Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Fødsel: Fem mødre dør hvert år i Norge

Spedbarnsdødeligheten går ned, men det er ikke tilfellet for mødredødeligheten.

SNAKKES IKKE OM: 26 mødre døde i forbindelse med svangerskap og fødsel i Norge 2005-2009.
SNAKKES IKKE OM: 26 mødre døde i forbindelse med svangerskap og fødsel i Norge 2005-2009. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mammanett.no:
- Det går imidlertid bra med de aller fleste gravide, og Norge er et av de tryggeste landene i verden å føde i, understreker spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer og seniorforsker Siri Vangen.

-  Likevel har vi et inntrykk av at det kan være en viss økning i mødredødeligheten i Norge. Temaet skal liksom ikke snakkes om og dyttes under teppet, forteller hun til Mammanett.no og påpeker at det i stedet er viktig å lære av dødsfallene for å kunne redusere antallet.

Fem dødsfall i året Fra 2005 til 2009 døde 26 kvinner rett før, under eller etter fødsel, viser en studie Vangen og medarbeidere ved Rikshospitalet har gjort. Nå skal de også se på årene etter 2009, og studien skal fortsette til og med 2025.

Definisjonen på et mødredødsfall er dødsfall som skjer i løpet av svangerskapet eller inntil 42 dager etter forløsningen.

I studien, som er publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening, har forfatterne sporet mødredødsfall i perioden 2005-2009 ved hjelp av kobling mellom Medisinsk fødselsregister og Dødsårsaksregisteret, samt supplert med informasjon fra fødeavdelingene. De fant 26 mødredødsfall i denne perioden. Bare 14 av dem var registrert som mødredødsfall i offentlig statistikk. En av årsakene er at det ikke er noe avkrysningsfelt på dødsmeldingen om graviditet, sier Siri Vangen.

Ubehandlet svangerskapsforgiftning krever liv Studien viser at den viktigste dødsårsaken var svangerskapsforgiftning (6 kvinner).
Fire kvinner døde av svangerskapsrelatert blodpropp, mens den viktigste indirekte dødsårsaken var selvmord som følge av psykisk sykdom (4 kvinner) og hjerte/kar-lidelser, ifølge Vangen.

- Svangerskap kan forverre en del tilstander som kvinner hadde før de ble gravide, understreker hun.

Halvparten kunne fått bedre behandling Ved gjennomgang av alle tilfellene av mødredødelighet i undersøkelsen fant forfatterne et potensial for bedret medisinsk behandling i cirka halvparten av dem.

 FORSKER PÅ MØDREDØDELIGHET:  Siri Vangen, leder for Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse, Oslo universitetssykehus.
FORSKER PÅ MØDREDØDELIGHET: Siri Vangen, leder for Nasjonal kompetansetjeneste for kvinnehelse, Oslo universitetssykehus. Vis mer

Forbedringspotensialet var størst i forhold til svangerskapsforgiftning.

-  Vi bør ha større fokus på behandling av svangerskapsforgiftning. I flere av dødsfallene ble det erkjent at behandlingen ble igangsatt for seint. Våre funn tyder på at symptomenes alvorlighetsgrad ikke var erkjent. I dette ligger det ikke noe bevis i hvor mange som kunne vært unngått, men målet er at man skal lære av uheldige hendelser og legge til rette for en mer hensiktsmessig praksis, sier Vangen.

Veilederen for alle som jobber med svangerskapsomsorg er tydelig på at behandling skal igangsettes hvis overtrykket (blodtrykket) er på 150, og det er ikke nok å gi disse gravide en tablett.

-  De bør følges opp på sykehus, understreker Vangen.

Fødselsomsorgen har forbedringspotensial Hun mener studien viser viktigheten av å ta mors helse på alvor, både under graviditeten, under fødselen og i barselperioden.

- Det vi ser, er at spedbarnsdødeligheten går ned år for år, mens for mødredødsfall er det tendens til det motsatte. Et større fokus på mors helse kan være fornuftig. Fødselsomsorgen i Norge er i verdenstoppen, men har forbedringspotensial, avslutter Vangen.

Denne saken har tidligere blitt publisert på Mammanett.no

LES OGSÅ: Færre barn dør av svangerskapsforgiftning
Stor oversikt: Kan det skade fosteret?
Plager og komplikasjoner ved graviditet
Spontanabort

NÅR EN MOR DØR: Konsekvensene er store for de etterlatte. Foto: Colourbox
NÅR EN MOR DØR: Konsekvensene er store for de etterlatte. Foto: Colourbox Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!