FULL KONTROLL: Venninnene Ellen Beate Aarvold (med Ulrik 7 mnd i vogna) Tonje Stenseth (med Eira 7 mnd) og Pernille Orderud (med Hennie 7 mnd) er alle blitt mer økonomiske bevisste etter at de fikk barn. Foto: Arne V. Hoem
FULL KONTROLL: Venninnene Ellen Beate Aarvold (med Ulrik 7 mnd i vogna) Tonje Stenseth (med Eira 7 mnd) og Pernille Orderud (med Hennie 7 mnd) er alle blitt mer økonomiske bevisste etter at de fikk barn. Foto: Arne V. HoemVis mer

Foreldre har større økonomiske problemer enn voksne uten barn. Slik får du kontrollen

Velstandsøkningen har gjort mange sløve, mener forbrukerøkonom.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Én av fem nordmenn føler at de ikke har god nok kontroll over egen pengebruk, slår en undersøkelse fra Nordea fast. I Oslo sier én av ti at de har fått nattesøvnen ødelagt på grunn av bekymringer i privatøkonomien.

- Vet ikke hva som skjer framover - Det er mye dyrere å ha barn enn jeg hadde regnet med, sier Ellen Beate Aarvold (34).Både hun og venninnene Tonje Stenseth (32) og Pernille Orderud (30) er blitt langt mer økonomisk bevisste etter at de ble mødre. - Jeg kjenner nok på en større usikkerhet nå som jeg har Ulrik å passe på. Selv om jeg har vern mens jeg er ute i barselpermisjon, vet jeg ikke hvordan det blir å komme tilbake i jobb. Arbeidsgiveren min har foretatt permitteringer, forteller Aarvold. Hun jobber i administrasjonen i en privat videregående skole. Også Tonje Stenseth går en usikker framtid i møte. Hun er stipendiat ved Universitetet i Oslo, og stillingen er bare midlertidig. - Jeg har ingen garanti for videre ansettelse og er fullt forberedt på å måtte ut og lete andre steder i arbeidsmarkedet, sier hun. Pernille Orderud er utdannet siviløkonom og jobber som konsulent. - Min yrkesgruppe har foreløpig ikke merket så mye til nedgangstidene her i Oslo, og jeg føler meg ikke spesielt utrygg. Men det er jo et usikkert makrobilde, så vi vet ikke ennå hva som vil skje framover. - Vi er jo fantastisk heldige som bor i Norge. Her trenger man aldri å gå helt uten inntekt, og vi har jo så gode permisjonsordninger, sier Aarvold. Alle tre sier de er blitt flinkere til å spare det siste året. - Det går selvsagt mye mindre penger på uteliv enn før jeg fikk barn. Men utgiftene har bare flyttet seg, nå går det i stedet en del penger på dagtid - til kafébesøk, sier Orderud.

- Det er oppsiktsvekkende at så mange ikke har god oversikt over økonomien. Velstandsøkningen har gjort mange sløve. Behovet for å ha god oversikt over økonomien er ikke der. Bare de færreste skriver husholdningsbudsjett, og overraskende mange vet ikke hva som går inn og ut av kontoen. Det fører gjerne til at vi sløser mer, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn