For snart hundre år siden solgte Danmark Jomfruøyene til USA

Her kan du gå gatelangs i Dronningensgade og Bjerggade.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): - Da jeg var liten fikk alle flip-flops til sommerferien, og du visste at ferien var over når flippflopperne var slitt ut.

Sharon Rosario (54) graver tærne ned i den myke sanda på Shoys Beach. Her er det eneste som bryter stillheten palmene som vaier i vinden og bølgene som slår mot stranda.

Hit kom de krabbende gjennom mangroveskogen da hun var liten, akkurat som i dag.

For selv om det er mer folk på St. Croix nå enn da Sharon var liten, er dette fortsatt den minst besøkte av de tre øyene som utgjør De amerikanske jomfruøyene, tidligere Dansk vestindiske øyer.

Dansk-norske aner Fra 1660-tallet og fram til de ble solgt til USA i 1917, var nemlig de tre øyene St. Croix, St. Thomas og St. John samlet under kongeriket Danmark.

Siden Norge var i union med Danmark i deler av perioden, kan vi vel si at de også var litt norske.

PARADISØYA: Courtney (25) og Glenn Feaser (25) fra Philadelphia, valgte St Croix fordi det er den roligste av øyene, og har funnet sitt paradis på Shoys Beach. Foto: TORILD MOLAND
HEIA DANMARK: De amerikanske jomfruøyene er i dag amerikansk territorie, men den danske arven er fortsatt synlig - ikke minst i Christiansted på St. Croix. Foto: TORILD MOLAND
EVIG FERIE: Sharon Rosario fikk flipflops til sommerferien, og da skoene var slitt ut, visste hun at ferien var over. Foto: TORILD MOLAND
PARADIS: Dagstur til Buck Island er klart den mest populære aktiviteten på St. Croix og noe du nesten må være med på. Hvem vil vel ikke hit? Foto: TORILD MOLAND
ØYTID: Idylliske, fargerike detaljer hører med på en karibisk øy - også på bilskiltene. Foto: TORILD MOLAND
FASTBOENDE: Familien Widvey har byttet ut Haugesunds regn med karibisk sol og varme på heltid, og slått seg ned på vakre St. Thomas. Foto: TORILD MOLAND
HOVEDSTADEN: Ikke alle hovedsteder i verden er like innbydende som Charlotte Amalie, som er finest litt utenfor sentrum der cruiseturistene tråkker. Foto: TORILD MOLAND
CRUZ BAY: St. John er øya med minst folk, men har likevel byen med best shopping og kafeer. Foto: TORILD MOLAND
HEIA DANMARK: De amerikanske jomfruøyene er i dag amerikansk territorie, men den danske arven er fortsatt synlig - ikke minst i Christiansted på St. Croix. Foto: TORILD MOLAND
FORVIRRENDE DRINK: Guide, og nå bartender, Jah-Neisha Withey, mikser den beryktede Cruzan Confusion etter rundturen på Cruzan-destilleriet. Drinken inneholder alle smaker av Cruzan rom. Foto: TORILD MOLAND
FORTIDSMINNER: Annaberg var i sin tid en av de største sukkerfabrikkene på St. John, og ruinene er vel verdt et besøk. Foto: TORILD MOLAND
LIVSNYTERE: Finn en stol, sett deg ned, og nyt livet. Det er det Karibia handler om. Foto: TORILD MOLAND
LOKAL DANSKE: Simon Larsen er en av mange dansker som har slått seg ned på det som tidligere var en dansk øygruppe. Nå forteller han besøkende dansker om øyenes historie. Foto: TORILD MOLAND

Danskene har alltid elsket Jomfruøyene, og årlig reiser det over 20 000 dansker hit på ferie.

Forståelig nok, øyene har alt en nordboer kan ønske seg i vinterkulda: En uimotståelig miks av løssluppen calypso-reggae-stemning, ensomme hvite sandstrender, og alt avhengig av hvilken øy du velger - rock´n roll eller ro.

Masse opplevelser - Vi gjorde faktisk mye research på Jomfruøyene, og St. Thomas virker mer som party og full av cruiseturister. Så vi valgte St. Croix, fordi det er roligere og mer tilbakelent. Og vi bare elsker det, her har vi jo en helt magisk strand nesten for oss selv, sier Courtney (25) og Glenn Feaser (25) fra Philadelphia fornøyd, der de sitter ganske alene på Shoys Beach.

Paret har leid seg leilighet og bil, og oppdager øya helt på egen hånd.

For selv om St. Croix ikke er så stor, er det mer enn nok å gjøre her likevel.

Avsidesliggende strender, USAs østligste punkt, fotturer til vakre fossefall, sukkerplantasjer, romdestilleri og noe av Karibias beste dykking.

Cruzan Confusion - Vi har masse flott natur, men for skandinaver er jo historien her også spesielt interessant, sier Sharon Rosario, som i tillegg til å være vår lokale følgesvenn, jobber på turistkontoret på øya.

Sukkerplantasjer og slavehandel var på 1600-1700-tallet en viktig inntektskilde for Danmark.
 
I dag er ingen av sukkerplantasjene i drift lenger, men man kan få et inntrykk av historien ved å besøke romdestilleriet til Cruzan Rum.

FORTIDSMINNER: Annaberg var i sin tid en av de største sukkerfabrikkene på St. John, og ruinene er vel verdt et besøk. Foto: TORILD MOLAND
FORTIDSMINNER: Annaberg var i sin tid en av de største sukkerfabrikkene på St. John, og ruinene er vel verdt et besøk. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

- På begynnelsen av 1900-tallet var St. Croix faktisk en av de rikeste øyene i Karibia, takket være sukkerplantasjer, romproduksjon og slavearbeid, forteller guiden Jah-Neisha Withey (30) på Cruzan.

Turen avsluttes med en gratis drink i destilleriets bar. Bare så du er advart - drinken heter Cruzan Confusion av en grunn.

Dansk i Karibia - I 1820 var dette Danmarks nest største by, forteller Simon Larsen (65), mens han loser en gruppe danske turister gjennom gatene i hovedstaden Charlotte Amalie på St. Thomas.

Han er en av mange dansker som har slått seg ned i øyriket permanent.

- Og dette, Bank of St. Thomas, var den første banken i Danmark, fortsetter han og peker på en vakker, gul bygning med hvite vinduskanter og smijernsterrasse.

Det danske flagget vaier fortsatt over en rekke bygninger, og gatene har navn som Dronningensgade, Kronprinsensgade og Bjerggade.

Her er det ikke vanskelig å se at øyene en gang i tiden var en del av det dansk-norske kongeriket.

På 1700- og 1800-tallet var Charlotte Amalie en av de viktigste havnene i hele Karibia, og det kom over 2500 skip hit i året for å handle i hovedsak sukker og slaver.
 
Danske konger og dronninger I dag er det en trivelig, fargerik karibisk by med trange smug og brusteinslagte gater.
 
De spreke kan gå de 99, eller egentlig 103, trappetrinnene fra Kongensgade til et av byens beste utsiktspunkt.

FORVIRRENDE DRINK: Guide, og nå bartender, Jah-Neisha Withey, mikser den beryktede Cruzan Confusion etter rundturen på Cruzan-destilleriet. Drinken inneholder alle smaker av Cruzan rom. Foto: TORILD MOLAND
FORVIRRENDE DRINK: Guide, og nå bartender, Jah-Neisha Withey, mikser den beryktede Cruzan Confusion etter rundturen på Cruzan-destilleriet. Drinken inneholder alle smaker av Cruzan rom. Foto: TORILD MOLAND Vis mer

De latere kan nyte livet nede i sentrum, og om ikke annet kjøpe med seg den berømte sterke sausen til Glady's i restauranten ved samme navn.

Charlotte Amalie er også en av de mest populære cruisehavnene i hele Karibia. Daglig er det tre til fem båter i havna, så etter en historisk rundtur er det egentlig best å komme seg videre.

- Vi er nesten aldri nede i Charlotte Amalie, ingen fastboende er der fordi det er altfor mange cruiseturister, forteller det norske paret Øystein Kalleland (30) og Ingrid Marie Widvey (30).

- Vi er heller i Red Hook, der det er livlige barer og gode restauranter.
 
Livet er ei strand Siden pakker de kanskje et strandhåndkle og setter landcruiseren mot Coki Beach, om ikke den vakreste, så i alle fall den mest stemningsfulle stranda på øya.

Her er fargerike boder i himmelblått, regnbuefarger og solgult, med fristende hammocker hengende på utsida, og kalde øl i en boks på innsida.

Dykkerutstyret tar du på deg rett på stranda, før du vasser ut i det varme vannet. Enklere kan livet ikke bli, og det var hovedgrunnen til at paret flyttet hit i fjor med datteren Sophia (5).

- Vi er vel det du kan kalle klimaflyktninger, sier de i munnen på hverandre og ler.

For det stemmer jo - lei av været hjemme i Haugesund så de seg om etter et varmere sted å slå rot.
 
Det meste går på øytid - Helst ville vi bodd på St. John, forteller Ingrid Marie Widvey.

For snart hundre år siden solgte Danmark Jomfruøyene til USA

- Det er min absolutte favoritt. Det er mye roligere, det gresser skilpadder rett utenfor strendene, og Cruz Bay er det koseligste byen med den beste shoppingen i hele Jomfruøyene, mener hun.

Av praktiske grunner endte de opp de opp på St. Thomas. Så får det heller bli hyppig med utflukter.

Cruz Bay har virkelig de fineste butikkene. Her har kunstnere slått seg ned og åpnet egne utsalg, eller startet butikk med varer de selv liker.

Det er bare å vandre rundt i den lille byen - det er én hovedgate og vanskelig å gå seg vill - titte inn et sted og slå av en prat.

Her går det meste på øytid, og det var vel derfor både de og vi kom hit i utgangspunktet - for å finne litt ro.

Det er bare å pakke flippflopperne - og se hvor lenge de varer.