Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Foreldre & Barn avslører store mengder bly i barneklær

Polarn O. Pyret stopper salget umiddelbart.

KNAPPENE ER FULLE AV BLY: Foreldre & Barn kan i en test avsløre at knappene på Polarn O . Pyrets regnjakke har et altfor høyt blyinnhold. FOTO: Testfakta
KNAPPENE ER FULLE AV BLY: Foreldre & Barn kan i en test avsløre at knappene på Polarn O . Pyrets regnjakke har et altfor høyt blyinnhold. FOTO: Testfakta Vis mer

I en test av høstens nye regntøy til barn, kommer det fram at 6 av 13 regnjakker har knapper som inneholder bly. Testen er utført av magasinet Foreldre & Barn og blir publisert i sin helhet i augustutgaven av magasinet.

Svært urovekkende Knappene på dressenes jakker ble testet for innhold av bly. Laboratorietestene avslørte at over halvparten av produktene har bly i knappene. Barn suger og biter på alt, og knapper på klærne er intet unntak. Barn skal utsettes for minst mulig miljøgifter.

— Dette resultatet er svært urovekkende, spesielt med tanke på hvor giftig bly er, sier Bert-Ove Lund, toksikolog i Kjemikalieinspeksjonen i Sverige.

Mest bly hos Polarn O. Pyret I knappene på Polarn O. Pyrets regnjakke utgjorde bly 1,1 prosent av den totale vekten. Dette høres kanskje ikke så mye ut. Men faktisk er dette hele 22 ganger over den grenseverdien for smykker EU- kommisjonen høyst sannsynlig vil vedta.

De andre regnjakkene som inneholder bly har verdier langt under jakken fra Polarn O. Pyret.

Trekker produktet Etter at Foreldre & Barn gjør Polarn O. Pyret oppmerksom på testresultatet, trekker de produktet fra alle butikker og markeder.

- Vi ser veldig alvorlig på resultatet, og trenger tid på oss for å gjøre egne tester for å bedømme hvor omfattende og alvorlig problemet er. Fordi dette kan ta tid, stanser vi salget av regnjakken med umiddelbar virkning, sier Maria Öqvist, viseadministrerende direktør i Polarn O. Pyret i Sverige.

Skal ikke finnes bly - Våre leverandører av regnklær kjøper inn knapper fra underleverandører. Vi har tydelige tekniske krav på de materialer som kjøpes inn, og bly skal det ikke finnes noen forekomst av i det hele tatt, sier hun.

Utelukker ikke andre produkter Polarn O. Pyret kan ikke utelukke at også knapper på andre produkter kan inneholde bly.

- Dette skal vi undersøke så fort som mulig, sier Öqvist.

- Hva skal foreldre som allerede har kjøpt denne regnjakken gjøre?

- Det kan jeg ikke svare på nå. I løpet av dagen vil vi vurdere om vi skal tilbakekalle regnjakkene, i tillegg til å stoppe salget.

Vurderer nye regler Om de samme EU-reglene for bly i smykker også kan gjelde for knapper i klær er pr. i dag litt uklart.

- Vi må gjøre en risikovurdering av produktet ut fra miljø- og helsesynsvinkel innen vi kan ta dette videre. Men saken er alvorlig, spesielt fordi vi vet hvor giftig bly er og fordi dette handler om et barneprodukt, sier Frida Ramstrøm, inspektør hos Kjemikalieinspeksjonen i Sverige.

Jente døde i USA I Klima- og forurensningsdirektoratet (KLIF) ser de svært alvorlig på at så høye blyforekomster finnes i barneprodukter i Norge.

- I 2006 ble det rapportert om en 4-årig jente som døde av akutt blyforgiftning i USA etter å ha svelget et armbånd, sier sjefingeniør Pia Linden Sørensen, i KLIF.

- Dette smykket hadde antagelig mye høyere blyinnhold enn knappene fra Polarn O. Pyret. Men selv om slik akutt blyforgiftning er sjelden, er vi svært skeptiske til å eksponere barn for bly over tid.

Vurderer nye regler Om de samme EU-reglene for bly i smykker også kan gjelde for knapper i klær er pr. i dag litt uklart.

- Vi må gjøre en risikovurdering av produktet ut fra miljø- og helsesynsvinkel innen vi kan ta dette videre. Men saken er alvorlig, spesielt fordi vi vet hvor giftig bly er og fordi dette handler om et barneprodukt, sier Frida Ramstrøm, inspektør hos Kjemikalieinspeksjonen i Sverige.

Ta kontakt med lege Hva skal foreldre gjøre hvis barn får i seg denne giften?

- Hvis et barn svelger blyholdige gjenstander bør foreldrene ta kontakt med lege eller Giftinformasjonen. Så lenge det er snakk om bly i metallform er det ingen umiddelbar fare for blyforgiftning. Men det er viktig å følge med på at gjenstanden passerer mage/tarmsystemet på vanlig måte. Blir den værende for eksempel i magesekken kan den etter hvert avgi farlige mengder bly. Dette gjelder f.eks hvis gjenstanden er stor. Hvordan barnet skal følges opp avhenger av størrelse og antall av det som er svelget. Det kan være aktuelt å ta røntgenbilder for å se hvor gjenstanden er, og følge med på avføring til den er ute igjen, sier Jartrud W. Skjerdal, seniorrådgiver i avdeling for giftinformasjon i Helsedirektoratet. Hun understreker at det er sjelden at barn blir forgiftet på denne måten.

Bør ikke være i barneprodukter Selv om barn bare suger eller biter på på de blyholdige knappene, vil de kunne få i seg litt bly over tid.

- Selv om dette alene sannsynligvis ikke utgjør noe akutt helserisiko for barnet, bør man unngå at de har knappene i munnen. Barn skal utsettes for minst mulig bly fordi det lagres i kroppen, og kan gi kronisk forgiftning hvis samlet mengde blir for stor, sier Jartrud W. Skjerdal.

Kan få akutt forgiftning - Hvis et barn svelger pulver eller væske som inneholder blyforbindelser, vil blyet være tilgjengelig for opptak i kroppen mye raskere. Da kan barnet få en akutt blyforgiftning, og behandling må settes i gang så raskt som mulig, sier hun.

Man tømmer da magen og gir stoffer som skal øke utskillelsen av bly.

Dramatiske symptomer - Dersom et barn får akutt blyforgiftning kan det gi dramatiske symptomer som magekramper, muskelsmerter, anemi og nyreskader.

HELSESKADELIG: - Selv om knappene alene sannsynligvis ikke utgjør noe helserisiko for barnet, er det beklagelig at det er bly i barneprodukter, sier Jartrud W. Skjerdal i Helsedirektoratet.  FOTO: Testtfakta
HELSESKADELIG: - Selv om knappene alene sannsynligvis ikke utgjør noe helserisiko for barnet, er det beklagelig at det er bly i barneprodukter, sier Jartrud W. Skjerdal i Helsedirektoratet. FOTO: Testtfakta Vis mer

Les mer:
Lano-ungen: Handicappede barn provoserer
Disse fødselsskadene er fremdeles tabu
Dette må du vite om amming

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.