KOM DEG UNNA: Rådet fra både politiet og kriminelle selv er å unngå konfrontasjoner dersom man møter en innbruddstyv, blant annet fordi de kan være utilregnelige. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen/Scanpix
KOM DEG UNNA: Rådet fra både politiet og kriminelle selv er å unngå konfrontasjoner dersom man møter en innbruddstyv, blant annet fordi de kan være utilregnelige. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen/ScanpixVis mer

- Folk som er rusa er de verste

Innbruddstyver som er rusa er de verste du kan møte i din egen stue, ifølge kriminelle selv.

Selv med alarm er man ikke sikker på at innbruddstyven styrer unna, fortalte kriminelle "Lars" til klikk.no. Og når tyven først står inne i stuen din, er "Lars" ikke i tvil om hva du bør gjøre.

- Dette er folk du ikke vil møte. Kom deg unna.

De som er ruset er verst "Lars", som hevder han bruker 30 minutter på å file til et sett med nøkler som passer i 90 prosent av landets installerte boliglåser, deler innbruddstyvene inn i to grupper:

De som har planlagt det hele og som er forberedt på å møte mennesker inne i boligen og de som er ruset og som bare plutselig befinner seg inne i et hus.

- Det er de siste som virkelig er farlige, fordi de ikke har noen sperrer på hva de kan gjøre. I verste fall kan det utarte seg til en voldsorgie.

Uskadeliggjøre deg Den andre gruppen, de som på sett og vis er på jobb, har ifølge "Lars" intet ønske om å skade noen alvorlig.

- De er forberedt på å møte noen og vil bare prøve å uskadeliggjøre deg, binde deg fast for eksempel, og så vil de gjøre seg ferdig med innbruddet.

Stenge seg inne på et rom Rådet fra "Lars" er å stenge seg inne på et rom og ringe til politiet, og skulle innbruddstyven forsøke å bryte seg inn på rommet, mener "Lars" det kun handler om én ting:

Slå først, med det du har for hånden.

Utilregnelige Høyskolelektor Hugo Hansen ved Politihøgskolen har jobbet opp mot politiets Prosjekt Grenseløs.

Det de har erfart er at mange av det de kaller mobile vinningskriminelle er utilregnelige.

- Flere av dem er villige til å utøve vold. Det erfarte vi blant annet i forbindelse med ransbølgen mot eldre i Asker og Bærum før sommerferien. Og dette er en type kriminelle vi ikke har truffet på tidligere.

Hansens råd dersom man oppdager at et innbrudd er i gang i sin egen bolig, er å holde seg i ro og ikke forsøke å konfrontere dem.

Innstigningstyverier Hansen forteller at mange av de mobile vinningskriminelle opererer på alle døgnets tider, og at de like gjerne tar seg inn i andre etasje, der hvor det stort sett ikke er alarmer.

- Det betyr at man like godt kan møte dem i soverommet som i stuen.

Les også:

Unngå skader og innbrudd mens du er på ferie

Triksene som holder innbruddstyver unna

Monter sikkerhetslåsen selv

Nå kan luksus-SUVen bli din

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.