GRØTGRÜNDER: Lasse Andersen (22) åpnet for ett år siden restauranten Grød. Som navnet sier, får du her bare servert ulike varianter med grøt. Til venstre medhjelper Sarah Fruergaard. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
GRØTGRÜNDER: Lasse Andersen (22) åpnet for ett år siden restauranten Grød. Som navnet sier, får du her bare servert ulike varianter med grøt. Til venstre medhjelper Sarah Fruergaard. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSENVis mer

For denne mannen handler det bare om konsistensen

Har åpnet verdens første grøtrestaurant.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

KØBENHAVN (Dagbladet): - Det bunner i min pasjon for grøt, smiler 22 år gamle Lasse Andersen.

I hippe Jægersborggade i København får du en grøtopplevelse langt unna havre- og risengrynsgrøten nordmenn flest er vant til her til lands.

GRØTFRISTELSE: Bygg- og hvetegrøt med frisk appelsin, frysetørret kirsebærpulver og karamelliserte hvalnøtter. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
GRØTFRISTELSE: Bygg- og hvetegrøt med frisk appelsin, frysetørret kirsebærpulver og karamelliserte hvalnøtter. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

For da Andersen og en studiekompis åpnet dørene til restauranten Grød i fjor høst, så verdens første grøtrestaurant dagens lys.

Årevis med testing Nå driver Andersen alene, og hver uke setter han opp en ny meny med de 20-30 grøtvariantene han lager i den lille restauranten.

Kan det friste med en havregrøt med karamellsaus, friske epler og hakkede mandler, eller med pærebiter, fennikelsukker, ristede tranebær og gresskarkjerner?

- Jeg har testet ut ulike grøttyper i årevis. Noe viste seg å være godt å ha i grøten, andre ting passet svært dårlig, ler han.

GRØTVARIANT: Eplerisotto med frisk timian, vesterhavsost og eple. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
GRØTVARIANT: Eplerisotto med frisk timian, vesterhavsost og eple. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

Derfor finner du verken flytende søtningsmidler eller chiliekstrakt i noen av grøtoppskriftene du får servert i den lille restauranten.

London-inspirert Ideen til å åpne grøtrestauranten fikk Andersen da han studerte musikk i London. Der har grøt til nå vært mer kommersialisert enn i Danmark, forteller grøtgründeren.

- Den var ikke spesielt god, men den var der. Har de det i London, kan vi ha det København også, sier han.

Særlig morgen og ettermiddag har han det travelt med å servere grøtsultne besøkende. En porsjon havregrøt får du fra 35 danske kroner, en risotto for 50.

GRØTDESSERT: Pæregrøt med vaniljefløteskumskyr, ristede mandler, brenneslesirup og mørk sjokolade. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
GRØTDESSERT: Pæregrøt med vaniljefløteskumskyr, ristede mandler, brenneslesirup og mørk sjokolade. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

- Vi må selge over hundre porsjoner grøt om dagen for at det skal gå rundt. Så langt går det bra, smiler 22-åringen.

Fortsetter restauranten å servere grøt i samme tempo, håper han å utvide med et grøtutsalg i Danmarks nye populære matmarked, Torvhallerne.

Grøtkonsistens Mens det brede lag av den danske befolkningen tenker på øllebrød, risengrynsgrøt, semulegrøt eller «rødgrød med fløde» når det skal serveres grøt, mener Andersen det handler om oppfattelsen av begrepet grøt.
 
- Risengrynsgrøt er grøt, men med en gang vi sier at risotto er grøt rynker folk på nesa. Jeg mener konsistensen er en fellesnevner her, sier han og utdyper:

- Grøt kan være så mye forskjellig. Vi har egen frokostgrøt, og fra klokka 12.00 serverer vi også risotto.

POPULÆRT: Særlig morgen og ettermiddag kommer det mange grøtsultne besøkende. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
POPULÆRT: Særlig morgen og ettermiddag kommer det mange grøtsultne besøkende. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

Kommer du seinere på dagen kan du få mer eksotiske varianter som congee med ris og kylling. Men det er grøt, bedyrer grøtkjenneren.

Smak i sentrum På Grød handler det ikke om maten er sunn eller ikke:

- Smaken står 100 prosent i sentrum. Men vi bruker helst økologiske varer, sier Andersen.

Særlig i Norden fokuserer mange Michelin-kokker på sesongvarer. Det gjør Grød også:

- Da er vi en naturlig del av en nordisk bølge, for grøt er jo en viktig del av det nordiske kostholdet, avslutter han.