Følger med veden inn i stua di

Og våkner til liv nå.

UØNSKET HUSGJEST: Har du sett denne i stua di, har den mest sannsynlig fulgt med veden din inn. Løvtrebarkbukk er et av de vanligste krypene som følger med i veden. Foto: Foreldreportalen.no og Fotki.com
UØNSKET HUSGJEST: Har du sett denne i stua di, har den mest sannsynlig fulgt med veden din inn. Løvtrebarkbukk er et av de vanligste krypene som følger med i veden. Foto: Foreldreportalen.no og Fotki.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nå om vinteren fyres det for fullt i mange norske hjem. Noen oppbevarer veden sin utendørs, eller i en bod, mens andre oppbevarer den inne i huset. Det mange ikke vet, er at med veden kan det følge med noen uønskede gjester inn i stua.

Ulike typer småkryp som lever i veden, klekkes nemlig ut når veden har ligget innendørs en stund. I naturen våkner disse krypene til live på våren, men grunnet den varme temperaturen i stua, kan krypene vekkes opp fra en dyp dvale nå i februar.

Krypene er ikke farlige, men det kan være ubehagelig å ha dem svermende rundt i stua. Ekspertenes beste råd er å oppbevare veden utendørs.

Hvilke kryp kommer inn i stua? - Det er flere forskjellige typer treborende biller som følger med fyringsveden inn, forklarer Arne Nese fra Rentokil til bonytt.no. Man kan skille mellom de som lever på bartrevirke, og de som lever på lautrevirke.

Noen av de vanligste krypene som følger med veden, er ulike typer barkbiller og trebukker.

- Løvtrebarkbukk er en vanlig husgjest, forteller Preben Ottesen fra Folkehelseinstituttet til bonytt.no. På Østlandet kan man se mye blåbukk, granbukk, løvtreløper og bartreløper. På Sørlandet kan man også finne en ildrød variant som kalles purpurbukk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer