STORE FORSKJELLER:  Testen viser at det er store forskjeller på mengden fisk og salt i fiskekakene i butikken. Foto: ERIK HELGENESET
STORE FORSKJELLER: Testen viser at det er store forskjeller på mengden fisk og salt i fiskekakene i butikken. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

For mye salt, for lite fisk

Stor test av fiskekaker.

(Bramat.no): I en travel hverdag, kan fiskekaker være et raskt, sunt og godt alternativ til middag.

Men det er store forskjeller på fiskekaker, ikke minst med henhold til hvor mye fisk de inneholder.

Noen har en stor andel fisk, mens andre inneholder så lite fisk at det knappest kan kalles for en fiskemiddag.

For mye salt En ting er at mange fiskekaker inneholder for lite fisk.

En annen ting er at veldig mange fiskekaker inneholder for mye salt.

Mange av oss spiser altfor mye salt, noe som blant annet øker risikoen for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdom.

Barn tåler mindre salt enn voksne, men mange barn spiser store mengder pølser, fiskekaker og annen ferdigmat som ofte inneholder altfor mye salt.

Det er for eksempel betenkelig at noen av fiskekakene i denne testen markedsføres mot barn til tross for at de inneholder mest salt av alle.

Sunn fiskekakemiddag De fleste av oss spiser for lite fisk, særlig rene fileter av fisk som selvfølgelig er det sunneste.

Men fiskekaker kan også være sunt så lenge du velger de som inneholder mye fisk og lite salt.

Sammen med råkost/grønnsaker og poteter, blir fiskekakemiddagen et sunt og fullverdig måltid.

De dagene middagen skal gå ekstra fort, er fiskeburger i grovt polarbrød med grønnsaker og dip også et sunt og godt alternativ.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sett på fiskekakenes innhold av protein, karbohydrater, andel fisk (% fisk), umettet fett, mettet fett og salt.

Høyt innhold av fisk, protein og umettet fett trekker opp, mens høyt innhold av karbohydrater, mettet fett og salt har trukket ned.

Grunnen til at vi også har vurdert fiskekakenes innhold av karbohydrater og protein er fordi et høyt innhold av protein tyder på mye fisk, mens et høyt innhold av karbohydrater tyder på at fiskekakene er tilsatt mye "annet enn fisk" (stivelse).

Siden andel fisk og innhold av salt er såpass viktig for å kunne si om fiskekakene er sunne eller ikke, har vi latt disse faktorene telle dobbelt opp.

Lite fisk I denne testen har vi tatt kontakt med produsent av alle fiskekakene som finnes i de største matvarekjedene i Norge.

Ettersom det ikke fantes fullstendige analyser på næringsinnholdet i en del av fiskekakene, kunne disse ikke være med i testen.

Mange av disse inneholdt lite fisk, og ville høyst sannsynlig kommet dårlig ut i denne testen.

Forhold til hverandre Produktene er rangert i forhold til hverandre.

Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 1.

Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Villaksburger med dill En av testens vinnere som scorer jevnt over godt på de fleste faktorer. Høyt innhold fisk, bra med umettet fett, godt med protein og lite karbohydrater. Innholdet av salt kunne gjerne vært litt lavere. Karakter: Produsent: Matmesteren

Grove fiskekaker En av testens to vinnere. Disse fiskekakene har bra med fisk, protein og umettet fett. Innholdet av mettet fett er lite, og saltinnholdet greit selv om det gjerne kunne vært enda litt lavere. Karakter: Produsent: Godehav, maxmat Bestemors fiskekaker, smak forskjellen Testens nest høyeste innhold av fisk, mye protein og umettet fett, men litt for mye mettet fett og salt gjør at disse fiskekakene ikke når helt opp til terningkast 6. Karakter: Produsent: coop,Norsk kvalitetsmat Fiskekaker, hyse Greit med fisk, bra med protein, og lite karbohydrater. Innholdet av umettet fett er litt lav, mens mettet fett er litt for høyt. Det som likevel trekker mest ned er det høye saltinnholdet. Karakter: Produsent: Lofoten Jacobs utvalgte Fiskeburger Testens høyeste innhold av fisk, og tilsvarende høyt innhold av protein. Lite karbohydrater, men fordelingen av umettet og mettet fett kunne vært bedre. Saltinnholdet er dessuten for høyt. Karakter: Produsent: Norgesgruppen Fiskekaker, "mye omega-3" Litt lavt innhold av fisk, men fordelingen mellom mettet og umettet fett er bra. Saltinnholdet er også greit, selv om det gjerne kunne vært litt lavere. Karakter: Produsent: Godehav, maxmat Fiskekarbonader av sei, Greit, men noe lavt innhold av fisk. Lite protein og forholdsvis mye karbohydrater. Lite umettet fett, men innholdet av mettet fett er også lavt, noe som er bra. Saltinnholdet er bra. Karakter: Produsent: Fiskemannen Fiskekaker Greit, men litt lavt innhold av fisk. Lite protein og umettet fett, men fint og lavt innhold av mettet fett. Greit innhold av salt, men det kunne gjerne vært lavere. Karakter: Produsent: Fiskemannen Fiskekarbonader, steinbit og hvitløk Lite fisk, protein og umettet fett, men innholdet av mettet fett er også lavt. Minst salt av alle, noe som trekker opp. Karakter: Produsent: Lofoten Fiskekaker Testens taper mht innhold av fisk og protein. Fordelingen av mettet og umettet fett er grei, og saltinnholdet er også tilfredsstillende. Karakter: Produsent: Northland Fiskekarbonader original For lite fisk og protein, mye karbohyrater og for mye salt. Fordelingen av mettet og umettet fett er grei. Karakter: Produsent: Matmesteren Steinbitkaker, barnas favoritter Testens taper fordi disse fiskekakene inneholder mest salt av alle noe som er betenkelig ettersom disse markesføres mot barn. Fiskeandelen er i tillegg for lav. Karakter: Produsent: Matmesteren Les mer på Bramat.no:
Sen middag kan øke risikoen for slag
Er du overtrent?
For mye solsikkekjerner kan være farlig