For gammel for langt hår?

Er middelaldrende damer for gamle for å ha langt hår? Spørsmålet skaper debatt i USA.

LANGT HÅR: Er Demi Moore og Elle MacPherson for gamle til å ha langt hår? Foto: Stella
LANGT HÅR: Er Demi Moore og Elle MacPherson for gamle til å ha langt hår? Foto: StellaVis mer

Er man for gammel til å ha langt hår når man bikker 40? Journalist Dominique Browning fikk debatten igang da hun skrev om sitt lange grå hår i New York Times denne uken.

Browning skrev om fordommene knyttet til eldre kvinner med langt hår, og stilte spørsmålstegn ved hvorfor middeladrende kvinner ifølge normen bør satse på en kortere frisyre.

Artikkelen fikk så mye oppmerksomhet at Browning fikk et eget innslag på det populære «Today Show» i USA (Se klippet her)

- Ser yngre ut Og dette temaet engasjerer, artikkelen på nett resulterte i over 1250 kommentarer fra leserne.

- De fleste kvinner ser yngre ut med kortere hår. Det gir en uskyldig og moderne look som løfter et modent ansikt, mens langt hår drar ansiktet nedover, argumenterer en leser.

- Alle kvinner jeg ser med langt hår ville sett mye bedre ut med en kortere frisyre, fortsetter leseren.

Men hva mener egentlig ekspertene om saken?

Den New York-baserte hårstylisten Mark Garrison sier til StyleList.com at tidene forandrer seg, og det forandrer også tankegangen om at langt hår kun passer for de yngre kvinnene.

- Kvinner i 40-årene i dag har jo akkurat begynt på livene sine - aldringsprosessen har forandret seg så mye at de gamle holdningene ikke er relevante lenger. Med en yngre utstråling kan man uten problemer ha langt hår hvis håret ser sunt og friskt ut, mener Garrison.

Skulderlengde mest flatterende Og nettopp kvaliteten på håret er et viktig poeng. Samtlige av ekspertene som har uttalt seg mener at eldre kvinner som har tykt og velpleiet hår kan se fantastiske ut med lange lengder.

- Bryt reglene, sier frisør Ted Gibson, som har vært Angelina Jolies faste frisør i en årrekke.

Mens Jolie har hatt langt hår helt siden hun ble kjent, mener Gibson likevel at hår i skulderlengde er det mest flatterende for kvinner over 40, og refererer blant annet til Teri Hatcher, som nylig gikk fra langt hår til en klassisk bobfrisyre.

Nå er USA kjent for å være mer konservative enn vi er hjemme i Norge, så hva mener de norske ekspertene om saken?

Hårstylist og teamleder Eirik Thorsen ved Adam og Eva er enig i at denne tankegangen er gammeldags.

- Hvilken lengde man bør ha på håret kommer helt an på personlighet og stil. Alder er kun et tall og sier ingen ting om hva en kvinne utstråler, mener Thorsen.

Frisyren som kler alle Men vil egentlig en kortere frisyre gjøre at man ser yngre ut?

- Dette er helt individuelt, sier frisøren.

- Noen vil se eldre ut med en kort frisyre, men andre vil se yngre ut. Det som er viktig er å ha en frisyre som passer til din personlige stil, hvis ikke vil frisyren ha en omvendt effekt, forklarer Thorsen.

Men frisør Jet Rhys har et tips han mener kler alle kvinner, ifølge StyleList.

Klipp håret i en lengde som når toppen av kragebeinet og klipp en skrå lugg. Det vil gi et yngre, tykkere og sunnere inntrykk av håret ditt. En lengde som slutter mellom kjeven og skuldrene er flatterende på de fleste kvinner, spesielt om det kombineres med en skrå pannlugg og oppklipte lengder.

Og hva man bør unngå?

- Hold deg unna midtskill og hele lengder. Dropp også rettetangen og helt pinnerett hår, det framhever hver minste skavanke, sier frisør Ted Garrison.

Hva mener du om saken? Si din mening i kommentarfeltet!

Les også:

Dette redder en dårlig hårdag

Kjendisfrisørens beste tips

Vasker du hårbørsten din?

Maten som gir sunt hår

Saken ble opprinnelig skrevet av Det Nye for Klikk.no. Les her.

KLIPPET SEG: Skuespiller Teri Hatcher får skryt etter å ha klippet håret i en mer «moden» frisyre. Foto: Stella
KLIPPET SEG: Skuespiller Teri Hatcher får skryt etter å ha klippet håret i en mer «moden» frisyre. Foto: Stella Vis mer
BEHOLDER LENGDEN: Catherine Zeta-Jones, Cindy Crawford og Julia Roberts er alle godt over 40, men beholder fortsatt de lange lokkene. Foto: Stella
BEHOLDER LENGDEN: Catherine Zeta-Jones, Cindy Crawford og Julia Roberts er alle godt over 40, men beholder fortsatt de lange lokkene. Foto: Stella Vis mer