For ti år siden var navnet på øya nærmest et skjellsord i turistsammenheng

Har nå nulltoleranse for full musikk, drikking og skråling.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

KOS (Dagbladet): For ti år siden var Kos (uttales «Kåsz» og ikke «Kooos») nærmest et skjellsord i turistsammenheng.

Tallrike medieomtaler om ungdomsfyll og utskeielser skremte bort de turistene som virkelig la igjen penger.

Situasjonen var så ille at Star Tour for seks år siden droppet hele øya som turistmål. En svensk TV-reportasje fikk det til å flyte over for turarrangøren.

Nå er Star Tour tilbake på Kos, sammen med Apollo og Ving, som hele tida har hatt Kos på programmet.

Forandring I mellomtida har turistindustrien på Kos vært gjennom en hestekur.

RUINER: Ved Ageas Stefonos ligger ruinene av verdens første hospital. Det var her grunnleggeren av legevitenskapen, Hippokrates, holdt til. Du kan vasse over til den idylliske øya like utenfor stranda. Foto: EIVIND PEDERSEN
KAKEFAT: Hos Maria Skevofilax i landsbyen Kefalos får du øyas beste kaker. Hjemmelagd etter gamle oppskrifter, der lokal honning er en av hovedingrediensene i mange av mesterstykkene. Foto: EIVIND PEDERSEN
STRØK: Tida som partyøy er over på Kos. Nå males det. Foto: EIVIND PEDERSEN
FLYTTET: I fiskerlandsbyen Kardamena tar engelske Lindy Ellis imot i sin restaurant. Oxford-kvinnen har bodd 11 år på sitt nye hjemsted. Foto: EIVIND PEDERSEN
KONTAKTPERSON: Jimmy på restauranten Jumbo's går med T-skjorte som viser at den greske nasjonaldrikken også «connecter people»! Foto: EIVIND PEDERSEN
ISTID: Godt å slappe av på bytur i Kos. Foto: EIVIND PEDERSEN
TRE KORS: Katedralen i Kos by er vakker, spesielt i skumringstimen. Foto: EIVIND PEDERSEN
LUKSUS: En blid servitrise byr på lokal hvitvin og snacks på ett av de mange familiehotellene som de seinere år er bygd på Kos. Foto: EIVIND PEDERSEN
MATFAT: Blekksprut og rare fisker falbys på brygga i Kos by. Foto: EIVIND PEDERSEN
NAM: Det sies at greske jordbær er verdens søteste... Foto: EIVIND PEDERSEN
FISKERE: En pjokk koser seg på dekket på farens fiskebåt i Kos by. Fiskerne sørger for å mate turistene med ferske varer, så å si hver eneste dag. Foto: EIVIND PEDERSEN
FULL RULLE: Disse blide karene slapp alt de hadde i hendene da de så fotografen. Foto: EIVIND PEDERSEN
GAMMELNORSK: Katamaranen som bringer turister mellom tyrkiske Bodrum og de greske ferieøyene Kos og Rhodos, het tidligere «Fjordkongen» (og seinere «Tromsprinsen») da den trafikkerte mellom Harstad og Tromsø. Foto: EIVIND PEDERSEN
HÅNDARBEID: Det er aldri langt mellom brodeributikkene på Kos. Foto: EIVIND PEDERSEN
HYGGELIG: Det er stemningsfullt i de smale gatene på Kos når mørket faller på. Foto: EIVIND PEDERSEN
FESTLIG: Stemningen er fortsatt god på kaféen bak katedralen i Kos by. Foto: EIVIND PEDERSEN
GOD MAT: Restaurantene på Kos har tilgang på flotte råvarer og serverer mat av høy kvalitet. Foto: EIVIND PEDERSEN
MORO: Moro for ungene å farte rundt på torget foran det gamle markedet i Kos by. Foto: EIVIND PEDERSEN

Riktignok er det fortsatt mulig å gå bar-til-bar-runden i Kos by.

Men turistmyndighetene har satt mye inn på å dempe inntrykket av at det fortsatt er fulle britiske ungdommer som ruler byen.

Nå er det nulltoleranse for full musikk, drikking og skråling.

Mange hoteller tillater heller ikke besøk på værelset etter kl. 22, selv av personer som bor på samme hotell.

Ingen skumparty Epoken med heftige skumpartyer og utagerende festing er over.

- Miljøet er blitt helt annerledes, forsikrer Stamatis Voukouvalidis.

LYKKELIG: Restauranten Petrino i Kos by regnes for å være en av øyas beste meze-restauranter. De greske godbitene smaker ekstra godt når de inntas under åpen stjernehimmel. Foto: EIVIND PEDERSEN
LYKKELIG: Restauranten Petrino i Kos by regnes for å være en av øyas beste meze-restauranter. De greske godbitene smaker ekstra godt når de inntas under åpen stjernehimmel. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Den myndige karen er øverste sjef i V-tours, som er en av de større turistbedriftene på Kos. Han kjenner turismen som sin egen bukselomme.

Voukouvalidis håper og tror at hamskiftet skal trekke nye grupper til øya.

Skjønnhet - Det er bygd en rekke nye familiehoteller av høy klasse. Mange av hotellene ligger fredelig til og har alt av fasiliteter på eget område, sier Voukouvalidis.

Likevel er det aldri langt til nærmeste by. Kos er et kompakt reisemål.

- Vi tilbyr rett og slett øyas skjønnhet, noe som burde få turister til å velge Kos framfor tyrkiske Alanya, sier han.

Sykkel-øy I fjor fikk Kos besøk av ca. 840 000 turister. Årets prognoser tilsier 60 000 flere besøkende.

- Kos har rundt 80 000 senger. Jeg tror at selve turisttaket vil ligge rundt 1,3 millioner gjester i året. Flere er det simpelthen ikke plass til, sier Voukouvalidis.

TRE KORS: Katedralen i Kos by er et vakkert skue på kveldstid. Foto: EIVIND PEDERSEN
TRE KORS: Katedralen i Kos by er et vakkert skue på kveldstid. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Han skryter av de naturgitte forutsetningene som han håper skal trekke turister til øya.

- Miljøet er annerledes på ei øy. Sykkelturer og klatring er blant tilbudene, sier han.

Norsk båt Kos er blitt beskrevet som Rhodos i miniatyr. Øya ligger klint inntil Tyrkia. Fire kilometer på det nærmeste.

På en god halvtime kan du ta turen til tyrkiske Bodrum og prøve pruteferdighetene i basarene der.

Katamaranen som trafikkerer sundet, het tidligere «Fjordkongen» og gikk mellom Tromsø og Harstad.

Fortsatt henger norske skilt og bilder av Hurtigruten på veggene.

Historisk sykehus Det tar ikke mer enn en times tid å kjøre fra den ene siden av øya til den andre. Turen går gjennom vakkert landskap og tallrike landsbyer.

MEKTIG: Stamatis Voukouvalidis er øverste sjef for V-tours, som er en av de største reiseoperatørene på Kos. Han forsikrer at partystempelet er forsvunnet. Foto: EIVIND PEDERSEN
MEKTIG: Stamatis Voukouvalidis er øverste sjef for V-tours, som er en av de største reiseoperatørene på Kos. Han forsikrer at partystempelet er forsvunnet. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Der Kos er på sitt tynneste, ligger den fantastiske Paradisstranda. Navnet sier alt.

Like i nærheten ligger Ageas Stefonos. Det var her salig Hippokrates, grunnleggeren av legevitenskapen, holdt sykehus.

Ja, det regnes som bevist at dagens ruiner faktisk er rester av verdens første hospital.

Modellens eventyr Noen gode fiskestangkast utenfor ligger ei idyllisk lita øy. Det hvitkalkede kapellet med blått tak forsterker følelsen av å være midt i det greske paradiset.

Farvannet er så grunt at en voksen mann kan vasse over til øya og ta herligheten i nærmere øyesyn.

På den andre siden av Kos, i fiskerlandsbyen Kardamena, tar engelske Lindy Ellis imot sine gjester på sin egen restaurant.

HER LIGGER KOS. Grafikk: KJELL ERIK BERG
HER LIGGER KOS. Grafikk: KJELL ERIK BERG Vis mer

Oxford-kvinnen er en tidligere modell som for 11 år siden ble totalt forelsket i Kos.

- Dette er mitt hjem. Det finnes ikke vakrere sted enn Kos, forsikrer hun.

Beste kjøkken Like bortenfor hennes restaurant, ligger sightseeingbåtene som frakter turister til naboøya Nissyros.

Den vulkanske øya byr på spennende opplevelser og nærkontakt med prustende damp og hete.

En reise til Kos er ikke fullkommen uten å forspise seg på den deilige greske maten. Et godt råd er å prioritere smårettene, meze.

Oppe i fjellsiden midt på øya ligger tavernaen Oromedon. For tre år siden ble spisestedet kåret til årets greske kjøkken. Det sier det meste.

Her har både Bill Clinton, statsminister Papandreou og en rekke andre notabiliteter mesket seg.

Ærlighet Et annet flott spisested er Petrino i Kos by. Litt tilbaketrukket fra byens travleste turistgater ligger åpenbaringen av en restaurant.

Innehaverne gjør alt de kan for å tilfredsstille kundene. Ærligheten er stor.

Da vi var innom, ble vi direkte frarådet å velge fiskeretter.

Årsak: Ingen fiskere hadde levert sin fangst denne dagen.

Slikt skjer, selv på Kos - midt i matfatet.

REDE: Midt inne i restauranten Oromedon, kåret til Hellas' beste kjøkken, har låvesvaler i flere sesonger bygd reder. En kurv under redene sørger for rensligheten. Innehaver Nikos Papakonstantinoy har personlig fått lov til det spesielle påfunnet av selveste statsministeren, som en gang var på besøk. Også president Bill Clinton har spist under svaleredene. Foto: EIVIND PEDERSEN
REDE: Midt inne i restauranten Oromedon, kåret til Hellas' beste kjøkken, har låvesvaler i flere sesonger bygd reder. En kurv under redene sørger for rensligheten. Innehaver Nikos Papakonstantinoy har personlig fått lov til det spesielle påfunnet av selveste statsministeren, som en gang var på besøk. Også president Bill Clinton har spist under svaleredene. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer
SUKKERÅNDE: Hos Maria Skevofilax i landsbyen Kefalos får du øyas beste kaker. Hjemmelagd etter gamle oppskrifter, der lokal honning er en av hovedingrediensene i mange av mesterstykkene. Foto: EIVIND PEDERSEN
SUKKERÅNDE: Hos Maria Skevofilax i landsbyen Kefalos får du øyas beste kaker. Hjemmelagd etter gamle oppskrifter, der lokal honning er en av hovedingrediensene i mange av mesterstykkene. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer