FULL FART: Det er hektisk aktivitet på markedet om morgenen. Her omsettes nattas fangst. Noen timer senere ligger den på tallerkenen din. Alle foto: Maria Svalastog
FULL FART: Det er hektisk aktivitet på markedet om morgenen. Her omsettes nattas fangst. Noen timer senere ligger den på tallerkenen din. Alle foto: Maria SvalastogVis mer

Kroatia

Før feriebyen våkner til liv

Når du står opp av hotellsenga og rusler ned til en deilig frokost har de lokale vært i aktivitet i timesvis allerede. Det har norske Maria, som har Kroatia som sitt andre hjemland, også vært. Slik er en hennes morgen i Trogir utenfor Split.

MORGENRITUALER: Kafebesøket tidlig på morgenen er obligatorisk.
MORGENRITUALER: Kafebesøket tidlig på morgenen er obligatorisk. Vis mer

Klokken er ikke mer enn 05.30. Søren, han våknet før meg i dag og!

Likevel vet jeg at han alltid går ut på balkongen og tar seg en sigarett først, så bare der har jeg kjøpt meg noen minutter.

Han vekker meg aldri, selv om jeg vet hvor mye han setter pris på at jeg blir med han på fiskemarkedet grytidlig på morgenen.

Joda, teknisk sett er jeg jo på ferie, men likevel velger jeg å stille klokken hver morgen.

Førstemann til mølla

For her i Kroatia kommer maten i første rekke, og når det gjelder sjømat, så er det førstemann til mølla som gjelder.

Han gir meg et stort smil og en high-five så fort jeg kommer ut på balkongen, og bare noen minutter senere er vi på plass på scooteren.

NATTAS FANGST: Fisken kommer rett fra havet.
NATTAS FANGST: Fisken kommer rett fra havet. Vis mer

Vi er en av de første der, dette kan han!

Så fort båtene kommer inn etter natt-fiske drar de til markedet og rigger seg til. Da gjelder det å stå klar.

De som setter pris på gode råvarer er det mange av, og de dropper med glede den ekstra timen i sengen på morgenen.

Utenfor venter både privatpersoner og de som skal handle inn til dagens servering på restaurantene.

De eneste du ikke møter, det er turistene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Morgentradisjon

Etter en runde på fiskemarkedet setter vi oss alltid på en liten kafé rett i nærheten. Liksom blitt en fast morgentradisjon.

SOLOPPGANG: Maria Svalastog elsker Kroatia, og står gjerne opp sammen med sola.
SOLOPPGANG: Maria Svalastog elsker Kroatia, og står gjerne opp sammen med sola. Vis mer

Der blir vi møtt av de andre stamkundene som hilser vennlig med et lite nikk og en «dobro jutro».

Vi er der nesten hver morgen, så bestillingen er allerede klar når vi kommer.

FERSKVARE: Du får ikke ferskere råvarer enn de du finner på markedet om morgenen.
FERSKVARE: Du får ikke ferskere råvarer enn de du finner på markedet om morgenen. Vis mer

En espresso samt en Pelinkovac til han, en stor kaffe med kald melk til meg.

Bare der kan du se at jeg holder fast til de mer nordiske kaffe-vanene. Jeg kunne nemlig drukket kaffe i litervis på morgenen om jeg fikk velge.

- Du vet du kan bestille flere i stedet, spør han med et lurt smil og gir meg et lite blunk.

- Du kjenner jo meg, gamle vaner er vonde og vende, svarer jeg med et smil og trekker litt på skuldrene.

Så sitter vi i stillhet og nyter.

Våkner til liv

Det er noe magisk med det å se på en liten gamleby sakte men sikkert våkne til liv.

De gamle mennene som rusler sakte gatelangs enten på vei til eller fra fiskemarkedet eller kafeen.

De eldre konene som pent danderer frukten på den innleide plassen borte på fruktmarkedet, i håp om at denne dagen skal bringe inn nok kuna til å kunne kjøpe seg et helgrillet lam til familiemiddagen førstkommende søndag.

IDYLLISK: Kriatia er et populært og vakkert ferieland.
IDYLLISK: Kriatia er et populært og vakkert ferieland. Vis mer

Og ungguttene som kjører gamle kassevogner urovekkende fort i de smale gatene, proppfulle av drikkevarer som skal leveres til restauranter og kafeer rundt om i byen.

Alle like smilende på tross av den lange intenst varme arbeidsdagen som venter dem.

Ja, for selv om noen jobber under det vi ville ansett som tøffe arbeidsforhold, vil du ikke finne begrepet «blåmandag» her. Noe som egentlig ville vært 10 ganger mer forståelig enn hjemme i Norge.

Nei, et mer vennlig, høylytt og kjærlig folkeslag skal du lete lenge etter!

Lidenskap

Fisken du får servert på restauranten gjorde sitt siste sprell bare noen timer tidligere. Og etter å ha blitt plukket opp fra fiskemarkedet har den blitt behandlet og tilberedt på en måte disse kokkene lærte av sin egen Baba allerede som småbarn.

KROATIA-VENN: Maria Svalastog har lært seg kroatisk og har i perioder bodd i landet. Hun har mange venner der, kjenner kulturen godt, og skriver mye om det på bloggen sin.
KROATIA-VENN: Maria Svalastog har lært seg kroatisk og har i perioder bodd i landet. Hun har mange venner der, kjenner kulturen godt, og skriver mye om det på bloggen sin. Vis mer

Krydringen er minimal, men årsaken er enkel. Kroatene er opptatt av at du faktisk skal smake det du spiser. Fisken. Ikke krydderet.

Det du hører og ser av roping og vifting med armene fra kjøkkenet er ikke frustrasjon, men lidenskap. Det har kroatene mye av, og det gjenspeiles i det meste de gjør.

Så når du setter deg på en liten restaurant omringet av høye mursteinshus og trange brosteinsgater så kan du vite at maten du spiser, er laget på ekte kroatisk vis.

Spør ungdommen

Jeg er selv glad i fisk, men gatematen her nede dere! Den slår det meste.

Men da må du vite hvor du skal gå. For det finnes et hav av alternativer.

Er det noen som vet, så er det ungdommene. Så spør dem! Og jeg kan love deg at de i kroatisk ånd vil hjelpe deg med stor glede. Noen vil til og med vise deg veien for å sikre seg at du skal få oppleve den beste Civapcici’n i området.

Dobar tek!