Forbudt legemiddel til barn er trygt

Blir barna reisesyke? Da bør du lese dette.

SPYSYKE: Mange barn tåler ikke bilkjøring. Norske myndigheter mener at de trygt kan spise reisesyketabletter for å slippe oppkast. ILLUSTRASJONSFOTO: Hege K. Fosser Pedersen
SPYSYKE: Mange barn tåler ikke bilkjøring. Norske myndigheter mener at de trygt kan spise reisesyketabletter for å slippe oppkast. ILLUSTRASJONSFOTO: Hege K. Fosser PedersenVis mer

- Mamma, jeg må kaste opp! Når vinterferien står for tur, er kanskje dette den minst hyggelige beskjeden å få fra baksetet på vei til mormor eller opp på fjellet. Eller innestengt i en liten togkupé.

Noen barn blir lett bilsyke, og oppkast kan være en dårlig start på ferien.

Nylig ble de eneste reisesyketablettene som finnes på det norske markedet for barn, Postafen, forbudt for barn under 12 år.

Produsenten, det belgiske firmaet UCB S.A, ønsket ikke lenger at tablettene skulle brukes på reisesyke småbarn.

Nå gjør norske myndigheter noe de sjeldent gjør: De går ut og sier at det er helt trygt å bruke de reseptfrie tablettene til barn helt ned til 1 år. Apoteket kan opplyse om hvilke doser man bør bruke til barn mellom 1 og 12 år.

Dette kan du gjøre når barnet kaster opp.

Anbefaler reisesyketabletter Overlege Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk sier at det er formelle grunner til at Postafen ikke lenger godkjent til bruk hos barn under 12 år.

- Firmaet UCB ønsket å endre preparatomtalen slik at medisinen ikke lenger er godkjent for barn i denne aldersgruppen. UCB mener at undersøkelser av opptak og utskillelse av legemidlet ikke tilfredsstiller dagens formelle krav, sier Hjortemo.

Han sier at Legemiddelverket vanligvis ikke kan pålegge utvidet bruk av et legemiddel i forhold til firmaets ønsker.

- I dette tilfellet vil vi likevel ta opp spørsmålet med firmaet på nytt for å sikre at Postafen også i fremtiden kan anbefales for barn, sier han.

- Det er trygt for foreldrene å gi barna dette middelet.

Her er tipsene som hjelper mot bilsyke.

Forebygger kvalme Legemiddelverket understreker at det ikke foreligger ny kunnskap eller mistanke om bivirkninger.

Tvert i mot taler omfattende bruk over lang tid for at legemidlet er trygt for barn.

- Det er ikke ofte vi anbefaler bruk av en medisin for andre grupper enn dem medisinen er godkjent for. Men i dette tilfellet føler vi oss på trygg grunn. Dessuten er det et klart behov for et kvalmestillende middel til barn, sier overlege Hortemo.

Han sier at Postafen forebygger og lindrer kvalme og brekninger ved å dempe følsomheten i labyrinten i det indre øret.

Unngå melk Nettstedet Din Side har en oversikt over hva man bør, og ikke bør, gjøre for å unngå bilsyke barn. For eksempel bør ikke barnet spise tung, melkebasert, fet eller sukkerholdig mat, eller sur drikke, og de bør generelt ikke spise for mye eller for lite.

- Jeg kan ikke skjønne at en yoghurt skulle skade, men ellers er det gode tips, sier barnelege Torkel Benterud ved Ullevål universitetssykehus.

Videre skriver nettstedet at barna bør få sitte så de ser ut. Det kan være smart å leke en billek - dere kan for eksempel telle røde biler. Det gir barnet noe annet å tenke på enn kvalmen og svimmelheten. De bør definitivt ikke lese eller spille spill.

Derfor blir de bilsyke Benterud tror ikke dvd-titting i baksetet trigger kvalmen like lett.

- Da har de hodet opp og kan følge med på omgivelsene. Men blir de bilsyke og pleier å se på dvd, kan man se om det hjelper å kutte ut dvd-spilleren. Lydbøker i bilen kan være et godt alternativ.

Barnelegen forklarer at man blir bilsyk fordi væsken i labyrinten i innerøret kommer ut av harmoni.

Grunnen til at barn blir fortere bilsyke enn voksne, er at de er mindre og dermed blir ristingen større inne i øret. Samtidig er ikke synet deres like godt utviklet som hos voksne.

Gode tips til aktiviteter i vinterferien finner du på Barnesteder.no.

Les også:

Slik blir skituren en lek

Så lite kulde tåler ungene

Slik kler du barnet i kulda

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

NØDHJELP: Reiesyketablettene Postafen anbefales av norske myndigheter til reisesyke voksne - og barn. På pakningen står det at det ikke bør gis til barn under 12 år. FOTO: Hege K. Fosser Pedersen
NØDHJELP: Reiesyketablettene Postafen anbefales av norske myndigheter til reisesyke voksne - og barn. På pakningen står det at det ikke bør gis til barn under 12 år. FOTO: Hege K. Fosser Pedersen Vis mer