- For å være ærlig. Dette er det eneste å gjøre i Addis Abeba

Men Etiopia er mer enn hungersnøden som vekket verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

ADDIS ABEBA (Magasinet Reiselyst): - For å være ærlig. Dette er det eneste som er å gjøre i Addis Abeba. Å spise og drikke godt, sier Eliza Richman.

Hun leder an nedover Chechnya Road, en gate som er kjent som horestrøket i den etiopiske hovedstaden. Men det er noe helt annet som fører oss inn i Red light district. Det er strøkets billige og gode restauranter.

Siden 2013 har amerikanske Richman ledet guidede matvandringer i sin adopterte hjemby.

Ti på topp Ikke alle er like kritiske til Addis Abebas øvrige kvaliteter som matguiden.

Lonely Planet satte byen opp som en av verdens ti beste storbyer så seint som i 2013.

Du kan blant annet se vår tre millioner år gamle slektning Lucy, Haile Selassies grav, og det gripende museet for folkemordet under DERG, kommunistregimet som etterfulgte den siste keiseren.

<strong>FESTMÅLTID:</strong> Den spesielle doro wat-sausen regnes som så tidkrevende at restaurantene dropper den fra menyen. Men ikke KaXegna, hvor Eliza Richman avslutter sine matturer. Foto: GJERMUND GLESNES
FESTMÅLTID: Den spesielle doro wat-sausen regnes som så tidkrevende at restaurantene dropper den fra menyen. Men ikke KaXegna, hvor Eliza Richman avslutter sine matturer. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Men Richman har et poeng. Etiopia er mye mer enn hungersnødene som vekket verden på 70- og 80-tallet.

Ikke bare har landet noen av verdens flotteste klippekirker i Lalibela og Tigray. Det er også et land hvor du spiser godt. Og den aller beste maten finner du i hovedstaden.

Vær kresen - Etiopisk mat er nydelig. Men du må være veldig kresen på hvor du spiser, sier hun idet vi har satt oss til på turens første stopp, Haleluya Vegetable and Juice.

Med kurver fulle av frukt og klaser med bananer utenfor, ser den helt alminnelig ut. Men den utmerker seg på én måte: Den er trygg.

<strong>INGEN SKJØNNHET:</strong> Addis Abeba er ikke en by du reiser til for å vandre i koselige smågater. Men så er det ikke vakre bybilder Amanda og Dik Langan har blitt med guiden Eliza Richman (t.v.) for å se. Foto: GJERMUND GLESNES
INGEN SKJØNNHET: Addis Abeba er ikke en by du reiser til for å vandre i koselige smågater. Men så er det ikke vakre bybilder Amanda og Dik Langan har blitt med guiden Eliza Richman (t.v.) for å se. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

- Den aller beste ananasjuicen jeg noensinne har smakt, kjøpte jeg i en annen juicebar. Men der ble jeg dårlig begge gangene, forteller Eliza Richman, og setter med det fingeren på et beklagelig faktum ved landet på Afrikas horn:

Det er en slags Afrikas India, et land hvor de færreste slipper unna en lei sjau i løpet av ferien.

Mat=injera Juicen er bare en frisk parentes før turens virkelige mål og mening: Injera.

De svampaktige pannekakene spises med hendene - du river av et stykke og bruker det til å pakke inn sausen eller tilbehøret.

De er også alfa og omega i etiopisk mat på en måte som selv italienernes pasta, asiatenes ris eller latinamerikanernes bønner ikke er i nærheten av.

- De aller fleste etiopiere spiser injera til hvert eneste måltid, sier Birhan Asmamaw, som dermed er noe utypisk for landsmennene: Den profesjonelle guiden legger ofte inn ett måltid med noe annet i løpet av dagen.

På samtlige av de fire restaurantene vi er innom på matvandringen, blir vi servert injera.

Variert tilbehør Det betyr ikke at smaksopplevelsene er ensformige. Selv om pannekakene er like - de lages av korntypen teff med en røre som har gjæret i noen dager - er det bare fantasien som setter grenser for tilbehøret.

<strong>KAFFEKULTUR:</strong> Etiopia er ikke bare en stor kaffeeksportør. Gjennom såkalte kaffeseremonier serverer de også fantastisk kaffe. Foto: GJERMUND GLESNES
KAFFEKULTUR: Etiopia er ikke bare en stor kaffeeksportør. Gjennom såkalte kaffeseremonier serverer de også fantastisk kaffe. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

I et bakrom i en enkel lunsjbule spiser vi vegetarisk fastemat, mens en annen restaurant serverer injera med fisk fra Rift Valley.

I det kristne og dypt religiøse Etiopia er onsdag og fredag fastedager. Da er kjøtt forbudt, men mer sekulære etiopiere mener at fisk er tillatt.

Biffrestauranten Yilma er uansett bare gangbar i resten av uka. Da er den til gjengjeld blant Addis' aller mest populære, med tibs - biffbiter - så saftige at vannflaskene våre forblir urørte.

<strong>FASTEMAT:</strong> I Etiopia er det vanlig å faste hver onsdag og fredag. De siste årene har yngre mennesker begynt å regne fisk som lovlig fastemat. Foto: GJERMUND GLESNES
FASTEMAT: I Etiopia er det vanlig å faste hver onsdag og fredag. De siste årene har yngre mennesker begynt å regne fisk som lovlig fastemat. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

- De har sin egen oksefarm, sitt eget slakteri og sin egen bil som frakter kjøttet hit, forteller Eliza Richman.

Doro wat Etter en kjærkommen pause med landets berømte kaffe, leder hun oss til turens siste stopp, KaXegna. Sammenliknet med de andre stoppene er den et sterilt aircon-tempel, men den er også unik.

- Det er den mest fancy etiopiske restauranten i Addis. Og den eneste som serverer sausen dere nå får, doro wat, sier hun idet maten kommer.

Den serveres med injera, så klart. Og etter fire runder med pannekaker var det nok lurt å starte med desserten.

REISEFAKTA ETIOPIA

Reise hit:
Ingen flyselskaper flyr direkte til Addis Abeba, men flere flyr med én eller to mellomlandinger. Fra 4200 kroner tur-retur med Emirates.

Overnatting:
Hoteller med vestlig standard er forholdsvis dyrt i Addis Abeba.

• Oasis Hotel Apartment har enkel men grei standard med wifi og bad. Dobbeltrom fra 520 kroner.

Les mer: www.oasishotelapartment.com

• Jupiter International Hotel - Cazanchis har spa og treningssenter, sentralt beliggende. Dobbeltrom fra 1300 kroner.

Les mer: www.jupiterinternationalhotel.com

Matguide:
Addis Eats tilbyr flere guidede matturer i Addis Abeba, med og uten besøk på marked. 450 kroner for en vanlig tur.

Les mer: www.addiseats.com

UDs Offisielle reiseråd for Etiopia
• Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til eller opphold i østlige deler av Somali-regionen i Etiopia og grenseområdene til Somalia.

• Reiser som ikke er strengt nødvendig til Somali-regionen for øvrig, frarådes. Reisende bør utvise aktsomhet ved reiser til grenseområdene mot Eritrea og Sør-Sudan.

Les mer: www.landsider.no

INJERA DORO WAT

FESTMÅLTID: Den spesielle doro wat-sausen regnes som så tidkrevende at mange restauranter dropper den fra menyen. Foto: GJERMUND GLESNES

Injera
Ingredienser:
3,5 dl teffmel
4,7 dl vann
Litt salt
Stekeolje

Slik gjør du:
• Bland mel og vann, la røra stå under håndkle i romtemperatur til den bobler og har blitt sur. Dette kan ta så mye som tre dager.

• Bland inn salt etter smak.

• Stek som pannekaker på middels varme, men bare på én side.

• Når det danner seg små hull og kantene bøyer seg, er den ferdig.

• Kjøles ned før servering.

Doro wat
Ingredienser:
1,5 kg kylling i biter
250 g smør
1 kg løk, finhakket
6 fedd hvitløk, knust
3 ss berbere kryddermiks
250 g tomatpuré
2 ts sukker (etter smak)
2 ts salt
4 hardkokte egg

Slik gjør du:
• Skjær noen snitt i kyllingen for å la sausen trekke inn i kjøttet.

• Smelt smør, stek løk og hvitløk gyllent, ha i krydder, tomatpuré, salt og sukker. La det koke på svak varme i 10 minutter.

• Ha i kyllingbitene og bland godt slik at alle bitene er helt dekket av sausen.

• Ha i vann så konsistensen blir som en tykk suppe. Kok i 30 minutter.

• Ha i eggene og la koke under lokk til kyllingen er mør.

Berbere-blanding
Ingredienser:
1 ts bukkehornsfrø
2 ts korianderfrø
0,5 ts svarte pepperkorn
1/4 ts hel allehånde
4 nellikspiker
6 kardemommekapsler
1 ts løkpulver
5 tørkede chili
3 ss paprika
2 ts salt
0,5 ts malt muskat
0,5 ts malt ingefær
0,5 ts malt kanel

Slik gjør du:
• Ha bukkehornsfrø, korianderfrø, pepperkorn, allehånde, nellikspiker og kardemommekapsler i ei stekepanne og rist til det begynner å dufte.

• Avkjøl, tilsett chili og mal til fint pulver i en morter.

• Tilsett resten av krydderet. Blandingen kan oppbevares lenge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer