Før morgenen gryr legger nordlyset et grønt slør over den bekmørke kloden

Slik ser du en ny dag bli til på jorda fra verdensrommet.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Fikk du ikke helt dreisen på nordlysbildene sist du var ute og fotograferte, kan du se hvordan det kan gjøres i denne saken.

I sin bane rundt jorda på Den internasjonale romstasjonen ISS, har nemlig astronautene tilsynelatende god tid til å følge planten vår fra orkesterplass.

Noen av dem har også lagt seg i selen for at vi her nede skal få innblikk i hva de får oppleve på en lett og grei måte.

Astro-tvitring Er du blant dem som ønsker seg en jevnlig innputt med spektakulære bilder fra oven, bør du begynne å følge astronautene Reid Wiseman og Alexander Gerst på Twitter.

@astro_alex and @astro_reid er nemlig flittige bruker av sosiale medier, og bildene de legger ut kan imponere selv de mest reisevante blant oss.

Eller som Lonely Planet skriver: «Astronauter tar reisefotografering til et nytt nivå i det ytre rom.»

I juni var astronaut Reid Wiseman også den aller første til å bruke videotjenesten Vine i verdensrommet.

I timelapse-videoen fra den Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) øverst i saken, kan du se hvordan Alexander Gerst har fanget nordlyset som farer over kloden før sola står opp og avdekker en skykledd planet.

I den andre videoen ser du enda en imponerende timelapse av hvordan nordlyset glidende legger et slør av grønt lys over den bekmørke kloden, og til slutt ser du et uvær med lynnedslag over Mexico.

Nordlys-turisme Om du vil se nordlyset med egne øyne, men ikke har umiddelbare planer om en tur opp for å besøke astronautene på ISS, har du likevel gode muligheter her i Norge.

For å finne ut hvor du lettest finner nordlys her i landet, har blant annet Storm.no nordlysvarsel på sin hjemmeside.

Turister fra hele verden strømmer nettopp til Norge for å oppleve nordlyset. Ni av ti nordmenn ønsker også å se nordlys, og mange har har det å se nordlyset på «ting de vil gjøre før de dør-lista».

I en undersøkelse gjennomført av «Lonely Planet Traveller Magazine» for et par år siden, var nordlyset i Norge faktisk den ferieopplevelsen flest drømte om.

En stor andel av nordlysturistene som kommer til Tromsø er etter sigende japanere, blant annet fordi det å ha sex under nordlyset ifølge japanske myter gir pene og lykkelige guttebarn.