Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Folk mente det var min skyld at Kjell var så tjukk

Kjell (68) gikk ned 25 kilo på to måneder og holdt vekten.

FØR OG ETTER: Kjell Njå (68) fra Bærum har alltid vært en livsnyter, noe man ser på bildet til venstre som ble tatt for to-tre år siden.- Det er ikke jeg som har slanket Kjell. Den jobben har han klart selv, og jeg er fryktelig stolt av ham, sier kona Inger Njå.  FOTO: Privat/Egil Nordlien, HM Foto
FØR OG ETTER: Kjell Njå (68) fra Bærum har alltid vært en livsnyter, noe man ser på bildet til venstre som ble tatt for to-tre år siden.- Det er ikke jeg som har slanket Kjell. Den jobben har han klart selv, og jeg er fryktelig stolt av ham, sier kona Inger Njå. FOTO: Privat/Egil Nordlien, HM Foto Vis mer

For et par år siden klarte ikke Kjell Njå (68) å knytte skolissene sine.

Kona Inger var livredd for at ektemannen skulle dø av overvekt.

- Vi fikk begge et nytt liv etter at Kjell bestemte seg for å gå ned i vekt, sier hun i dag.

Vondt inni hjerterota - Se på det bildet av deg da, Kjell. Du må sitte med bena spredt for å få plass til magen. Det gjør vondt langt inni hjerterota når jeg ser menn som er så tykke som det du var her, sukker Inger Njå (67) over feriebildet av mannen sin, Kjell (68) som ble tatt for noen år siden.

Her er Kjell på sitt aller største, med en BMI på 39,9. Det vil si nesten 108 kilo fordelt på 164 cm.

Kolesterolet er høyt, blodtrykket likeså.

- Alle voksne bør kjenne sitt kolesterolnivå, sier fagsjef Inger Elling i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, LHL.

- Høyt blodtrykk er i dag den viktigste årsaken til hjerte-karsykdom og slag, sier overlege Berit Nordstrand.

På grunn av pustebesvær og søvnapné med opptil 70 pustestopp i timen, brukte Kjell astmamedisiner og sovemaske.

Inger sov ikke godt på mange år, og det skyldes ikke bare snorkingen. Hun var alvorlig bekymret for mannens helsemessige forfall.

Redd og trist - Nei, jeg hadde det ikke godt de årene Kjell var overvektig. Jeg var konstant redd og lei meg, og jeg gråt innvendig over at alle små gjøremål ble et ork på grunn av den store magen. Han kunne for eksempel ikke ha undertøyet sitt i nederste skuff på badet, og han kunne bare bruke sko med borrelås, forteller Inger.

Det hendte at hun fikk kommentarer fra andre om at Kjell var blitt altfor stor og at hun måtte slutte å gi mannen så mye mat!

- Folk mente tydeligvis at det var min skyld at du var så tykk. Men jeg har jo aldri forsøkt å fete deg opp. Det har du klart helt fint på egen hånd, ler Inger og klapper kjærlig på mannen sin.

Han ler med og ser ingen grunn til å legge skjul på at kjøttmiddager med masse poteter og saus, kaker og søtsaker var selve meningen med livet i mange år. Aller helst avsluttet han dagen med litt whisky eller rødvin i glasset.

Lojalitetskonflikt Kjells økende midjemål gjorde ikke bare kona fortvilet. Hun havnet også i en lojalitetskonflikt.

- Jeg måtte stadig spørre meg selv om hvor ærlig jeg skulle være. Som partner bør man jo være lojal, og man bør være den siste til å kritisere kroppen til den man bor sammen med. At de tre sønnene våre syntes det var fælt å se faren sin så stor og tung, holdt jeg for meg selv. Men at jeg ønsket at du skulle slanke deg fordi jeg var redd for å miste deg, dét sa jeg jo. I hvert fall et par ganger i året, sier Inger.

Hun kikker bort på sin ett år eldre ektemann som mener kona tok opp tråden litt oftere enn som så, men noe daglig mas opplevde han ikke, og Inger var aldri spydig eller irritert.

Kjell følte det var godt ment både når kona og legen tok opp temaet slanking.

Vond hæl og hofte Det måtte en vond hofte og hæl til før golfspiller Kjell innså at han måtte ta ansvar for egen helse.

På grunn av den tunge kroppen, dårlig pust og vond hofte måtte han begynne å kjøre bil mellom hullene på golfbanen, og med dét ble mye av gleden med golfspillingen sammen med Inger og deres mange golfvenner, borte.

- Golfbanen var min eneste treningsarena. Nå kunne jeg verken gå rundt selv eller bøye meg ned og hente ballene. Da jeg oppsøkte legen min med hælspore, sa han rett ut at plagene mine skyldtes overvekt. «Jeg synes du skal slanke deg, Kjell,» sa han.

20 kilo på to måneder - Jeg var sykelig overvektig og måtte ta et oppgjør med meg selv. Jeg hadde jo lyst til å fortsette med golf og innrømmer at egoistiske hensyn veide tungt, forteller Kjell.

I årevis hadde han besvart konas bønner med et «Ja! Jeg skal slanke meg når jeg finner ut at jeg skal gjøre det». Nå var tiden inne, og det måtte skje NÅ!

Valget falt på Eurodiet med medisinsk veiledning av Dr. Fedon Lindbergs klinikk. I løpet av to måneder gikk Kjell ned 20 kilo, og etter ytterligere fem måneder var enda 10 kilo borte.

Forsiktig med alkohol - Jeg rørte ikke alkohol de tre første månedene. Jeg er fortsatt ganske forsiktig med inntaket og drikker nesten ikke brunt brennevin lenger. Det går helt fint, forsikrer Kjell.

I høst veide han 83 kilo.

- Da jeg avsluttet kuren i 2010 var jeg mellom 78 og 79 kilo på vekten hos Fedon, så jeg har litt å ta igjen. Imidlertid veier jeg meg hver dag og passer på å ikke gå opp noe mer, dvs en uke med litt for mye godsaker følges med en uke med mindre - derfor noe variasjon. Jeg kunne med fordel vært ca 10 kilo lettere, men foreløpig har ikke motivasjonen til en ny, hard runde vært tilstede, sier Kjell.

Menn vil prestere Menn som går på kurs for å bli kvitt magen, vil gjøre det på sin måte. De vil ha konkurranse, humor og minst mulig «føleri» rundt egen overvekt.

Dette kommer fram i en kvalitativ studie av menns erfaring med slankekurs som Terese Glemmingen Arnesen gjorde i forbindelse med sin mastergrad i mat, ernæring og helse ved Høgskolen i Akershus i fjor.

- Menn er opptatt av prestasjoner og det å forbedre sine resultater, enten de konkurrerer med seg selv eller med andre. Konkurranse er derfor en suksessfaktor, sammen med samholdet og det sosiale fellesskapet de har på et kurs, sier Arnesen og legger til at menn vanligvis går raskere ned i vekt enn kvinner.

Ny, friskere mann Inger Njå kan ikke få uttrykt sterkt nok hvor takknemlig hun er for mannens snuoperasjon når Bedre Helse treffer det «nyforelskede» pensjonistparet hjemme på Kolsås i Bærum.

- Ja, er det rart jeg er forelsket? Se bare så flott han er!

- Jeg har gått opp fire kilo, da. Det ble litt mye kos i jula og på utenlandsreise, men de kiloene skal jeg bli kvitt, sier Kjell.

- Det er jeg sikker på at du klarer, sier kona.

GOLF: Kjell Njå er mye friskere og sprekere enn for 15 år siden. Det var ikke konas bønner, men golfsportens gleder, som til slutt gjorde at Kjell slanket seg. - Golf burde vært på blå resept, synes Kjell. FOTO: Egil Nordlien HM Foto
GOLF: Kjell Njå er mye friskere og sprekere enn for 15 år siden. Det var ikke konas bønner, men golfsportens gleder, som til slutt gjorde at Kjell slanket seg. - Golf burde vært på blå resept, synes Kjell. FOTO: Egil Nordlien HM Foto Vis mer

For henne har de to siste årene vært en enorm mental opptur: Fra å leve med en trøtt og alltid sulten ektefelle som knapt orker å reise seg fra sofaen, til å dele hverdagen med en mann som veier seg hver morgen, har egen kaloriteller på mobiltelefonen og som utenfor golfsesongen stadig slenger treningsbagen over skulderen for å få pulsen opp på treningssenter.

- Astmamedisinen er lagt vekk, dosen med blodtrykksmedisiner er halvert, og blodsukker, insulin og kolesterolnivå er kommet ned på normalnivå, oppsummerer Kjell.

Spiser det samme Han følger ikke noen diett lenger, men følges opp av kostveileder. Ekteparet Njå lever begge etter Fedon Lindbergs prinsipper. Poteter, pasta og ris er byttet ut med masse grønnsaker. Det er slutt på fete biffer og bearnés.

- Jeg spiser akkurat det samme som Kjell, bortsett fra at jeg har beholdt mine tre brødskiver og melk til frokost. Hvis jeg absolutt vil kose meg, kan jeg jo gjøre det når Kjell ikke er hjemme. Som partner er det viktig å fokusere på alt positivt rundt en livsstilsomlegging i stedet for snakke om forsakelsene, understreker Inger.

Sammen om alt Hun har selv en fortid som overvektig og klarte over en tiårsperiode å trene seg ned til normalvekt. Kjell var ikke moden for noe felles slankeprosjekt den gangen, men i dag er ekteparet sammen om alt.

Også kona bør legge om kostholdet når mannen skal ned i vekt, mener ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

- Solidaritet må til, og en kostomlegging bør gjelde for begge to. Hvis kona har hovedansvar for handling og matlaging, er mye gjort ved å bytte helfete matvarer med lettere varianter, sier Arsky.

Nærmere hverandre - Vi har kommet hverandre nærmere både psykisk og fysisk. Stadig ser jeg små forskjeller i hverdagen som jeg gleder meg over. Det er litt julaften hver dag. Vi har fått et nytt liv, også når det gjelder det man ikke snakker om, sier Inger.

- Selv om du synes han veier for mye, kan du ikke tvinge ham til å slanke seg. Man hjelper ikke sin mann ned i vekt med spydige kommentarer som både vil virke sårende og direkte krenkende, ifølge Bedre Helses samlivsekspert Gunvor Ek.

Hun råder alle til å gå varsomt fram overfor en partner som trenger å slanke seg. Inger planter et nytt kyss på kinnet til kjæresten gjennom 45 år, og hun forsikrer at hun ikke er redd for tilbakefall.

Kjell har nemlig bestemt seg for å bli den lille andelen av slankere som klarer å oppnå varig vektnedgang. Han er sta nok til det, vet de begge.

Professor dr.med. Eivind Meland understreker at en livsstilsendring krever indre motivasjon der særlig tre faktorer må være på plass.

- Du må oppleve selvbestemmelse, følelse av mestring og du må ha gode relasjoner til mennesker rundt deg, sier han.

- Menn som får høre av kona si at «Jeg er glad i deg uansett», vil faktisk ha bedre odds for å lykkes enn menn som slanker seg av sur plikt fordi kona er forbanna.

- Hva kan du takke kona di for, Kjell?

- At hun har holdt ut så lenge med en tjukk og giddalaus mann som meg. Og at hun ikke har mast på meg. Hadde hun mast mer om slanking, så hadde jeg trolig vært like tjukk ennå!

Les også: Myter om slanking
10 tips til et sunnere og slankere kosthold
Lavkarbo-diett som virker
Ned 3 kilo på én uke med suppekur

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

GODE FØLELSER: Ekteparet Njå har kommet nærmere hverandre i samlivet nå som Kjells mage har minket.  FOTO: Egil Nordlien HM Foto
GODE FØLELSER: Ekteparet Njå har kommet nærmere hverandre i samlivet nå som Kjells mage har minket. FOTO: Egil Nordlien HM Foto Vis mer