Fødsel: Fem mødre dør hvert år i Norge

Spedbarnsdødeligheten går ned, men det er ikke tilfellet for mødredødeligheten.

SNAKKES IKKE OM: 26 mødre døde i forbindelse med svangerskap og fødsel i Norge 2005-2009.
SNAKKES IKKE OM: 26 mødre døde i forbindelse med svangerskap og fødsel i Norge 2005-2009. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mammanett.no:- Det går imidlertid bra med de aller fleste gravide, og Norge er et av de tryggeste landene i verden å føde i, understreker spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer og seniorforsker Siri Vangen.

-  Likevel har vi et inntrykk av at det kan være en viss økning i mødredødeligheten i Norge. Temaet skal liksom ikke snakkes om og dyttes under teppet, forteller hun til Mammanett.no og påpeker at det i stedet er viktig å lære av dødsfallene for å kunne redusere antallet.

Fem dødsfall i året Fra 2005 til 2009 døde 26 kvinner rett før, under eller etter fødsel, viser en studie Vangen og medarbeidere ved Rikshospitalet har gjort. Nå skal de også se på årene etter 2009, og studien skal fortsette til og med 2025.

Definisjonen på et mødredødsfall er dødsfall som skjer i løpet av svangerskapet eller inntil 42 dager etter forløsningen.

I studien, som er publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening, har forfatterne sporet mødredødsfall i perioden 2005-2009 ved hjelp av kobling mellom Medisinsk fødselsregister og Dødsårsaksregisteret, samt supplert med informasjon fra fødeavdelingene. De fant 26 mødredødsfall i denne perioden. Bare 14 av dem var registrert som mødredødsfall i offentlig statistikk. En av årsakene er at det ikke er noe avkrysningsfelt på dødsmeldingen om graviditet, sier Siri Vangen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer