Fødselsskadene vi ikke snakker om

Ble sydd for stramt etter fødsel. Måtte mase seg til operasjon.

SMERTER I UNDERLIVET: Selv om antall alvorlige rifter hos kvinner i Norge er halvert siden 2005, er det fortsatt  kvinner som sliter med smerter etter  å ha blitt sydd feil i forbindelse med fødsel. ILLUSTRASJONSFOTO: Istock.com
SMERTER I UNDERLIVET: Selv om antall alvorlige rifter hos kvinner i Norge er halvert siden 2005, er det fortsatt kvinner som sliter med smerter etter å ha blitt sydd feil i forbindelse med fødsel. ILLUSTRASJONSFOTO: Istock.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg fikk ruptur da jeg fikk mitt første barn. Barnet satt fast i mange timer, men da det endelig kom ut ble det "skutt ut". Jeg ble operert rett etter fødselen med spinalbedøvelse, og hadde store smerter i lang tid. Etterpå gikk jeg lenge på medisiner og kunne ikke sitte ordentlig på ukesvis, forteller en tobarnsmor i trettiårene, som vil være anonym.

Etter noen måneder tok hun kontakt med sykehuset på grunn av smerter og fordi det var for trangt sydd igjen.

For trangt for en tampong - Jeg var på flere kontroller der de sa det ikke var noe å gjøre med og at jeg måtte ordne opp og tøye med oljer selv. Da jeg fikk mensen tilbake, var det så trangt at jeg ikke kunne bruke tampong. Etter et års tid ble jeg operert på nytt, denne gangen i full narkose. Nå er underlivet til å leve med, selv om det aldri vil bli som før. Da jeg skulle få mitt neste barn, ble det keisersnitt. Det tok tid å få oppfølging på dette, og hadde jeg ikke tatt initiativ selv, hadde jeg nok ikke blitt operert på ny, forteller hun.

Tabubelagt Ikke alle kvinner blir tilfredsstillende sydd etter en fødsel, også de som ikke har hatt alvorlige rifter. De vanligste er smerter ved samleie og vanskeligheter for å holde på avføring og luft og urin. Det kan gå utover livskvaliteten. Ingen vet akkurat hvor mange kvinner som går rundt med smerter eller sliter med andre underlivsplager etter barnefødsler. Dette er fortsatt et tema mange synes det er flaut å ta opp dette med legen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer