svært god mat til moderate priser. Restauranten ligger i en park i København. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

Trekkplasteret var ukjente råvarekombinasjoner, smaksopplevelser, skum og gele.

Nå er restauranten med tre Michelinstjerner stengt. Men trenden stoppet ikke.

Blar opp - Folk er villige til å reise for mat. Flere og flere mennesker begynner å se mat som en fritidsopplevelse i seg selv, sier Bandar Abdul-Jauwad på Maaemo.

Også norsk reiselivsnæring er opptatt av mat. Mye skjer, men langt fra like mye som Sverige og Danmark. Tall fra organisasjonen Virke viser at utlendinger liker norsk lokalmat, men at prisnivået er for høyt og servicen ofte for slapp.

Maaemo etterlyser økt engasjement fra norske turistkontorer.

MATPORNO: Kanskje er du blant dem selv, de som ikke klarer å spise maten før du har fotografert den. Å dele matopplevelser er mer og mer utbredt. Gjør du det på en Michelin-restaurant i Paris kan du få trøbbel. Mange kokker hater det. Foto:  ANA AREVALO/AFP
MATPORNO: Kanskje er du blant dem selv, de som ikke klarer å spise maten før du har fotografert den. Å dele matopplevelser er mer og mer utbredt. Gjør du det på en Michelin-restaurant i Paris kan du få trøbbel. Mange kokker hater det. Foto: ANA AREVALO/AFP Vis mer

-Flere må gjøres oppmerksom på Norge rike kulinariske arv, sier Abdul-Jauwad.

Matglade nordmenn Momondo-undersøkelsen viser at nordmenn på tur er mer opptatt av mat enn folk i 11 andre land, blant dem Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike, Storbritannia og USA.

De færreste av oss jakter rådyr michelinmat, men vi bruker gjerne tid, krefter og penger på å finne det rette spisestedet. Tre av fire nordmenn oppgir restaurantbesøk som yndlingsaktivitet på ferien.

-Nordmenn gjør opp for et hektisk arbeids- og hverdagsliv ved å kose seg ekstra i ferien. Prisnivået hjemme kan også gjøre at nordmenn spiser mindre ute i hverdagen. Mat blir en ekstra hyggefaktor på utenlandsferie, sier Julie Pedersen, pressesjef i Momondo.

Visit Denmarks turistsjef Vidar Mørch mener antall norske turister har økt parallelt med fremveksten av «det nordiske kjøkken» som trend.

-Før ville de ha røde pølser og øl, nå går nordmenn for forseggjorte måltider, sier han.

Mathappenings Norge har «Gladmatfestivalen» i Stavanger og mathappenings i andre byer, og matambassadører som Flying Culinary Circus. Samme utvikling ser du overalt i Europa.

Denne uka har Gøteborg hatt sjømatløft på 30 restauranter og servert fiskesuppe til hele byen. Et av målene er flere gourmetturister.

I København har Copenhagen Cooking, Nord-Europas største matfestival foregått hele måneden.

Nå tar finnene over. I mars kan du dra på festival og fråtse i gastro-gatemat i Helsingfors.

MINNEVERDIG:  Det MÅ ikke være Michelin. Matinteresserte fra hele verden finner veien til Pinotxo bar på markedet i Barcelona. Den lille baren står også nevnt i oversikten "100 restaurants worth a pilgrimage". Foto: NINA RUUD
MINNEVERDIG: Det MÅ ikke være Michelin. Matinteresserte fra hele verden finner veien til Pinotxo bar på markedet i Barcelona. Den lille baren står også nevnt i oversikten "100 restaurants worth a pilgrimage". Foto: NINA RUUD Vis mer

Momondoundersøkelsen: Gjennomført av danske Radius Kommunikasjon på vegne av Momondo. Tar for seg reisevaner- og trender i 12 land. Dataene er innsamlet i perioden den 9. til 19. januar 2014 blant 1000 respondenter i hvert land.