Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Folk har ledd av oss i en uke

Vi har testet gigantmobilen.

ULTRASTOR: Sony Xperia Z Ultra har ikke fått navnet sitt for ingenting. Den slår alle konkurrentene av banen med sin størrelse, på både godt og vondt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ULTRASTOR: Sony Xperia Z Ultra har ikke fått navnet sitt for ingenting. Den slår alle konkurrentene av banen med sin størrelse, på både godt og vondt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

«Xperia Z1 vil nok være for stor for noen» skrev vi i vår test av den alt annet enn beskjedne Sony-mobilen for en tid tilbake.

Vi likte for øvrig Z1 veldig godt, men Sony har nå en modell som garantert vil være altfor stor for veldig mange: Sony Xperia Z Ultra.

For dette er en «phablet» i ordets rette forstand; en mellomting mellom nettbrett og mobil. Men selv slike må holde seg innenfor rimelighetens grenser.

Spoiler-advarsel: Det gjør ikke Ultra.

Upraktisk stor Z1 var nesten like stor som Samsung Galaxy Note 3, mens Z Ultra er større enn hele hurven, inkludert HTC One Max (som vi har testet her). Den er hele 17,9 centimeter høy og 9,2 centimeter bred, men imponerende nok bare 0,7 centimeter tykk. Dette er tynnere enn Z1, men blir tatt igjen i bredden og høyden, som en bolle man har klemt flat.

Bilde tatt med Sony Xperia Z Ultra.
Bilde tatt med Sony Xperia Z Ultra.
Bilde tatt med Sony Xperia Z Ultra.
Bilde tatt med Sony Xperia Z Ultra.
Bilde tatt med Sony Xperia Z Ultra.

Det er nemlig mye glass rundt skjermen i alle kanter.

Z Ultra er en mobil som er vanskelig å håndtere. Mest på grunn av den enorme størrelsen. Skjermen på 6,4 tommer er rekordstor, og krever selvfølgelig sin plass, men som sagt har Z Ultra mange kvadratcentimeter som brukes til helt andre ting.

Resultatet er en modell som er langt større enn konkurrentene i akkurat samme kategori, som HTC One Max og spesielt Samsung Galaxy Note 3, og som burde vært langt mindre uansett hva man velger å kalle den, og selv med den store skjermen.

Det blir heller ikke lettere å håndtere den når Sony plasserer volumkontrollen langt ned på høyresiden, og hodetelefoninngangen på siden av telefonen. Dette er spesielt upraktisk når du har den i lomma for å høre på musikk.

For joda, vi får den akkurat ned i de relativt romslige lommene våre, og heldigvis er telefonen tynn nok til å ikke bule ut som en enorm... ett eller annet. Men for mange vil det dette i beste fall være upraktisk, i verste fall umulig.

Vanntett At Z-modellene aldri har hatt spesielt behagelige kanter, er, kanskje noe ironisk, ikke et like stort problem hos Ultra. For du kommer ikke til å holde den som en vanlig mobil uansett. Akkurat som hos Z1 er også Ultra vanntett, noe som er ganske unikt og spesielt flott nå i den regntunge høsten. Ulempen er å måtte fjerne en gummidings hver gang du skal plugge inn USB-/ladekabelen.

Heldigvis sender Sony med en ladedokk som gjør ladingen enklere på nattbordet.

Den 6,4 tommer store skjermen kjører full 1080p-oppløsning, som seg hør og bør i dagens marked. Da ligger det i kortene at Z Ultra er en flott mobil for å se video, spille spill og se på bilder. Men den mangler de flotte, interne høyttalerne til HTC One Max, og har helt standard lyd om du ikke bruker egne lydkilder.

Du kan også oppleve det som vel kan kalles et luksusproblem: Skjermen er så stor at innhold beregnet på vanlige mobiltelefoner kan oppleves som lavoppløselig.

Utnytter skjermen Vi likte den tilbaketrukne Android-versjonen til Xperia Z1, og Ultra har den samme. Så her er det lite å sette fingeren på.

STOR, STØRRE, STØRST: Fra toppen ser du «phablet-ene» Samsung Galaxy Note 3, HTC One Max og Sony Xperia Z Ultra. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE/DINSIDE.NO
STOR, STØRRE, STØRST: Fra toppen ser du «phablet-ene» Samsung Galaxy Note 3, HTC One Max og Sony Xperia Z Ultra. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE/DINSIDE.NO Vis mer

Det vi liker spesielt godt, er at Z Ultras programvare utnytter skjermplassen på en langt bedre måte enn for eksempel HTC One Max. Nå er jo skjermen også større, men ekstra stor virker den når Sony for eksempel lar deg ha seks ikoner i bredden på hjemskjermen, og ha plass til både e-post- og kalendermodulen i bredden på samme skjerm.

Også skaleringen av apper og nettsider utnytter størrelsen bedre, så du for eksempel får opp ti tråder i Gmail på én gang, og enda flere oppdateringer på Facebook på én skjerm. Tommel opp.

Ytelse, lagring, telefoni Sony Xperia Z Ultra har samme maskinvare som Z1, og yter knallbra. I ytelsestestene DinSide utsetter mobilene for, scorer Ultra ultrabra, slår mange rekorder og deler førsteplassen på flere av dem sammen med Z1.

Snapdragon 800-brikken er fersk, og vi gleder oss til å se mer av den framover. Den gode ytelsen kommer også godt fram i daglig bruk, i alt fra spill til nettsider, som flyter glatt og raskt.

Ultra leveres med 11 GB ledig minne, som kan utvides med minnekort. Å levere gigantiske modeller med såpass lite minne rimer egentlig ikke, men har av merksnodige årsaker blitt normen over hele linja.

TÅLER EN SKVETT: Sony Xperia Ultra Z tåler regnvær og vann. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE/DINSIDE.NO
TÅLER EN SKVETT: Sony Xperia Ultra Z tåler regnvær og vann. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE/DINSIDE.NO Vis mer

Mange regelrett lo av oss da vi brukte Ultra som en faktisk mobiltelefon, og vi klandrer dem ikke: Det ser unektelig komisk ut å holde dette beistet opp mot øret, og man hever instinktivt stemmen for å nå fram.

Verre er det at det ikke fungerer spesielt godt, da telefonen er så stor, og høyttaleren såpass liten, at vi ofte plasserte den feil på øret og fikk svært lavt volum. Vi har også hatt litt småproblemer med dekningen på Netcoms 4G-nett.

Ultra har merkelig nok bare usle 50 mAh mer batteri enn Z1, men det er nok til å få deg gjennom dagen, da Z1 i utgangspunktet hadde et stort batteri.

Svakt kamera Her har du en overraskelse vi ærlig talt ikke så komme: Sony Xperia Z Ultra har ikke blits! Hvorfor ikke? Vi aner ikke. Det er ikke akkurat sånn at Z Ultra ikke har plass til en. Ikke bare er dette veldig dumt når du skal ta bilder av for eksempel ustø barn innendørs, men du kan da også glemme å bruke mobilen som lommelykt, noe mange har fått som vane.

Det hjelper heller ikke at kameraet på Z Ultra generelt er langt dårligere enn det fine kameraet på Z1. 21 megapiksler er byttet ut mot 8, og bildene fra Z Ultra blir helt greie, men aldri spesielt gode. På videosiden er ikke forskjellen like stor.

KJØRER ANDROID: Størrelsen på denne mobilen egner seg kanskje best til innendørsbruk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE/DINSIDE.NO
KJØRER ANDROID: Størrelsen på denne mobilen egner seg kanskje best til innendørsbruk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE/DINSIDE.NO Vis mer

Men det er tydelig at Sony ikke er så interessert i at du skal ta bilder med Ultra. For jommen har de ikke klart å fjerne den gode kameraappen fra Z1, også.

Konklusjon Sony Xperia Z Ultra har én ting Xperia Z1 ikke har: En gigantisk størrelse. Z1 har flere ting Z Ultra ikke har, som et knallkamera og en størrelse du faktisk kan håndtere. Og samtidig som Z1 var en stor mobil, var den liten nok til å kunne brukes som nettopp mobil. Z Ultra er i våre øyne for stor til å kunne brukes som mobil, og for liten til å brukes som et skikkelig nettbrett.

Så er du på utkikk etter en stor mobil, er fortsatt Xperia Z1 et godt valg. Vil du over i «phablet»-klassen, synes vi Samsung Galaxy Note 3 er best, med en langt mer håndterlig størrelse.

Og er du ute etter et lite nettbrett, er iPad Mini og Google Nexus 7 fortsatt kongene på haugen i våre øyne.

Sony har allerede et fint Tablet Z-nettbrett, og en mindre versjon av dette kunne sikkert vært smart. Men en enda større versjon av Z1, som på noen områder er dårligere, er i våre øyne ikke spesielt smart i det hele tatt.

Denne saken er tidligere publisert på DinSide.no.

LES OGSÅ DISSE SAKENE FRA DINSIDE.NO:
Hvilken mobil har det beste kameraet? Vi har testet!
Mobilmerket som gir deg gratis bytte av skjerm dersom den blir knust
Smarttelefonen du bygger selv