MODERNE:  Kex Hostel i Reykjavik er blant de mer moderate moderne vandrerhjemmene. De aller beste finner du i Portugal. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
MODERNE: Kex Hostel i Reykjavik er blant de mer moderate moderne vandrerhjemmene. De aller beste finner du i Portugal. Foto: ELISABETH SPERRE ALNESVis mer

Før var det triste sovesaler, nå er det bassenger og dobbeltrom som gjelder

Verdens beste vandrerhjem kåret.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): De siste årene har vandrerhjemmene vært gjennom en liten revolusjon.

BERLIN: Plus Hostel i Berlin har romslig svømmebasseng. Foto: PLUS HOSTELS
BERLIN: Plus Hostel i Berlin har romslig svømmebasseng. Foto: PLUS HOSTELS Vis mer

Der du før fant triste sovesaler, finner du nå store, lekre rom, takterrasser, bassenger, jacuzzi og av til frie drinker.

Skillet mellom hotell og hostel er i ferd med å viskes ut. Det man kunne trodd var et femstjerners hotell viser seg å være et luksusherberge.

LUKSUS: Herberget The Independente i Lisboa har både sovesaler og suiter med balkong og utsikt til 300-400 kroner pr. person. Portugiserne gjør det stort i årets Hoscar-utdeling, vandrerhjemmenes svar på Oscar. Foto:THE INDEPENDENTE
LUKSUS: Herberget The Independente i Lisboa har både sovesaler og suiter med balkong og utsikt til 300-400 kroner pr. person. Portugiserne gjør det stort i årets Hoscar-utdeling, vandrerhjemmenes svar på Oscar. Foto:THE INDEPENDENTE Vis mer

Gjestene jubler. For noe få hundrelapper får de mye av den samme luksusen som på det dyre hotellet nede i gata.

Hvert år kåres de beste vandrerhjemmene. Kåringen kalles «Hoscar» og hostel-verdenens svar på Oscar-utdelingen. Resultatene er basert på gjestenes vurdering.

LUKSUS: Lobbyen i  Generator, Barcelona. Foto: GENERATOR
LUKSUS: Lobbyen i Generator, Barcelona. Foto: GENERATOR Vis mer

Nedenfor finner du de aller beste akkurat nå.  Merk deg at mange ligger i Portugal, der den nye trenden startet, og at russerne kommer for fullt.

Det beste blant de små vandrerhjemmene ligger i St. Peterburg og heter Soul Kitchen. Det vant ikke bare i klassen «små vandrerhjem» men er også klassen «best i Russland», «best i Europa», og «de tryggeste vandrerhjemmene på verdensbasis».

Dobbeltrom Stadig flere oppdager det som har skjedd. Ikke bare har vandrerhjemmene oppgradert interiøret, mange tilbyr også dobbeltrom og suiter.

BARCELONA: Spania har mange nye luksusvandrerhjem, her Generator. Foto: GENERATOR
BARCELONA: Spania har mange nye luksusvandrerhjem, her Generator. Foto: GENERATOR Vis mer

Du ikke bo på sovesal med backbackere for å bo billig. Ikke reise med sengetøyet i bagasjen heller. Frokosten kan faktisk være god også, ikke masseprodusert og plastpakket.

Selvfølgelig finner du enkle og greie vandrerhje, fremdeles, men «luxury hostels», også kalt «boutique hostels», kommer for fullt.

På sovesal får du fremdeles en myk seng for under hundrelappen, i eget rom fra det dobbelte og oppover. Fellesarealene og tilbudene er de samme, enten du velger det ene eller det andre.

Sosialt Herbergeluksusen forklares blant annet med at backpacker-generasjonen er blitt voksen og vil ha det komfortabelt. Samtidig ønsker de å reise ungt og ha det sosialt.
Vertskapet er også selv ofte bereist og vet hva de reisende ønsker seg. Ofte får du tilbud om filmkvelder, biljard, sykkelleie og felles måltider.

Portugal i tet Er det ett sted du skal prøve ut den nye luksusen, er det i Portugal. Det var her luksustrenden startet.

Inntil fire venner skapte herberget The Lisbon Living Lounge i Baixa distriktet i 2005, var rimelig overnatting i Lisboa ensbetydende med «pensões» eller «residenciais»: Enkle, familiedrevne steder for folk som bare var ute etter et sted å sove.

STILFULLT : The Independente i Lisboa byr på lune salonger og utsikt. Foto: THE INDEPENDENTE
STILFULLT : The Independente i Lisboa byr på lune salonger og utsikt. Foto: THE INDEPENDENTE Vis mer

De fire vennene skapte et møtested med stil og masse tilbud.  Nå skjer det samme over hele verden.

Portugal ligger ennå forrest i løypa. Fem av de ti høyest rangerte vandrerhjemmene i Europa ligger i Lisboa.
 
København Også i Norden finner du kule og billige herberger. Finland har kjeden Dreamhostel, som du også finner i New York, Kiev og Barcelona.

Danmark har Generator Hostel København, en del av den raskt voksende Generator-kjeden, med overnattingssteder både i London, Dublin, Berlin og Barcelona. København-herberget gjør suksess med kul bar, chillout lounge og lave priser.