Forbinder Vietnam med sol og strender, men noen vil heller på telttur i verdens største grotte

Tolv Vietnam-tips du ikke må gå glipp av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

VIETNAM (Magasinet Reiselyst):

Fjell og folk. Sjø og sjarm. Krigshistorie og kultur. Og veldig mye god mat.

Vietnam er reisemål for den kresne.

Her er høydepunktene du ikke må gå glipp av:

Du store grotte Phong Nha-Ke Bang
I fjor åpnet Vietnam verdens største grotte for turisme. Her får du et skikkelig eventyr.

På fotturen inn til Son Doong-grotta vil du gå gjennom jungel i nasjonalparken Phong Nha-Ke Bang nær grensa mot Laos, blant 250 meter høye klippevegger og ned en 80 meter høy vertikal fjellvegg, før selve høydepunktet:

Tre netter i telt inne i selve grotta.

Der trenger du ikke frykte klaustrofobi: Hula er 200 meter bred, 150 meter høy og nesten ni kilometer lang - stor nok til svelge hele bygater.

Den sju dager lange turen koster hele 3000 amerikanske dollar. Men du slipper å reise i flokk. Turoperatøren Oxalis har svært begrenset antall deltakere på sine eksklusive turer.

Les mer: www.oxalis.com.vn

Gatematens hovedstad Ho Chi Minh
Saigon - eller Ho Chi Minh-byen som den offisielt heter - betyr for turister stort sett områdene Dung Khoa og Pham Ngo Lao.

Her er de aller fleste attraksjoner og hotell samlet på et lite område. De skikkelige godbitene er imidlertid skjult lenger ut i metropolens kriker og kroker.

Ho Chi Minh er nemlig gatematens hovedstad - og byr på smakfulle inntrykk fra hele Vietnam. Har du en kyndig veiviser i kaoset av kjøretøy og gater, er dette byens virkelige høydepunkt.

XO Tours har spesialisert seg i gastronomiske turer - hvor du er passasjer på en scooter og skysses til det beste av gatematens høydepunkter.

Gjestene spiser, drikker og lærer om lokale mattradisjoner.

PHONG NHA-KE BANG: I fjor åpnet Vietnam verdens største grotte for turisme. Her får du et skikkelig eventyr. Foto: RYAN DEBOODT / OXALIS
PHONG NHA-KE BANG: I fjor åpnet Vietnam verdens største grotte for turisme. Her får du et skikkelig eventyr. Foto: RYAN DEBOODT / OXALIS Vis mer

Les mer: www.xotours.vn

Mektige Mekong Mekong
Elva står i sentrum for landbruk og sosialisering, og en reise i det som spøkefullt kalles for «Vietnams risbolle» byr på utallige inntrykk.

For et dypdykk i kultur og natur er det best å mønstre på en tredagers kombinert buss- og båttur helt inn til grensen av Kambodsja.

På de flytende markedene råder et organisert kaos av selgere, kjøpere og skuelystne turister. Alt som kan selges er i omløp ute på Mekong-elva. Små og store båter er overlesset med grønnsaker, ris eller klær.

Mens noen av båtene gjør sitt ytterste for å lure noen dong av turister, er brorparten en del av hverdagshandelen. Akkurat som det har vært i hundrevis av år. 

Les mer: www.mekongdeltatravel.com

Krigshistorie Ho Chi Minh
Sporene fra krigen som herjet i landet fra midten av 1950-tallet til 1975 er fortsatt synlige, men ingen steder er den meningsløse brutaliteten så tydelig som på War Remnants Museum i Ho Chi Minh (Saigon).

Byens mest besøkte museum er også det viktigste og mest tankevekkende.

Utenfor inngangen står en rekke fly, tanks og andre typer transportmiddel brukt av amerikanerne under krigen, men det er de tallrike bildene inne i bygningen som gjør inntrykk.

SAPA: Sapa er interessant både som kulturelt og aktivt reisemål, og det er fotturister som virkelig har satt fjellbyen på kartet. Foto: KJERSTI VANGERUD
SAPA: Sapa er interessant både som kulturelt og aktivt reisemål, og det er fotturister som virkelig har satt fjellbyen på kartet. Foto: KJERSTI VANGERUD Vis mer

En utflukt til Cu Chi-tunnelene er også obligatorisk. 

Les mer: http://warremnantsmuseum.com

Fengslende øyluksus Con Dao
Con Dao er et formidabelt øyparadis, men det er ikke lenge siden et opphold her var alt annet enn idyllisk.

Under fransk kolonistyre ble politiske flyktninger sendt ut til de avsidesliggende øyene og satt i fangenskap på hovedøya Con Son.

USA og styret i Sør-Vietnam gjorde det samme på midten av 1900-tallet. Fengslene ble først stengt ved krigens slutt, og historien er fortsatt synlig gjennom fengsel og torturkammer som er åpent for turister.

I dag er det imidlertid det gode liv som rår her ute i Sør-Kina-havet. Luksusresorten Six Senses er en attraksjon i seg selv.

Les mer: www.sixsenses.com/ConDao

Folk og fjell Sapa
Grønne risterrasser, blå laguner og fargerike mennesker. Sapa ble etablert av franskmenn som fjellstasjon i grenseområdet mot Kina for snart hundre år siden. Nå er fjellbyen et av de mest voksende reisemålene i Vietnam.

De fleste kommer hit for å gå i fjellet - gjerne sammen med  guider fra lokale stammer som H'mong- og Dza-folket.

NHA TRANG: I badebyen Nha Trang er det påfallende mye som minner om Miami. Den sju kilometer lange sandstranda bader i solskinn, mens badeløver vaker i bølgene. Foto: KJERSTI VANGERUD
NHA TRANG: I badebyen Nha Trang er det påfallende mye som minner om Miami. Den sju kilometer lange sandstranda bader i solskinn, mens badeløver vaker i bølgene. Foto: KJERSTI VANGERUD Vis mer

Sapa er interessant både som kulturelt og aktivt reisemål, og det er fotturister som virkelig har satt fjellbyen på kartet.

Sett av minst et par dager til fjelltur i det alpeliknende landskapet, og husk gode fjellsko.

Les mer: www.sapatrekkingtour.com

Vidunderet ved havet Halong Bay
Noen omtaler det som en gigantisk turistfelle, men Halong Bay utenfor Hanoi er ikke uten grunn et av landets høydepunkter.

Det Unesco-vernede området byr på spektakulære kalksteinklipper og øyer, og hit drar du på båttur fra fastlandet.

Den imponerende skjærgården er hjem til rundt 2000 kalksteinøyer som på spektakulært vis reiser seg opp fra det smaragdgrønne havet i Tonkinbukta.

De fascinerende øyformasjonene skyldes erosjon fra bølger og vind gjennom millioner av år. Mens de fleste øyene er ubebodde, har mange av dem grotter, laguner, strender og underjordiske elver som kan besøkes. 

Les mer: www.halongbay.info

Vietnams Miami Nha Trang
Bikinibabes, skyskraperhotell, og paraplydrinker.

DALAT: Dalats elleville natur legger til rette for et spekter av adrenalinfylte utendørsaktiviteter. Foto: KJERSTI VANGERUD
DALAT: Dalats elleville natur legger til rette for et spekter av adrenalinfylte utendørsaktiviteter. Foto: KJERSTI VANGERUD Vis mer

I badebyen Nha Trang er det påfallende mye som minner om Miami. Den sju kilometer lange sandstranda bader i solskinn, mens badeløver vaker i bølgene.

Palmer er dandert langs den nyrenoverte strandpromenaden og på de nærliggende strandbarene sitter lettkledde kropper og super fra fargerike drinker.

Er du en av dem som foretrekker lokal arkitektur, kultur og stemning, blir ikke Nha Trang en ny favoritt.

Trives du best med strandstoler, festlig stemning i baren og det gode liv under sola, er Vietnams svar på Miami et sikkert valg.

Les mer: www.nha-trang.travel

Adrenalinkick i franske høyder Dalat
Den franske innflytelsen preger fort Dalat. Dette er landets romantiske utfluktssted og vietnamesernes bryllupsferiedestinasjon nummer én.

I sentrum står byens svar på Eiffeltårnet, og på de mange fortauskafeene sitter lokale og besøkende turister i lykkelig harmoni og nyter den avslappende atmosfæren.

Men byen har mye mer å by på. Dalats elleville natur legger til rette for et spekter av adrenalinfylte utendørsaktiviteter. For ordens skyld er det ikke nødvendig å kaste seg hodestups ned vannmasser eller fjellsider for å komme tett på naturen.

Les mer: www.groovygeckotours.net

Et forførende kaos Hanoi
Det bor nesten fire millioner mennesker i Hanoi, og noen ganger virker det som de fleste av dem er ute i trafikken samtidig.

Finn deg en hyggelig bar eller gaterestaurant, og vent på at fantastiske fotomotiv suser forbi. Levende griser, kokende supper - eller enorme flyttelass - alt får plass på byens millioner av scootere.

La deg forføre av lyder, lukter og vidunderlig vanvidd.

I gamlebyen finner også du stille steder som Litteraturens tempel ved Hoan Kiem Lake, Ho Chi Minhs mausoleum og museum - og alle de rolige oasene med takterrasser, i trygg avstand fra bølgen av motoriserte tohjulinger.

Les mer: www.hanoivisit.com

Ørken og sjømat Mui Ne
Med stabilt gode vindforhold for kitere og vindsurfere er strandbyen Mui Ne et eldorado for aktiviteter på vannet.

For den som har vannskrekk, er det faktisk mulig å surfe på land. Nord for stranda brer en rødoransje sanddyne seg opp fra sjøkanten. Her kan du leie akebrett og rutsje ned sandfjellet.

Tilbake i selve Mui Ne er det livet på stranda som er høydepunktet. Den gamle fiskelandsbyen er også kjent for havets frukter - servert omtrent rett fra båten.

REISEFAKTA VIETNAM

Hovedstad: Hanoi
Folketall: 91 millioner
Språk: Vietnamesisk
Valuta: Dong. 100 000 VND = 35 kroner.
Visum: Nordmenn trenger ikke visum for opphold inntil 15 dager.

Reise hit
• Det går ingen direktefly til Vietnam fra Norge, men mange med ett stopp. 

• Du kommer deg til Hanoi eller Saigon via Istanbul med Turkish Airlines for under 5000 kroner.

• Vel framme er det billig å fly innenriks med for eksempel Air Asia eller JetStar, pris fra et par hundrelapper pr. strekk.

Pakkereiser
Flere norske turoperatører skreddersyr reiser i Vietnam:
Saigon Tours, www.saigontours.no
OrkidéEkspressen, www.orkide.no
Escape Travel, www.escape.no
Apollo, www.apollo.no
Inspiratour, www.inspiratour.no
Hvitserk, www.hvitserk.no

Komme rundt
• Det er enkelt å reise rundt på egen hånd, men det tar ofte litt lengre tid enn hva avstander antyder.

• Det går tog fra nord til sør, og en reise mellom Saigon og Hanoi tar 24 timer. Såkalt «open-air» buss er billig og praktisk løsning mellom byer hvor turister ferdes.

• Bestill på stedet, www.vietnamopentour.com

Hvor ofte kan du spise ferske hummer og kamskjell bare minutter etter at du har vandret ut av en knusktørr ørken?

Les mer: http://wikitravel.org/en/Mui_Ne

Smakfull sjarm Hoi An
Den er kjent for sine skreddere, Unesco-vernede arkitektur og sjarmerende stemning. Men selve essensen av Hoi An skal du ta med hjem.

Dette er kjent som landets kulinariske sentrum, og er hjem til et titall kokkeskoler. Vietnamesisk mat er smakfull, sunn og eksotisk - og grunn i seg selv til å legge ferien til landet.

Men før eller siden må du hjem, og da er det greit å ta med lokale kokkekunster i kofferten etter å ha gått i lære hos for eksempel Green Bamboo Cooking School.

Dagen starter med shopping på markedet, før deltakerne lager åtteretters med lokale spesialiteter. Snakk om godbit.

Les mer: www.greenbamboo-hoian.com

HANOI: Finn deg en hyggelig bar eller gaterestaurant, og vent på at fantastiske fotomotiv suser forbi. Foto: KJERSTI VANGERUD
HANOI: Finn deg en hyggelig bar eller gaterestaurant, og vent på at fantastiske fotomotiv suser forbi. Foto: KJERSTI VANGERUD Vis mer
MUI NE: Med stabilt gode vindforhold for kitere og vindsurfere er strandbyen Mui Ne et eldorado for aktiviteter på vannet. For den som har vannskrekk, er det faktisk mulig å surfe på land. Foto: RUNAR LARSEN
MUI NE: Med stabilt gode vindforhold for kitere og vindsurfere er strandbyen Mui Ne et eldorado for aktiviteter på vannet. For den som har vannskrekk, er det faktisk mulig å surfe på land. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer
HOI AN: Dette er kjent som landets kulinariske sentrum, og er hjem til et titalls kokkeskoler. Foto: KJERSTI VANGERUD
HOI AN: Dette er kjent som landets kulinariske sentrum, og er hjem til et titalls kokkeskoler. Foto: KJERSTI VANGERUD Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer