Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Mallorca

Forbyr utleie av private leiligheter i Palma

Truer med nesten 400 000 kroner i bot.

POPULÆR BY: Palme de Mallorca er mer populær enn noen sinne som turistmål. Det har også sine negative sider for lokalbefolkningen. Foto: NTB Scanpix
POPULÆR BY: Palme de Mallorca er mer populær enn noen sinne som turistmål. Det har også sine negative sider for lokalbefolkningen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I en artikkel som ble publisert i den spanske avisa Diario de Mallorca 31. mars (altså ikke 1. april) går viseborgermester - og påtroppende ordfører - Antoni Noguera inn for å forby private å leie ut leiligheter og rom til utenlandske turister i Mallorcas hovedstad Palma de Mallorca.

Begrunnelsen for det drastiske forslaget er Palmas enorme popularitet som turistby, og de uheldige ringvirkningene det har for lokalbefolkningen.

Økende leiepriser

Prispresset i byen er stort, og flere lokale hevder de er i ferd med å presses ut av sin egen by som følge av de stadig økende leieprisene. Bare i fjor steg leieprisene med 7,5 prosent.

De siste ti årene har leieprisene steget 40 prosent og undersøkelser viser at familier i Palma bruker 36 prosent av inntektene sine på boutgifter.

Leieprisene har blant annet ført til at flere arbeidsgivere - deriblant politiet - har fortalt at de sliter med å skaffe stabil arbeidskraft da de ansatte sliter med å finne boliger de har råd til å bo i. Ikke minst gjelder dette sesongarbeiderne som Palma er avhengig av i de hektiske turistmånedene om sommeren.

Bystyret i Palma går - dersom de vedtar forbudet - til et drastisk skritt. Formelt er det bare regionalregjeringen for Balearene som kan vedta slike lovendringer, men ordfører José Hila sier til Diario de Mallorca at han ikke akter å vente på en ny lov, men innføre forbud for utleie av ikke-lisensierte private leiligheter allerede i sommer.

3191 leiligheter ulovlige

Bystyret har kartlagt 3191 som leies ut turister, uten å ha nødvendig lisens for det.

Dette er allerede forbudt, men politikerne påpeker at «praktiseringen har sklidd ut», og at de med dette tiltaket ønsker å gjenopprette kontroll over både boligtilbud og prisstigning i boligmarkedet i byen.

Om forbudet trer i kraft, vil det ifølge Mallorca News føre til at en rekke leiligheter som i dag markedsføres gjennom blant annet Airbnb sine nettsider, må fjernes fra markedet.

Mange av leilighetene som tilbys på forskjellige nettsider, mangler nemlig den lovpålagte lisensen.

For å få en slik, er det en rekke forhold som må være på plass.

Blant annet må leiligheten ligge i det «riktige» området, og antallet private utleieenheter i et bestemt nabolag skal ikke overstige et myndighetsfastsatt antall.

Dessuten må tillatelse til utleie være gitt av både myndigheter og naboer. Leiligheten må dessuten møte gitte minstekrav som heis, vaskeservice, 24 timers kontakt-tjeneste, egen vannmåler, utstyrt kjøkken og lovlige forsikringer. Leilighetene må også sertifiseres med tanke på miljøeffektivitet.