Folk gråter fortsatt foran portrettet av Diana

Strømmer til London for å få en bit av prinsessen.

PRINSESSE DIANA: Portrettet av prinsessen som henger inne på Kensington Palace. Foto: MARIANNE WIE
PRINSESSE DIANA: Portrettet av prinsessen som henger inne på Kensington Palace. Foto: MARIANNE WIEVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Premiere): - Vi har reist fra Buenos Aires for å se filmen. Noen mener sikkert at det er galskap, men Diana var et fantastisk menneske. Hun tenkte på andre og var sympatisk. Dette er vår hyllest til henne, sier Nora Saferstein (54).

Sammen med faren Angel (81) har argentineren tatt turen til London for å følge i prinsesse Dianas fotspor.

De har allerede besøkt Buckingham Palace. I morgen er det Kensington Palace som skal utforskes.

Skulle gjerne sett mer - Det blir spennende å se hvordan filmen er. Den har fått hard medfart av kritikerne, men jeg tror likevel de fleste ønsker å se den. Diana er et evig mysterium. Kanskje det er derfor vi er så fascinerte av henne?

Med hendene fulle av suvenirer fra Buckingham Palace, leier Nora faren inn i kinosalen. Nærmere to timer seinere er dommen klar:

- Fantastisk! Den tar for seg en begrenset periode av Dianas liv, så det eneste ankepunktet må være at vi gjerne skulle ha sett mer. Kanskje det kommer en oppfølger? Det viktigste var at filmen formidlet følelser. Den var både rørende og trist - akkurat som Diana selv.

Gikk med nakkesmykke Utenfor Kensington Palace speider Katie Case (19) og Eilis Drumm (19). De amerikanske venninnene kikker gjennom den berømte gullporten, og forteller at de lar seg inspirere av prinsessen.

FRA FILMEN: Naomi Watts spiller Diana. Foto: NTB SCANPIX
FRA FILMEN: Naomi Watts spiller Diana. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

- Vi var knapt født da hun døde, men foreldrene våre er store fans. Det har nok smittet over på oss. Diana var et moteikon, og det er gøy å se på bilder av henne. Forleden gikk vi med nakkesmykke, og det var prinsessen som var først ute med den trenden, sier jentene.

Det er første gang de besøker London. Det er mye som skal oppleves, men Kensington Palace var en av de første postene på programmet.

- Vi må også få med oss Dianas kjoleutstilling. Viktigst av alt var Kensington Palace og omgivelsene rundt. Tenk at prinsessen bodde her.

HJEM: Her bodde prinsesse Diana. I dag bor prins William og prinsesse Kate her med sønnen George. Foto: MARIANNE WIE
HJEM: Her bodde prinsesse Diana. I dag bor prins William og prinsesse Kate her med sønnen George. Foto: MARIANNE WIE Vis mer

- Vi kommer til å henge utenfor i et par timer til. Kanskje vi får se et glimt av prins William og hertuginne Kate? Da hadde en drøm gått i oppfyllelse.

Gråtende gjester Gemma Ellington (29) har jobbet som vakt på Kensington Palace siden 2010. I disse dager kommer folk i hopetall for å se prinsesse Dianas kjoler i forbindelse med utstillingen «Fashion Rules».

- Det er ikke uvanlig at folk gråter foran det store portrettet av henne. 31. august hvert år kommer det en gruppe mennesker som tilbringer dagen foran porten som er blitt symbolet på prinsessen her på Kensington Palace. Når fansen drar, ligger det blomster og kort igjen etter dem, forklarer vakten til Dagbladet.

Hun sto selv i kø for å se «Diana», og mener filmen er bedre enn det mange skal ha det til.

KONSERT: Prinsessen er på konsert på legendariske Ronnie Scotts jazzklubb i London i filmen. Foto: MARIANNE WIE
KONSERT: Prinsessen er på konsert på legendariske Ronnie Scotts jazzklubb i London i filmen. Foto: MARIANNE WIE Vis mer

- Jeg synes synd på Naomi Watts for kritikken. Da Helen Mirren tolket dronning Elizabeth i «The Queen» syntes folk flest at hun gjorde en god innsats. Det er nok vanskeligere å spille Diana siden flere har et personlig forhold til henne. Til sjuende og sist må publikum se filmen og gjøre opp sin egen mening, avslutter Gemma.

Likner på prinsessen Like ved portene inn til Kensington Palace fotograferer Rick Johansson (51) en blond kvinne som er til forveksling lik Diana. Det er ikke første gang kona Ann-Cathrin (50) får høre at hun likner den avdøde prinsessen.

- På 80-tallet var det nesten litt plagsomt. Folk kommenterte det hele tiden. Det var mest i festlige lag, men noen kalte meg «Sveriges Diana», ler Ann-Cathrin.

Paret kommer fra Ulricehamn utenfor Göteborg. Rick har spandert London-tur på kona i forbindelse med deres 15 års bryllupsdag.

LØPER I PARKEN: Jogger Sarah Morris husker scenen der Diana løper forbi Peter Pan statuen i Kensington Gardens. Foto: MARIANNE WIE
LØPER I PARKEN: Jogger Sarah Morris husker scenen der Diana løper forbi Peter Pan statuen i Kensington Gardens. Foto: MARIANNE WIE Vis mer

- Jeg har alltid vært opptatt av prinsesse Diana. Endelig fikk vi muligheten til å reise hit og oppleve noen av stedene prinsessen var. I dag morges besøkte vi St. Pauls katedral hvor prins Charles og Diana giftet seg.

Slaktes i hjemlandet Filmen om prinsesse Diana slaktes i britiske aviser. Anmelder Peter Bradshaw i The Guardian har kanskje den spisseste pennen av dem alle:

«Stakkars prinsesse Diana. 16 år etter den forferdelige dagen i 1997, dør hun enda en forferdelig død», skriver han i avisa.

«Diana», som filmen heter, har norgespremiere i morgen, og baserer seg på prinsessens to siste leveår før hun døde i en bilulykke i august 1997.

Kun en konspirasjon? Til tross for at filmen har stjernen Naomi Watts (45) i hovedrollen og er regissert av Oliver Hirschbiegel (mannen bak «Der Untergang»), er kritikken svært krass fra The Guardian.

GUIDE: Gemma Ellington ser ofte folk gråte foran portrettet av prinsessen inne på Kensington Palace. Foto: MARIANNE WIE
GUIDE: Gemma Ellington ser ofte folk gråte foran portrettet av prinsessen inne på Kensington Palace. Foto: MARIANNE WIE Vis mer

- Er denne filmen en MI5-konspirasjon for å svartmale Diana, spør anmelderen retorisk.

«Diana» er spilt inn over store deler av verden, men mange av scenene finner sted i London.

Foruten Kensington Palace ser vi prinsessen på jazzkonsert ved legendariske Ronnie Scott's, bli trøstet av venninnen sin ved Themsen og vandrende med kjæresten i Primrose Hill.

TURISTATTRAKSJON: Tusentall turister besøker hvert år Kensington Palace i London. Foto: MARIANNE WIE
TURISTATTRAKSJON: Tusentall turister besøker hvert år Kensington Palace i London. Foto: MARIANNE WIE Vis mer

Watts blir også filmet mens hun jogger i Kensington Gardens. Her finner vi Sarah Morris (22) som er på sin daglige treningsrunde.

- Jeg var på kino i forrige uke sammen med moren min. Selv om jeg ikke er «die hard»-fan av Diana, merker jeg at mange snakker om filmen. Det er vanskelig å ikke la seg engasjere av en slik personlighet. Hun var tross alt Englands rose, sier studenten.

Her kan du lese Dagbladets anmeldelse av filmen.

MOTEIKON: Prinsesse Diana er fortsatt et av verdens største moteikon, og filmen har ikke gjort interessen for henne mindre. Nå kan du se flere av kjolene hennes i utstillingen Fashion Rules på Kensington Palace. Foto: MARIANNE WIE
MOTEIKON: Prinsesse Diana er fortsatt et av verdens største moteikon, og filmen har ikke gjort interessen for henne mindre. Nå kan du se flere av kjolene hennes i utstillingen Fashion Rules på Kensington Palace. Foto: MARIANNE WIE Vis mer