Mallorca

Forbyr AirBnb. Nå merker selv nordmenn prispresset på Mallorca

Lokalbefolkningen har i årevis vært i opprør over prisstigningen. Nå tar Palma de Mallorca grep.

ENORMT TURISTTRYKK: Turistene fortsetter å strømme til Mallorca. Nå tar hovedstaden Palma de Mallorca grep som lokalpolitikerne håper skal gjøre byen mer levelig for dens 440 000 innbyggere. Foto: NTB Scanpix
ENORMT TURISTTRYKK: Turistene fortsetter å strømme til Mallorca. Nå tar hovedstaden Palma de Mallorca grep som lokalpolitikerne håper skal gjøre byen mer levelig for dens 440 000 innbyggere. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Turisthat, aktivistgrupper og priser som har skutt i været. Diskusjonene om den megapopulære ferieøya Mallorca har vært mange. Nå ser byen Palma seg tvunget til å ta grep.

- Jeg tror vi vil skape en trend og at andre vil følge etter. Mange europeiske byer har det samme problemet som oss, sier borgermesteren i Palma de Mallorca, Antoni Noguera, til The New York Times.

Han snakker om forbudet mot utleie av Airbnb-leiligheter i feriebyen. Et forbud som ble vedtatt tidligere i år, og skal iverksettes i juli, midt i den travleste sommerperioden.

Forbudet har skapt blandede reaksjoner blant de lokale. Mange er positive, som arkitekten Carlos Garcia-Delgado, som sammenligner Palmas utvikling de siste tiårene med den industrielle revolusjonen i Storbritannia.

Vår siste bastion

Den gang fikk fabrikker fritt etablere seg inne i byene. Men da forurensingen og støyen gjorde livet for innbyggerne uutholdelig, ble de tvunget ut av byene.

PROTESTER: Den enorme turist-tilstrømmingen til Palma de Mallorca har ført til store protester blant lokalbefolkningen. Nå forbys Airbnb. Foto: NTB Scanpix
PROTESTER: Den enorme turist-tilstrømmingen til Palma de Mallorca har ført til store protester blant lokalbefolkningen. Nå forbys Airbnb. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- For noen år siden tillot vi at masseturismen holdt oss unna våre egne strender om sommeren. Men vi kan ikke tillate at turistene sparker oss ut av vår siste bastion, byen vår, sier Garcia-Delgado til avisa.

Og det er der begrunnelsen for forbudet mot privat utleie ligger. Borgermester Nogura har argumentert sterkt for at masseturismen, og etterspørsel etter boliger, har ført til at leieprisene i Palma har skutt i været i en slik takt at lokalbefolkningen ikke lenger har råd til å bo i sin egen by.

I 2017 hadde Palma den høyeste prisstigningen på brukte boliger av alle byer i hele Spania.

- Vi vil at Palma skal være et levelig sted for dens innbyggere, sier Nogura.

Færre nordmenn

Om det skyldes forbudet mot korttidsleie av private leiligheter eller ikke, er vel tvilsomt, men faktum er at norske reisebyråer for første gang på mange år ser en nedgang i bestillingene til Mallorca.

Ticket.no for eksempel, har registrerer en nedgang på 16 prosent i forhold til forrige sommer. Markedssjef Ellen Wolff Andresen tror det økte prisnivået, samt det voksende turisthatet, er de viktigste grunnene til at salget for første gang på mange år, går ned.

- Prisstigningen i Palma har vært stor. Det er absolutt dyrere, og det er jo ikke billig der lenger. I alle fall om vi sammenlikner med andre steder. Jeg tror Tyrkia, som er på full fart tilbake har overtatt mange av turistene, sier Wolff Andresen til Dagbladet.

Ticket selger både charterreiser og billetter med rutefly.

- Mange kjøper flybilletter tidlig, og satser på å finne bolig senere. En del av disse velger nok Airbnb, men det gjenstår å se hva som skjer når forbudet trer i kraft.

Turisthatet

Flere murvegger i Palma er tagget med budskap som : «Turisme dreper byene, turister kom dere hjem, turister er ikke velkomne.» I fjor var det også heftige protester mot turistene, både i form av fredelige demonstrasjoner og voldelige aksjoner.

Sist sommer sto den venstreradikale ungdomsgruppa Arran, som på sine internett-sider hevder at masseturismen ødelegger Mallorca, bak ruteknuseangrep på restauranter.

Verken Ving eller Apollo opplever at turisthat og demonstrasjoner har skremt bort turistene, men selv reiseglade nordmenn merker økte priser.

Tar ned kapasitet

Ving har i år redusert Mallorca-kapasiteten med seks prosent sammenliknet med i fjor.

- I utgangspunktet er situasjonen stort sett som før. Vi ser at folk kanskje velger Hellas framfor Mallorca. Vi opplevde at fjoråret var et veldig sterkt Mallorca-år. Nå virker det å være mer spredt til både Hellas, Kroatia og Kypros, sier informasjonssjef i Ving, Siri Røhr-Staff, til Dagbladet.

- Kan noe av den negative oppmerksomheten ha påvirket turistene?

- Turistene har nok ikke merket noe særlig til det. Mallorca, Spania og flere deler av Europa er blitt dyrere. Det kan gjøre sitt for at Tyrkia er tilbake. Der får du mer for pengene, sier Røhr-Staff.

For Apollos del er kapasiteten som før, men de merker et mettet marked på den spanske øya.

- Vi har ikke fått noen tilbakemeldinger på at våre gjester følte på turisthat eller annet i fjor. Etterspørselen på Mallorca har vært så høy så lenge at prisene har gått opp. Markedet er noe mettet, og vi merker at kundene også ser mot andre destinasjoner. Nå øker vi i Hellas og har fått direktefly til Albania. Flere ser østover der prisene fortsatt er lave, sier markedssjef Tonje Løkaas Fossum i Apollo til Dagbladet.

Heftige bøter

Når forbudet mot kortidsutleie trer i kraft i Palma, vil det bli forbudt med korttidsutleie av private leiligheter, med svært få unntak. Bare eiere av frittliggende boliger kan få anledning til å leie ut til turister. I bygårder, blokker og leilighetsbygg blir det forbud. Brudd på reglene kan straffes med bøter opp til 400 000 kroner.

- Det er flott når naboen inviterer til fest for å feire bursdagen sin en gang i året, det er ikke like flott å ha fester over hodet ditt flere ganger i uka, sier den pensjonerte skolelæreren Manel Domenech, som var en ivrig forkjemper for forbudet.

Men ikke alle er like begeistert. Joan Miralles representerer Habtor, en sammenslutning av private utleiere, og er overbevist om at de lokale politikerne har gjort en uklok beslutning og at de er presset av hotellnæringen.

- Å forby Airbnb vil ikke avhjelpe boligmangelen. Det vil i stedet bidra til å stoppe demokratiseringen av en turistindustri som har vært kontrollert av noen få hotell-oligarker, sier Miralles, som også frykter at forbudet vil føre til mer svart økonomi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer