Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Fødestuene holdt ikke mål

Derfor må enkelte nå reise lenger for risiko-fødsler.

SNART FØDSEL: Mange må reise langt for å føde, særlig om de regnes som risikofødende. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
SNART FØDSEL: Mange må reise langt for å føde, særlig om de regnes som risikofødende. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer

Fødetilbudet i distriktene har lenge vært debattert heftig. I fjor sommer skrev Foreldre & Barn om Mari Vaag Sandvik som hadde 15 mil til føden og derfor valgte å føde på badet.

Nå har regjeringen har nå besluttet å avvikle ordningen med forsterkede fødestuer. (Les pressemeldingen her.)

Ikke forsvarlig Forsterkede fødestuer kan regnes som en mellomting mellom jordmorstyrte fødestuer og vanlige fødeavdelinger. Det er i all hovedsak jordmødrene som driver de forsterkede fødestuene, men de har også tilgang til en kirurg eller gynekolog i nødstilfeller.

Dette tilbudet regnes nå ikke som forsvarlig lenger. Bare helt normale fødsler skal nå skje utenfor de vanlige fødeavdelingene.

- Det helseministeren gjør nå er å følge opp kvalitetskravene som Helsedirektoratet stiller til fødselsomsorgen. De forsterkede fødestuene oppfyller ikke disse kravene, og mange kirurger ønsker heller ikke det ansvaret de får ved å være alene ved en forsterket fødestue, sier Marit Heiberg, leder i Jordmorforeningen.

Jordmorstyrte fødestuer I praksis betyr regjeringens beslutning at det trolig blir jordmorstyrte fødestuer i Odda, Nordfjord, Lærdal og Lofoten.

Det finnes nå i underkant av 10 jordmorstyrte fødestuer i Norge. Disse håndterer bare normale fødsler, altså fødsler som ikke krever legehjelp.

Risikofødsler skal alltid skje ved vanlige fødeavdelinger, og nå som de forsterkede fødestuene forsvinner vil terskelen bli enda lavere for å henvise risikofødsler til vanlige fødeavdelinger.

Jordmødre som ikke vil Og for en gangs skyld er altså de store fagmiljløene stort sett enige i regjeringens vurdering.

- Det går som regel veldig bra når jordmødrene får muligheten til å selektere hvem som kan føde ved en jordmorstyrt fødeavdeling. Men det er viktig at jordmødrene selv har tro på dette, sier Heiberg.

I Lærdal er det for eksempel fortsatt uvisst om jordmødrene er villige til å jobbe ved en jordmorstyrt fødestue.

- Så selv om vi i utgangspunktet støtter ideen om jordmorstyrte fødestuer, og forstår den faglige vurderingen bak det å legge ned de forsterkede fødestuene, forstår vi at de lokale jordmødrene kan være bekymret.

Fødeavdeling legges ned Mest dramatisk er det i Nordfjord. Det er det ikke bare en forsterket fødestue som skal legges ned, men en vanlig fødeavdeling. Den blir nemlig slått sammen med fødeavdlingen i Volda.

Dermed blir en vanlig fødeavdeling i praksis gjort om til en fødestue, noe det lokale fagmiljøet frykter kan få konsekvenser for fødekvinnene som bor ytterst ute på Nordfjord og derfor må reise ekstra langt om det skulle skje noe dramtisk, ifølge Heiberg.

- Forslagene hittil har vært full nedleggelse, mens det nå foreslås omgjøring til jordmorstyrt fødestue. Jeg mener jordmorstyrt fødestue er et bedre tilbud i Nordfjordeid enn en nedleggelse, sier Heiberg.

Ny vei gir kortere avstand Sammenslåingen av de to fødeavdelingen skal imidlertid først skje når Kvivsveien åpner i 2012. Denne veien gir en del av befolkningen nord i Sogn og Fjordane kortere vei til Volda.

Ifølge infosjef Arne Eidthun i Helse Førde, vil ikke de ansatte ved Nordfjord sjukehus kommentere regjeringens beslutning før de har satt seg ordentlig inn i detaljene.

Les også:
10 steg til en enklere fødsel
Bli med da Theo ble født
Tok med sønnen (6) på fødselen
Slik foregår et keisersnitt

Saken ble opprinnelig skrevet av BarniMagen for Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media