Foreldre, lærere eller medelever tør ikke avsløre mobbingen

Barn kan bli mobbet i årevis uten at det blir oppdaget.

VAR NAIV: Mobbing var årsaken til at dattera til Lena-Maria Haugerud drev med selvskading. 
Foto: Erling Slyngstad Hægeland
VAR NAIV: Mobbing var årsaken til at dattera til Lena-Maria Haugerud drev med selvskading. Foto: Erling Slyngstad Hægeland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Selvmordstankene visste jeg om fra hun var åtte-ni år gammel. Selvskadingen begynte da hun var 12-13 år gammel. Til tross for dette koblet jeg ikke at min datter ble mobbet, sier daglig leder i landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord, Lena-Maria Haugerud til Dagbladet.

I halvparten av mobbetilfellene kjenner ikke foreldrene til at barnet deres blir mobbet før de blir kontaktet av skolen, viser forskning ved Senter for atferdsforskning, Universitetet i Stavanger.

- Det må jo bety at mor og far faktisk ikke har oppdaget at barna blir mobbet, eller at de ikke har fortalt om plagingen hjemme, sier mobbeforsker Erling Roland.

Ikke vær redd Foreldrene bør ikke være så redde for å blande seg inn i barnas liv, men spørre direkte om noen plager dem.

- Jeg var naiv, og oppdaget seint at noe var feil. Dette var et rop om hjelp, og hun hadde skrevet avskjedsbrev. Da vi oppdaget selvskadingen noen år seinere prøvde vi å støtte henne. Men vi fant ikke ut om mobbingen før hun var 16, sier Haugerud.

I tillegg bør de voksne snakke om mobbing hjemme, slik at det ikke bli et tabuemne, mener mobbeforskeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer