Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

For mye Kos? Sjekk ut ukjente Nisyros en kort båttur unna

 Lille Nisyros er en liten  perle i Egeerhavet, og perfekt å hoppe i land på som dagsturmål fra Kos.

KOMPAKT OG VAKKER: Havnebyen Mandraki er kompakt, men innenfor er det et lite univers som er større enn en skulle tro. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix 
KOMPAKT OG VAKKER: Havnebyen Mandraki er kompakt, men innenfor er det et lite univers som er større enn en skulle tro. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix  Vis mer

– Dette er Hellas, sånn det egentlig er, gliser den brunbarkede karen som er skipperens høyre hånd om bord på ferga som sakte seiler inn mot en klynge hvite, lave hus som speiler seg i den knallblå sjøen.

FARGERIKT: Innbyggerne på Nisyros legger sin ære i å ha innbydende og fargerike gater. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
FARGERIKT: Innbyggerne på Nisyros legger sin ære i å ha innbydende og fargerike gater. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Da alle passasjerene som gikk om bord på Kos en time tidligere har gått i land, er han snar med å peile seg mot et bord i skyggen på en av kafeene i Mandraki, øyas lille, men koselige havneby. Der skal han fornøyd sitte å glise og prate med kjente som passerer, blunke til damene, og spise en god og lang lunsj. Og skravle litt mer og drikke sterk kaffe, helt til hans skal ta imot billettene når ferga går tilbake noen timer senere.

Men så godt som alle vi andre som kom med båten går rett til minibussene som står ved kaia og venter – sjåførene vet at vi har lyst på en vulkantur.

Boblende krater

Nisyros er nemlig i utgangspunktet en vulkan, som falt sammen for veldig, veldig lenge siden. Men på toppen av øya, ca. 700 meter over havet, finner vi fortsatt et stort krater, som vi faktisk kan gå ned i for å ta nærmere i øyensyn. Mens det putrer og småkoker her og der.

For ja, vulkanen er fortsatt levende – og man må se seg nøye for hvor man tråkker, men det skal ikke være noen fare for store utbrudd.

Klostret i borgen

Tilbake i Mandraki er det hyggelig å spasere opp til et gammelt kloster som er bygd inne i en enda eldre borg. Der venter flott utsikt over øya som måler åtte kilometer i diameter, og er så rund som det nesten er mulig for en øy å bli.

– Lyset og landskapet her er helt fantastisk! Spesielt om vinteren, du skulle komme tilbake og se det selv. Nisyros er helt unik, mener Artin Karakasian.

VULKANSK: Nisorys er egentlig en vulkan som har falt sammen. Krateret er øyas midtpunkt. Foto: Marte Veimo / Magasinet Reiselyst 
VULKANSK: Nisorys er egentlig en vulkan som har falt sammen. Krateret er øyas midtpunkt. Foto: Marte Veimo / Magasinet Reiselyst  Vis mer

Han er fotograf, opprinnelig fra Athen – og hadde reist verden rundt før han gikk i land her. Hvor han har blitt – og tar bilder som han stiller ut og selger i sitt lille galleri nede i labyrinten i Mandraki. Han trenger ikke gå langt utenfor butikkdøra før han finner det ene postkortmotivet etter det andre: Smale gater, hvite hus med blåmalte karmer, malende katter, og fargesterke blomster som klatrer oppover veggene.

Og på torget ligger det flere tavernaer med rutete duker på bordene som står tett i tett.

Nytt image

Man kan fint velge å bli en natt eller flere, for her er både hotell og gjestehus – og et knippe fine strender, hvorav den største, litt utenfor byen, har sort lavasand.

Selv om vi veldig gjerne skulle blitt litt lenger, gjør vi som de aller fleste andre som har tilbrakt dagen på Nisyros og går om bord i båten som tøffer tilbake til Kos.

Der er det jo like koselig, bare i større skala.

For øya, helt øst i Egeerhavet, som mange nok forbinder med fyll og fanteri blant unge turister, har jobbet mye med å kvitte seg med partystempelet. Nå er det en feriedestinasjon som passer alle, og som med sine fantastiske strender og sjarmerende byer kan bære navnet med rette.

En strand for alle

Kos har nemlig 112 kilometer med kystlinje, og langs disse finnes noen av regionens beste strender!

Enkelte med rullestein og andre med sand. Noen få kilometer vest for Kos by, hvor de fleste av hotellene ligger, finner vi for eksempel Lambi - en drøy kilometer lang strand, hvor det i tillegg til sol-og badeaktiviteter er fint å sykle.

PARADISE BEACH: Navnet sier det meste, og denne stranda er verdt bussturen fra Kos by. Foto: Marte Veimo / Magasinet Reiselyst
PARADISE BEACH: Navnet sier det meste, og denne stranda er verdt bussturen fra Kos by. Foto: Marte Veimo / Magasinet Reiselyst Vis mer

Følg stranden videre, så kommer du til landsbyen Tigaki, en av Kos' mest populære destinasjoner. Tigaki Beach med sin myke sand og rolige sjø har lenge vært en favoritt blant særlig barnefamilier.

Men lokalbefolkningens favoritt som dagsutfluktmål er Paradise Beach. Navnet sier det meste: En rolig bukt med krystallklart vann, omkranset av myk sand. Stranden er populær og vel organisert med solseng- og parasollutleie. I skråningen overfor stranden er det et par restauranter, men her er ingen hotell i umiddelbar nærhet.

Paradise Beach ligger nemlig i andre enden av øya, og så langt fra Kos by som det er mulig å komme. Men strekningen på om lag fem mil hver vei er vel verdt å legge bak seg for en dag med en litt mer autentisk strandopplevelse.

Vanskelig å velge strand? Lokale turarrangører tar deg gjerne med på dagstur i båt – fra strand til strand.

SNART LUNSJ: Tavernaene på torget byr på kortreist og solid lunsj. Foto: Marte Veimo / Magasinet Reiselyst 
SNART LUNSJ: Tavernaene på torget byr på kortreist og solid lunsj. Foto: Marte Veimo / Magasinet Reiselyst  Vis mer

Ikke helt festfritt

Når man trenger en pause fra stranda er det til Kos by, med en fargerik småbåthavn, butikker, og trivelige uteserveringer i gamlebyen de fleste trekker. Det er også her, i og rundt «hovedstaden», at de fleste av øyas drøye 30 000 innbyggere bor.

På Østkysten er Kardamena et populært sted, med litt av et uteliv. Kos er, til tross for sitt nye image, ikke helt fri for feststemning ...

Og enten du er i partyhumør eller ikke, bør du merke av byen på kartet: Det er nemlig herfra båten til nusselige Nisyros går