FORSVARSEIENDOM: Kjeller gård er én av eiendommene som Forsvaret skal kvitte seg med. Foto: Inviso
FORSVARSEIENDOM: Kjeller gård er én av eiendommene som Forsvaret skal kvitte seg med. Foto: InvisoVis mer

Flytt inn i Amundsens gamle flyskole

Forsvaret selger ut en rekke bygg og anlegg, blant annet Roald Amundsens gamle flyskole på Kjeller.

Aftenposten forteller om krigsbunkeren i Storbritannia som er til salgs, men du behøver ikke å reise over kanalen for å bosette deg i krigshistoriske bygninger.

Hva for eksempel å flytte inn i Roald Amundsens gamle flyskole?

Dette er en av de spesielle forsvarseiendommene Skifte Eiendom har for salg i 2010.

- Vi har hatt en jevn interesse for de eiendommene vi har lagt ut, og har heller ikke merket mye til finanskrisen, sier kommunikasjonssjef i Skifte Eiendom, Ivan Fjeldheim-Pettersen, til klikk.no. Han forteller videre at de som har kjøpt tidligere forsvarseiendommer gjennomgående er godt fornøyd med kjøpene.

Kjeller gård

Da Roald Amundsen tok sin flyverutdannelse i 1914 overnattet han på Kjeller Gård. Denne ble overtatt av Forsvaret allerede i 1912 da de etablerte flyskolen på Kjeller.

Gården er på 35 mål og den skal selges samlet.

For tiden pågår det et reguleringsarbeide med henblikk på omregulering til boligformål, friområder og tjenesteyting.

Det er forkjøpsrett på alle forsvarseiendommer for statlige eller kommunale myndigheter. Dersom forkjøpsretten ikke blir benyttet, vil eiendommen bli lagt ut for åpent salg i løpet av året.

- Jeg ser for meg at dersom eiendommen blir lagt ut på det åpne markedet, vil det være aktører med interesse for utviklingen av eiendommen som er aktuelle, utdyper Fjeldheim-Pettersen.

Historisk eiendom fra 2. verdenskrig

For den som er krigshistorisk interessert har Skifte en annen eiendom for salg.

Klungset Leir ligger rett utenfor Fauske. Den ble bygd av nazistene i 1942 og brukt som arbeidsleir i forbindelse med deres storstilte planer om å føre Nordlandsbanen frem til Kirkenes og nordlysets opprinnelse.

I senere tid har flere nye bygg blitt oppført og dagens bruk av eiendommen har vært lager og øvingsområde for HV.

Eiendommen består av 12 bygninger, hvorav fire stammer fra 2. verdenskrig.

Fort på Tjøme

På ferieøya Tjøme ligger nesten 27 mål forsvareiendom; Torås Fort. Det består blant annet av kjøkken og spisesal, forlegning, ammunisjonslager, befalsbrakke og befalsmesse og en smie.

Det foreligger planer om å regulere om eiendommen til bolig- og næringsformål.

Fortet ble etablert av Forsvaret i 1939 som ledd i utbyggingen av Ytre Oslofjord festning. I 1999 ble fortet sikret, og våpnene demontert og fjernet med unntak av en kanon.

Markedstakst

Alle eiendommene som Skifte legger ut for salg, prises til markedstakst. Det betyr at dersom statlige eller kommunale myndigheter skal benytte sin forkjøpsrett, må det skje til markedstakst.

- Stort sett alle boligeiendommene kjøpes av privatpersoner som planlegger å bo der selv, mens 20 prosent av alle eiendommene kjøpes av det offentlige. Når det gjelder de såkalte friluftseiendommene, går alle til det offentlige, blant annet Direktoratet for naturforvaltning.

Les også:

Dette bygget er en vinner

Frp innfører eiendomsskatt på hytter

Syv kule ferdighus

Det er håp for appelsinhud

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

KJELLER GÅRD: Her satt sannsynligvis Roald Amundsen den gang gikk på flyskolen på Kjeller. Nå kan du ta plass på samme benk. Foto: Inviso
KJELLER GÅRD: Her satt sannsynligvis Roald Amundsen den gang gikk på flyskolen på Kjeller. Nå kan du ta plass på samme benk. Foto: Inviso Vis mer
AMUNDSENS HAGE: Slik tenker landskapsarkitekten at tunet og hagen på Kjeller gård kan planlegges. Ill.: Landskapsarkitekt Toralf Lønrusten
AMUNDSENS HAGE: Slik tenker landskapsarkitekten at tunet og hagen på Kjeller gård kan planlegges. Ill.: Landskapsarkitekt Toralf Lønrusten Vis mer