For å komme deg til Batugrottene må du gå 272 bratte trappetrinn i tropisk hete

Kuala Lumpurs flotteste severdighet ligger i en hule.

IMPONERENDE: En over 40 meter høy statue av krigsguden Murugan vokter trappen opp til Batugrottene. Dermed er stemningen satt for det imponerende tempelet. Foto: GJERMUND GLESNES
IMPONERENDE: En over 40 meter høy statue av krigsguden Murugan vokter trappen opp til Batugrottene. Dermed er stemningen satt for det imponerende tempelet. Foto: GJERMUND GLESNESVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Tvillingtårnene Petronas Towers er mest kjent og fotografert. Men severdigheten du virkelig vil huske i den malaysiske hovedstaden ligger i utkanten av byen og er langt mindre moderne.

Kuala Lumpurs flotteste severdighet ligger i en hule 120 meter opp en kalksteinklippe.

GUDEGALLERI: Tempelet i Batugrottene er viet til Murugan, men krigsguden har selskap av en rekke andre guder ved inngangen til trappa. Foto: GJERMUND GLESNES
GUDEGALLERI: Tempelet i Batugrottene er viet til Murugan, men krigsguden har selskap av en rekke andre guder ved inngangen til trappa. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

I Batugrottene fins det ikke ekspressheiser. Her må du gå 272 bratte trappetrinn i tropisk hete med makakaper løpende rundt beina.

Men sliter du deg helt opp, blir du rikelig belønnet.

Hellig sted Grottene er ikke bare voktet av en 42,7 meter høy forgylt statue av krigsguden Murugan. Inne i fjellet venter en sval bergmystikk med levende lys og røkelse, bønn og messing, og melk som helles over gudeskulpturene.

De fleste av de 5000 menneskene som sliter seg opp trappene på en vanlig dag, er nemlig ikke turister. De kommer av religiøse grunner.

- Vi kommer hit hver gang vi er i Kuala Lumpur. Vi kan be de samme bønnene i Malakka også, men ikke på et så spesielt sted som dette. Derfor virker bønnene bedre her, forklarer Magen, som har tatt turen helt fra havnebyen Malakka.

1,6 millioner Beliggenheten og selve hulen er storslagen allerede fra naturens side. Men lenge hadde Batugrottene likevel bare praktisk betydning.

Urbefolkningen i området, besisistammen brukte dem som ly når de jaktet. Seinere sanket kinesiske bosettere guano - altså avføring - etter flaggermusene i taket.

Først i 1891 ble grottene et sted for religiøs dyrking. Da grunnla den malaysiske tamilen og forretningsmannen K. Thamboosamy Pillai, som også sto bak Sri Mahamariamman-tempelet i Kuala Lumpur, et tempel til Murugans ære her.

LANGVEISFARENDE: Magen og familien har tatt turen helt fra Malakka, 15 mil mot sør, for å be og ofre i Batugrottene. Foto: GJERMUND GLESNES
LANGVEISFARENDE: Magen og familien har tatt turen helt fra Malakka, 15 mil mot sør, for å be og ofre i Batugrottene. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Siden har betydning bare økt, og i dag regnes Batugrottene som en av de viktigste hindu-helligdommene utenfor India.

Spesielt under den religiøse festivalen Thaipusam er grottene viktige. I årets feiring fant hele 1,6 millioner hinduer og turister veien hit, ifølge Malay Mail.

Nok til å skape kaos i ethvert heissystem, så kanskje like greit at det bare fins trapper.