FOLKEFEST: Et folkehav har møtt opp for å heie på lagene i vindruetråkkekonkurransen - et årlig høydepunkt i den spanske byen Sitges. Foto: MARI BAREKSTEN
FOLKEFEST: Et folkehav har møtt opp for å heie på lagene i vindruetråkkekonkurransen - et årlig høydepunkt i den spanske byen Sitges. Foto: MARI BAREKSTENVis mer

Foran et folkehav på Sitges' flotteste plass feires vinhøsten med druetråkkekonkurranse

- En spesiell opplevelse å mose druene med bare føtter.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Den 11. oktober fylles igjen tønnene til det som må være en av høstens saftigste konkurranser.

LANDEMERKE: Kirken Iglesia de Sant Bartomeu i Santa Tecla, er Sitges' mest kjente landemerke, og et naturlig sted å samles under festivalen. Foto: MARI BAREKSTEN
LANDEMERKE: Kirken Iglesia de Sant Bartomeu i Santa Tecla, er Sitges' mest kjente landemerke, og et naturlig sted å samles under festivalen. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Foran et folkehav på Sitges' flotteste plass, den foran landemerket og kirken Iglesia de Sant Bartomeu i Santa Tecla, skal innhøstingen feires med vindruetråkkekonkurranse.

Vin er viktig i strandbyen fire mil sørvest for Barcelona. For selv om Sitges er mest kjent for sine strender og nattklubber, ligger vinområdet Penedès rett innenfor.

Foran et folkehav på Sitges' flotteste plass feires vinhøsten med druetråkkekonkurranse

Derfor feires innhøstingen i år for 54. gang, med vindruetråkkingen som selve høydepunktet. Det å tråkke vin er en sport i Spania, og målet for deltakerne er å presse flest mulig liter vin ut av druene i tønna.

Tradisjonsrikt Tida når den sene spanske sommeren går over i tidlig høst er avgjørende for vinmakerne. De smaker, ser og føler seg fram. Å dyrke vin er en kunst, en tradisjon og en kultur.

Hvis druene ikke er klare eller innhøstingen skjer på riktig tidspunkt, kan avlingen være en fiasko. Det har det spanske vinhuset Torres lang erfaring med.

- Man lærer å kjenne området og jorda si godt, sier Miguel Torres (74).

Sammen med sønnen Miguel Torres Jr. (42), som nå har tatt over vinhuset, skal han overvære konkurransen. Torres er også hovedsponsor for den årlige festivalen.

INNHØSTING: Høsten er en viktig periode i vinregionen Penedès. Foto: MARI BAREKSTEN
INNHØSTING: Høsten er en viktig periode i vinregionen Penedès. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Far Torres minnes selv da han forsøkte å tråkke vindruer da han var ung.

- Det var en spesiell opplevelse å mose druene med sine bare føtter. Selv om det er lenge siden vi faktisk tråkket vindruer for å produsere vin, smiler han.

Vinneren er Hvert år blir minst ett utenlandsk lag invitert til å delta i konkurransen. I fjor var det Norges tur. Selv om de ti andre lagene hadde mer erfaring, stoppet ikke det konkurranseinstinktet til «våre» deltakere.

INNHØSTING: Høsten er en viktig periode i vinregionen Penedès. Foto: MARI BAREKSTEN
INNHØSTING: Høsten er en viktig periode i vinregionen Penedès. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Da dommerne målte safta etterpå fikk det norske laget stor applaus for å ha klart å presse ut 24 liter, noe som slett ikke var verst til nybegynnere å være.

Men applausen kunne ikke måles med jubelen som brøt ut i folkemassen da vinnerlaget ble annonseres, det var nemlig hjemmelaget som vant.