USA-ferie:

Foreløpig ingen «USA-grense» på Gardermoen

Krever at amerikanske flyselskaper er på plass.

INGEN FORENKLING: Norwegian og SAS flyr begge til USA fra Gardermoen, men kun Norwegian ønsker seg forenklet grensekontroll før utreise fra Oslo Lufthavn. Det blir det ikke noe av foreløpig. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
INGEN FORENKLING: Norwegian og SAS flyr begge til USA fra Gardermoen, men kun Norwegian ønsker seg forenklet grensekontroll før utreise fra Oslo Lufthavn. Det blir det ikke noe av foreløpig. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Siden ingen amerikanske flyselskaper har rute til USA fra Gardermoen, er det foreløpig helt utelukket å få til en forenklet innreiseordning til USA.

Norge og Sverige har i flere år jobbet med å få på plass en ordning med såkalt preclearance for flyreisende til USA. Ordningen innebærer at amerikanske tjenestemenn fra US Customs and Border protection utstasjoneres ved Oslo Lufthavn og sjekker innreisepapirene til reisende til USA.

Sverige har kommet lengst i prosessen, og er i gang med å forberede nødvendige lovendringer slik at amerikanske tjenestemenn kan utføre sitt virke ved Arlanda i Stockholm.

Forhandlinger

Statssekretær Tom Cato Karlsen i Samferdselsdepartementet (Frp) opplyser til Aftenposten at også Norge nylig startet forhandlinger med USA for å få på plass såkalt preclearance.

Han bekrefter imidlertid samtidig at amerikanerne krever at flyplassen må ha minst ett amerikansk flyselskap med rute til USA før det blir aktuelt med forenklet passkontroll.

Oslo har ikke hatt rute med et amerikansk selskap siden United Airlines la ned ruten til New York i september 2016.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer