Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Folk kommer fra hele verden for å se nordlyset

Big business for Nord-Norge.

MAGISK LYS: Nordlyset er en stor turistattraksjon i Nord-Norge. Folk kommer fra hele verden for å oppleve fenomenet. Foto: GAUTE BRUVIK - VISITNORWAY.COM
MAGISK LYS: Nordlyset er en stor turistattraksjon i Nord-Norge. Folk kommer fra hele verden for å oppleve fenomenet. Foto: GAUTE BRUVIK - VISITNORWAY.COM Vis mer

TROMSØ (Dagbladet): - I dag er det rolig. Du skulle vært her på de travle dagene, sier Zillah Bugeja ved kontoret til Visit Tromsø, sentralt i ishavsbyen.

Selv synes vi trøkket er heftig nok:

Samtlige ansatte ved front-desken er opptatt med hver sine kunder. Et trettitalls turister venter på tur.

Bruker god tid

- Vi tar oss god tid med hver enkelt. Folk har brukt mye penger. Reisen er dyr, og oppholdet koster. Turistene fortjener å bli satt inn i hva Tromsø kan tilby, forklarer Zillah.

PÅ NORDLYS-JAKT: India er ett av landene med økende interesse for nordlys. Titas Mukherjee (t.h.) fikk idéen om å reise til Tromsø. Venninnene Rimhjim Yadav (midten) og Srabanti Ghosh likte tanken. Her ved lokalene til Visit Tromsø, klare for nordlys-jakt. Foto: Gunnar Sholberg Hagen.
PÅ NORDLYS-JAKT: India er ett av landene med økende interesse for nordlys. Titas Mukherjee (t.h.) fikk idéen om å reise til Tromsø. Venninnene Rimhjim Yadav (midten) og Srabanti Ghosh likte tanken. Her ved lokalene til Visit Tromsø, klare for nordlys-jakt. Foto: Gunnar Sholberg Hagen. Vis mer

- Vi prøver å finne ut hva de forskjellige ønsker seg, i tillegg til å jakte nordlys. Kanskje vil de kjøre hundeslede, vandre i naturen, eller gjøre ting i byen. Kanskje vil de ut i båt. Vi prøver å koble dem med de rette aktørene. Og ikke minst: Vi prøver å forklare at nordlyset ikke blafrer over Tromsø hver natt. At de må ut og lete. Bruke tid. Noen må også reise hjem uten å ha sett nordlyset.

Likevel antar Visit Tromsø at så mange som 90-95 prosent av nordlysturistene som kommer til Tromsø, får oppleve fenomenet.

Og hvor mange kommer?

Beregninger foretatt av Visit Tromsø og NHO Reiseliv Nord-Norge, understøttet av materiale fra Statistisk Sentralbyrå, viser at Tromsø årlig tar imot ca 70.000 internasjonale vinterturister. Totalen for hele Nord-Norge er 100.000, så Tromsø er overlegent størst.

Hver gjest blir i gjennomsnitt nesten tre døgn i Tromsø, og de mest populære aktivitetene ved siden av nordlys, som de aller fleste kommer for, er hvalsafari og hundesledekjøring.

Fra tre til 30

For sju år siden var det tre selskaper som livnærte seg på nordlys-turisme i Tromsø.

- Nå er det bortimot 30, sier Zillah i Visit Tromsø.

Tidoblingen sier det meste om hvilken magisk tiltrekning nordlys har på folk.

Og det er ikke bare nordlysjegerne som gjør det bra:

Flyselskapene tjener penger. Hotellene fylles opp. Det drypper på handelsstanden.

Indiske nordlys-venninner

Ved skranken hos Visit Tromsø får tre indiske jenter informasjon om hva ishavsbyen har å tilby.

Det viser seg at jentene er godt oppdatert om nordlyset - og om sjansen for å få sett det med egne øyne.

De vet godt at de har lagt ut på en risikabel ekspedisjon.

- Vi må kanskje reise herfra uten å ha sett nordlys. Det er vi forberedt på. Alle naturfenomener kan svikte. Også nordlyset, sier jentene.

- Hvis dere må forlate Tromsø uten å ha sett det, vil turen da ha vært mislykket?

- Nei! Vi skal oppleve annen arktisk skjønnhet også. Trolig blir det hundeslede. Og så får vi oppleve Tromsø by, et arktisk miljø. Det er eksotisk for oss, sier jentene.

Fra Calcutta til Tromsø

- Det var min idé å reise hit. Heldigvis fikk jeg de andre med, sier Titas Mukherjee.

27-åringen jobber for et software-konsern i den indiske storbyen Calcutta. For tiden er hun utlånt til et dansk selskap i Århus. Det samme er kollegene Rimjhim Yadav (28) og Srabanti Ghosh (34).

ROLIG DAG: Ifølge Visit Tromsø var det en rolig dag på jobben da Dagbladet kom på besøk. Likefullt talte vi et trettitalls turister som ventet på tur. Foto: Gunnar Sohlberg Hagen
ROLIG DAG: Ifølge Visit Tromsø var det en rolig dag på jobben da Dagbladet kom på besøk. Likefullt talte vi et trettitalls turister som ventet på tur. Foto: Gunnar Sohlberg Hagen Vis mer

- For meg er dette en én gang i livet-opplevelse. Da jeg kom til Danmark, begynte jeg å lese om nordlyset. Det har lenge vært en drøm for meg å se det. Og nå er vi her! Vi landet nettopp, og har to netter på å finne nordlys, forteller Titas.

Mildvær og skyer

Gjennom Visit Tromsø er de indiske jentene blitt koblet med en lokal operatør. Jakten på nordlyset foregår - naturlig nok - på natterstid.

Denne dagen er det ikke spesielt kaldt, og himmelen er dekket av skyer. Dårlig nordlys-vær.

Men været kan endre seg fort. Ofte gjør det det.

- Vi er forberedt på lange netter og hardt arbeid. I natt skal vi kjøres rundt, det kan bli mange mil i bil. Guidene har løpende kontakt med værstasjonen, og kjører dit sjansen til enhver tid er størst. Det skal visstnok klarne opp etter klokka 23, sier Titas.

- Trolig er vår beste sjanse grytidlig i morgen, supplerer Srabanti.

- Hva med søvn?

- Får vi se nordlyset, så er vi søvnløse med glede! Sove kan vi gjøre når vi kommer hjem, sier trioen.

Nordlys-teori og praksis

Titas Mukherjee vet mer om nordlyset enn Dagbladets utsendte.

- 2014 var tidenes beste år. Da var nordlyset i sin mest aktive sone. Siden har det gradvis blitt svekket. I oktober 2017, altså til høsten, går det inn i sin svakeste sone, før det atter snur. Derfor ville vi dra til Tromsø nå, mens mulighetene ennå er bra.

Zillah Bugeja ved Visit Tromsø kjenner igjen Titas resonnement, men er skeptisk:

- På nettet kan man lese at nordlyset var på topp i 2014 og nå skal være svekket. Men vi som jobber med dette på daglig basis, vet at teori og praksis er to ulike ting. 2014 var ikke et spesielt bra år for nordlys, mens 2016 var bedre enn forventet.

The Bucket List

Selv om enkelte turister har Disney-aktige forestillinger om at nordlyset skal blafre på himmelen hver natt, så er det én ting de ansatte i Visit Tromsø har lært:

- Vi ler ikke av noen. Og tar ikke lett på noen. Det er mange årsaker til at folk vil se nordlyset. De fleste har dype og grunnleggende motiver, sier Zillah.

- Jeg har selv møtt mennesker som kommer fordi de er syke, eller gamle, og nordlyset står på listen over ting de vil oppleve før de dør.

- En gang tok jeg imot en yngre mann som kom hit. Faren hans hadde hatt ett stort ønske hele livet: Å se nordlyset. Nå var faren døende, og for svak til å reise. Han sendte sønnen i sitt sted.

- Når man har opplevd sånt, så vet man å behandle hver turist med respekt, sier Zillah Bujega.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling