Foreldre blåser i ekspertene

Seks av ti mener små barn kan sitte forovervendt i bil.

SNUR: Mange foreldre snur barnesetet forover, fordi de opplever at barnet sitter ubehagelig bakovervendt. Men det øker risikoen for skader radikalt ved kollisjon, ifølge Trygg Trafikk, som nå har satt i gang en kampanje. Foto: Newspress
SNUR: Mange foreldre snur barnesetet forover, fordi de opplever at barnet sitter ubehagelig bakovervendt. Men det øker risikoen for skader radikalt ved kollisjon, ifølge Trygg Trafikk, som nå har satt i gang en kampanje. Foto: NewspressVis mer

Bare 20 prosent mener at barn bør sikres bakovervendt i bil til de er minst fire år, slik Trygg Trafikk og øvrige eksperter anbefaler.

Det viser en spørreundersøkelse Ipsos MMI har gjort på oppdrag fra If Sikkerhet og Trygg Trafikk. 10 prosent mener barn kan sitte forovervendt fra de er ett år, mens nesten halvparten svarer to eller tre år.

Ifølge Trygg Trafikk er risikoen for å bli drept eller skadet er fem ganger høyere i forovervendte barneseter enn i bakovervendte.

- Den forskjellen er så stor at dette bør voksne nå ta hensyn til, sier prosjektleder Carina Henske i Trygg Trafikk.

Ikke ubehagelig bakovervendt Trygg Trafikk viser til forskning basert på kollisjonstester og reelle ulykker som viser at barna helt klart sitter sikrest i bilen ved å sitte bakovervendt.

Årsaken er at hodet til mindre barn er mye større og tyngre i forhold til resten av kroppen. Når barna er ett til tre år utgjør hodet henholdsvis 25 og 18 prosent av kroppsvekten.

Samtidig er muskulatur og beinbygning mindre utviklet enn hos voksne.

Når barnets tunge hode kastes fram i en eventuell kollisjon samtidig som kroppen holdes på plass av selene i barnesetet, blir belastningen og faren for skade langt større enn den blir for voksne.

- Ved bakovervendt sikring blir derimot kollisjonsenergien fordelt fra baken og opp til bakhodet. Dermed presses hele overkroppen inn mot seteryggen. Det gir langt mindre belastning på nakken, sier Henske.

Årsaken til at mange foreldre snur barna tidlig, er at de mener barna sitter ubehagelig hvis de har beina bøyd når de sitter i en bakovervendt barnestol.

Men ifølge Trygg Trafikk tar ikke barn skade av å sitte med bøyde bein, og de synes som oftest ikke det er så ubehagelig heller. Det gjelder her som ellers på biltur med barn; ta gode pauser med jevne mellomrom og la alle i bilen komme ut og strekke på seg.

Enda viktigere i nyere biler Organisasjonen mener også at nyere bilkonstruksjon gjør det enda viktigere med bakovervendte barneseter. Årsaken er at biler produsert fra og med 90-tallet har en stivere konstruksjon, som bevarer bilens kupé intakt selv ved en kollisjon i høy hastighet.

BAKOVERVENDT: Barn bør sikres bakovervendt i bil til de er minst fire år, ifølge Trygg Trafikk. Foto: Newspress
BAKOVERVENDT: Barn bør sikres bakovervendt i bil til de er minst fire år, ifølge Trygg Trafikk. Foto: Newspress Vis mer

Det øker muligheten for at personene i bilen overlever, men stiller samtidig høye krav til bilens øvrige beskyttelsessystem. Derfor har bilene kollisjonsputer og bilbelter med kraftredusering, som gjør det sikrere for voksne.

Store landsforskjeller Undersøkelsen fra Ipsos MMI viser at det ikke er noen forskjell på folk med høy eller lav utdanning. Menn mener at barn bør sitte bakovervendt til de er minst tre år, mens kvinner gjennomsnittlig svarer 2,6 år.

Tallene viser at det også er klare forskjeller etter hvor i landet folk bor. Mens Oslo-folk mener barna bør sitte bakovervendt til 2,4 år, sier folk i Midt- og Nord-Norge 3 år.

- Likevel er flertallet ikke i nærheten av å følge de klare anbefalingene om minst fire år. Det er skuffende, med tanke på den ekstra skaderisikoen folk utsetter barna for, sier Carina Henske i Trygg Trafikk.

Trygg Trafikk har satt i gang en "Tryggest bakovervendt"-kampanje i samarbeid med If. Kampanjen varer til 22. juni.

Les også:
Her er Skoda Superb Outdoor
Vi har prøvekjørt nye Audi A3
Test deg selv: Hvilke SUV-er ser du her?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.