Forbered deg på at dette kommer på timeplanen

Nødvendig for ikke å bli syk, mener ekspertene.

STRESSDEMPER: Dagens barn har mange aktiviteter og impulser. Derfor tror ekspertene at stillhet blir viktigere i fremtiden. Blir vi vant til stille stunder fra vi er barn, vil vi naturlig fortsette med det.  Illustrasjonsfoto: Thinkstock
STRESSDEMPER: Dagens barn har mange aktiviteter og impulser. Derfor tror ekspertene at stillhet blir viktigere i fremtiden. Blir vi vant til stille stunder fra vi er barn, vil vi naturlig fortsette med det. Illustrasjonsfoto: Thinkstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fra vi er små læres vi opp i at trening er sunt. Det legges tilrette for fysisk aktivitet i barnehagen og det er gym på timeplanen fra første klasse. Noen trener i arbeidstiden og de fleste på fritiden.

For 100 år siden visste vi ikke engang at de var sunt å trene, ifølge Viggo Johansen, kognitiv atferdsterapeut og mindfulness-coach.

Men hvor mange barn og voksne er det som tar seg tid til en stille stund om dagen? Noen få barnehager har en liten rolig "kjenne etter-stund" i dag, men det er som regel barnehager som fokuserer på vannlek, massasje og yoga.

I de aller fleste barnehager er det fullt kjør hele dagen. Slik er det også på skolen. Og på fritiden. Da er det utelek, innelek, tv og dataspill - og organiserte fritidsaktiviteter.

Dette tror Viggo Johansen, kognitiv atferdsterapeut og mindfulness-coach, vil endre seg. Han tror vi i fremtiden, kanskje om 50 år, vil få både meditasjon og yoga på barnas timeplan, og at det blir fokus på stillhet og ettertanke.

Søkelys på stillhet - I fremtiden tror jeg dette blir en del av skole- og barnehagehverdagen. I dag har vi har ikke kultur eller oppdragelse på det. Hvis vi hadde vært vant til stille stunder fra vi var barn av, ville vi naturlig fortsatt med det, sier Viggo Johansen. Han har holdt mindfulness-meditasjon, avspenning og kognitive teknikker siden 1994 og til daglig jobber han ved det mentale treningssenteret Intui på Skøyen i Oslo. Han holder også kurs, seminarer og foredrag og merker at vi voksne ikke har dette med oss fra barndommen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer