Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Folket har talt: Det må bli rosettkål eller blomsterkål

Dagbladets lesere vil ha norsk navn på Norges nye grønnsak. Hva mener du?

PURPELL: Mange synes den nye grønnsaken fortjener et navn som har lilla i seg.Lillarose, purpurstokk og lillakål er blant forslagene. Foto: PER ODD GJESTVANG
PURPELL: Mange synes den nye grønnsaken fortjener et navn som har lilla i seg.Lillarose, purpurstokk og lillakål er blant forslagene. Foto: PER ODD GJESTVANG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere matsaker på db.no/mat

- Blomsterkål synes jeg er passende. Den ligner jo på en blomst og er en kålart. Det engelske navnet har jo også blomst i seg.

Det skriver Ingvild Areklett Mørdre, en av mange som kastet seg over tastaturet for å gi den nye grønnsaken et navn etter at Dagbladet fortalte om den splitter nye norske grønnsaken tidligere denne uka.

Grønnsaken er en krysning av grønnkål og rosenkål, utviklet gjennom 15 år. På engelsk kalles den Flower Sprout. Her i landet kom de første eksemplarer opp av jorda denne uka.

Så ny er grønnsaken at den ikke har fått noe norsk navn.

Jevnt løp Mange har skrevet til oss eller benyttet avstemningsboksen og stemt på sin favoritt.

Siden vi fortalte om bonden på Toten som i løpet av året vil levere 17 tonn av den nye grønnsaken ligger blomsterkål og rosettkål likt i avstemningen.

Begge har 36 prosent av stemmene.

Vil du se resultatet av hele avstemningen, følg lenken ovenfor.

Kreative forslag Det skorter ikke på kreative navneforslag til tilnykomlingen, som i likhet med rosenkål, vokser oppover, på stokker.

Bukettkål, krusekål, brasekål, edelkål, rød rosekål og skimmelkål er blant forslagene som har kommet inn.

Skimmelkål-navnet fordi fargen er varierende og kan minne om blåskimmelost, krusekål på grunn av de fine krusningene i bladkanten.

Noen tar krusningene hakket lenger: Kall den krusefix, foreslår en innsender.

Grøroskål og grøsenkål er også verdige kandidater, siden nykomlingen jo kommer fra grønnkål og rosenkål.

Lilla Mange fokuserer på lillafargen.

Purpell, en liten vri på det engelske ordet purple (lilla) er selve navnet, mener innsenderen Monica, etter å ha studert den krusete, grønnlilla grønnsaken.

Lillarose, lilla rosekål, purpurstokk og lillakål er blant forslagene.

Jubler - Kjempegøy at folk er engasjert. Vi jubler for denne nyheten fra kålåkeren, sier Toril Gulbrandsen, matfaglig ansvarlig i Opplysningskontoret for frukt og grønt

Selv er hun mest stemt for blomsterkål.

- Et fint navn, som er dekkende for denne nye miniatyrkålen, sier hun.

Hva som skal til for å døpe barnet formelt, er hun usikker på.

- Jeg tror bonden som har agenturet må ta de nødvendige skritt, sier hun.

Takknemlig - Jeg takknemlig og målløs på kålens vegne, sier Per Odd Gjestvang, som foreløpig er alene om produktet. Og har agenturet.

Han tror firmaet som har utviklet grønnsaken og har patent på navnet Flower Sprout vil være åpent for et offisielt, norsk navn.

- Amerikanerne fikk kalle den «Kalettes», da må vi få lov til å ha et navn som passer oss, sier han.

Selv foretrekket han navnet rosettkål.

- Det er jo en liten rosett det er, sier han.

Men han insisterer ikke.

- La folket bestemme, sier han.

VOKSER OPPOVER: Edelkål, stripekål, rosettkål eller kanskje kålblomst? Kjært barn har mange navn - og det før folk flest har smakt den nye kålen. Den nye grønnsaken er en krysning av rosenkål og grønnkål som vokser oppover,på stokker. Foto: PER ODD GJESTVANG
VOKSER OPPOVER: Edelkål, stripekål, rosettkål eller kanskje kålblomst? Kjært barn har mange navn - og det før folk flest har smakt den nye kålen. Den nye grønnsaken er en krysning av rosenkål og grønnkål som vokser oppover,på stokker. Foto: PER ODD GJESTVANG Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!